Fushata Globale për Edukimin për Paqen e nominuar për Çmimin Nobel për Paqe në 2021

Emërimi është një dritë shprese, duke siguruar mirënjohjen e përpjekjeve të palodhshme dhe të guximshme të anëtarëve të fushatës në të gjithë botën që ndjekin punën shpesh të padukshme, transformuese të edukimit për paqe që krijon bazat e çdo marrëveshje paqeje dhe përpjekje për çarmatim.

Fushata Globale për Edukimin për Paqen (GCPE) është nominuar për Çmimin Nobel të Paqes 2021. Nominimi e njeh fushatën si "projekti më dinamik, me ndikim dhe më gjerë të botës në edukimin për paqe, sine qua non për çarmatimin dhe heqjen e luftës. ”

GCPE u njoh bashkërisht nga tre nominues: E nderuara Marilou McPhedran, Senator, Kanada; Prof. Anita Yudkin, Universiteti i Porto Rikos; dhe Prof. Kozue Akibayashi, Universiteti Doshisha, Japoni.

Emërimi është një dritë shprese, duke siguruar mirënjohjen e përpjekjeve të palodhshme dhe të guximshme të anëtarëve të fushatës në të gjithë botën që ndjekin punën shpesh të padukshme, transformuese të edukimit për paqe që krijon bazat e çdo marrëveshje paqeje dhe përpjekje për çarmatim.

Fushata Globale për Edukimin për Paqen u themelua mbi një koncept të arsimit për heqjen e luftës, duke ndriçuar nevojën themelore për një sistem alternativ të sigurisë globale jo të armëve. Fushata edukon dhe avokon për të ndërtuar ndërgjegjësimin e publikut dhe mbështetjen politike për futjen e edukimit për paqe në të gjitha sferat e arsimit, përfshirë arsimin joformal, në të gjitha shkollat ​​në të gjithë botën, dhe promovon arsimimin e të gjithë mësuesve për të dhënë mësim për paqe.

Fushata u iniciua nga pedagogët e njohur të globit të paqes Betty Reardon dhe Magnus Haavelsrud në 1999 në Konferencën e Hagës për Paqen. Fushata tani numëron mijëra pjesëmarrës nga çdo cep i botës. Duke u përqëndruar në përpjekjet lokale dhe bashkëpunimin ndërkombëtar, Fushata mbahet së bashku si një lëvizje mbarëbotërore përmes shkëmbimit të lajmeve, hulumtimeve, analizave, përpjekjeve të avokimit, ngjarjeve dhe burimeve. Fushata ofron njohuri dhe frymëzim jetësor për të mbështetur dhe rritur arsimin për paqe nga nivelet lokale në ato globale. Një koalicion prej gati 200 organizatash, secila që punon në kontekstin e tyre përkatës drejt arritjes së qëllimeve të Fushatës, mbështet më tej dhe mbështet përpjekjet për të çuar përpara zhvillimet formale dhe joformale të arsimit për paqe.

Fushata më tej lehtëson shumë projekte bashkëpunuese përmes iniciativës së saj motër, Instituti Ndërkombëtar për Edukimin e Paqes (IIPE). IIPE mblidhet dy herë, çdo herë në një rajon tjetër botëror, duke u mundësuar anëtarëve të Fushatës të takohen personalisht, të mësojnë nga njëri-tjetri dhe të fillojnë projekte transnacionale, ndonjëherë edhe duke kapërcyer pengesat politike që vetëm përpjekje të tilla të shoqërisë civile mund të kapërcejnë. IIPE u njoh nga Çmimi i UNESCO-s për Edukimin e Paqes në një përmendje të veçantë nderi në 2002.

 

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

2 mendime mbi "Fushata globale për edukimin për paqen e nominuar për Çmimin Nobel për Paqen 2021"

  1. Pingback: Miqtë tanë marrin nominimin - #Digniworld

  2. Pingback: Edukimi për paqen: Një vit në rishikim dhe reflektim (2021) - Fushata globale për edukimin për paqen

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top