Rishikimi i librit - Për njerëzit: Një histori dokumentare e luftës për paqe dhe drejtësi në Shtetet e Bashkuara

Për njerëzit: Një histori dokumentare e luftës për paqe dhe drejtësi në Shtetet e Bashkuara, redaktuar nga Charles F. Howlettt dhe Robbie Lieberman, Charlotte, NC, Information Age Publishing, 2009, 351 f. )

[icon name = "share" class = "" unprefixed_class = ""] vizitoni Publikimin e Epokës së Informacionit për më shumë detaje dhe për të blerë "Për njerëzit: Një histori dokumentare e luftës për paqe dhe drejtësi në Shtetet e Bashkuara"

Shënim i redaktorëve: Ky rishikim është një në një seri bashkë-botuar nga Fushata Globale për Edukimin e Paqes dhe Në Factis Pax: Gazeta e Edukimit të Paqes dhe Drejtësisë Sociale drejt promovimit të bursave për edukimin për paqe. Këto rishikime janë të Botimet e Epokës së Informacionit Seri e Edukimit për Paqe. Themeluar në vitin 2006 nga Redaktorët Themelues Ian Harris dhe Edward Brantmeier, seria e arsimit për paqe e IAP ofron perspektiva të ndryshme mbi teorinë e arsimit për paqe, kërkimin shkencor, zhvillimin e kurrikulës dhe praktikën. Seriesshtë seria e vetme e përqendruar në edukimin për paqe të ofruara nga çdo botues i madh. Klikoni këtu për të mësuar më shumë rreth kësaj serie të rëndësishme.

Fose Populli është një libër mbi luftën dhe përpjekjet për paqe dhe drejtësi në historinë e SHBA nga kohërat para-koloniale deri më sot. Çdo kapitull fillon me një prezantim të shkurtër të historisë me dokumente burimore kryesore dhe disa pyetje për lexuesit, veçanërisht për studentët për të diskutuar çështje të ndryshme në secilin dokument historik. Ka edhe fotografi për çështje të ndryshme për paqen dhe drejtësinë. Lista e referencave për veprat më të rëndësishme në historinë e paqes në SHBA është e dobishme për studentët dhe lexuesit për të hulumtuar më shumë.

Përmbajtja përbëhet nga një 'Parathënie' nga Larry Wittner, një 'Hyrje', 'Format e hershme të paqes dhe drejtësisë nga kohërat para koloniale deri te krijimi i një kombi të ri (Kapitulli 1),' Lëvizja e organizuar dhe kërkimi i drejtësisë në antebellum Amerikë '(Kapitulli 2),' Të ngriturit në këmbë për të shtypurit në një epokë zgjerimi '(Kapitulli 3),' Përpjekjet e paqes në fillim të shekullit 20 dhe një lëvizje "moderne" (Kapitulli 4), "Pacifizmi radikal dhe drejtësia ekonomike dhe racore '(Kapitulli 5),' Veprim i drejtpërdrejtë jo i dhunshëm për barazi dhe çarmatim '(Kapitulli 6),' Protestë ndaj imperializmit, promovim i demokracisë '(Kapitulli 7),' Një axhendë e gjerë '(Kapitulli 8) dhe' Konkluzion ', pasuar nga 'Fotografitë' dhe 'Referencat'. Përmbajtja përfshin jo vetëm lëvizjet e paqes, por edhe betejat për të drejtat e njeriut, të tilla si të drejtat e afrikano-amerikanëve, amerikanëve vendas, njerëzve që punojnë, grave, emigrantëve, etj. Lëvizjet për t'u marrë me çështje të mjedisit dhe zhvillimit të qëndrueshëm janë prezantuar gjithashtu, si dhe rëndësia e edukimit për paqen, gjë që e bën librin gjithëpërfshirës për studimin e paqes dhe drejtësisë.

Në 'Hyrje' theksohet se 'lëvizjet për paqe dhe drejtësi ende marrin pak vëmendje në shkollat ​​e mesme dhe kurset e studimit të kolegjit' (xxi). Jo vetëm studentët, por edhe shumë lexues amerikanë dhe ndërkombëtarë do të mësojnë më shumë rreth luftës dhe përpjekjeve amerikane për paqe dhe drejtësi për herë të parë duke lexuar këtë libër. Lëvizjet për paqe dhe drejtësi shpesh nuk raportohen në media dhe gjithashtu një histori e tillë nuk është shkruar mirë në librat shkollorë në shumë vende. Prandaj, është tërheqëse dhe inkurajuese për lexuesit në SH.B.A. dhe jashtë saj të dinë më shumë rreth përpjekjeve të popullit Amerikan për paqe dhe drejtësi. Libri duhet të lexohet jashtë vendit sepse ka ide të ndryshme për çështje të ndryshme të tilla si armët bërthamore në vende të ndryshme. Për shembull, shumica e njerëzve japonezë mund të mos e dinë se shumë amerikanë gjithashtu kanë punuar shumë për heqjen e armëve bërthamore. Encourashtë inkurajuese për njerëzit japonezë të dinë më shumë për këtë, pasi ata më pas mund të ndiejnë solidaritet më të madh me popullin amerikan.

Në libër, një theks i është dhënë mënyrave jo të dhunshme dhe paqësore për t'u marrë me çështje për paqen dhe drejtësinë. Shumë lexues mund të mësojnë shumë nga këto mënyra alternative për t'u marrë me çështje pa përdorur forcë. Libri tregon jo vetëm rëndësinë e përpjekjeve individuale për paqen dhe drejtësinë, por edhe fuqinë e veprimit nga popujt e bashkuar. Qytetarët e shqetësuar mund të mësojnë se çfarë të bëjnë dhe si të merren konkretisht me çështje të ndryshme shoqërore dhe politike nga ky libër.

Megjithëse një libër i shkëlqyeshëm dhe provokues, do të ishte gjithashtu e dobishme nëse udhëheqës të tjerë të paqes, të tilla si Barbara Reynolds (1915 - 1990), mund të futeshin në botimin tjetër të librit. Reynolds dhe familja e saj lundruan me anijen “Phoenix” për të protestuar kundër provave të bombave me hidrogjen në Oqeanin Paqësor në 1958. Burri i Reynolds, Dr. Earle Reynolds si kapiten, u arrestua. Familja e saj u ndikua nga një jaht i quajtur "Rregulli i Artë" në të cilin katër Quaker ishin përpjekur të protestonin për testet amerikane të bombave të hidrogjenit në Oqeanin Paqësor, por ata u arrestuan, i cili futet në libër Për njerëzit. Më pas, Barbara Reynolds themeloi Qendrën Botërore të Miqësisë në Hiroshima më 7 gusht 1965, për të siguruar një vend ku njerëzit nga shumë kombe mund të takohen, të ndajnë përvojat e tyre dhe të reflektojnë për paqen. Kështu, puna e saj është e denjë të përfshihet në këtë tekst të shkëlqyeshëm. Për më tepër, Qendra e Burimeve të Paqes në Kolegjin Wilmington në Ohajo është gjithashtu e shquar sepse u themelua në 1975 si dhe nga Barbara Reynolds. Përfshirja e Reynolds do të siguronte një dimension të shtuar gjinor në punë, si dhe diskutim se si amerikanët kanë ndikuar në lëvizjet e paqes në SH.B.A. dhe jashtë saj.

Do të ishte gjithashtu e dobishme nëse Shoqata e Studimeve për Paqen dhe Drejtësinë (PJSA) mund të futet në libër. Kjo pasi, sipas faqes së saj të internetit, PJSA “shërben si një shoqatë profesionale për studiues në fushën e paqes dhe studimeve të konfliktit. PJSA është e përkushtuar për të sjellë së bashku akademikë, arsimorë dhe aktivistë për të eksploruar alternativa ndaj dhunës dhe për të ndarë vizione dhe strategji për ndërtimin e paqes, drejtësinë sociale dhe ndryshimin shoqëror. Përfshirja e PJSA do të zgjerojë studimin në të tashmen pasi kjo shoqëri angazhohet në mënyrë aktive në lëvizjet shoqërore bashkëkohore për të adresuar çështjet e paqes dhe drejtësisë sociale të ditëve të sotme.

Si përfundim, libri është shumë i mirë për shumë lexues në të gjithë botën, veçanërisht studentët që studiojnë Studime Sociale dhe Histori Amerikane si dhe ata që studiojnë Studime të Paqes dhe Konfliktit. Do të ishte gjithashtu një kontribut pozitiv në fushën globale të Studimeve të Paqes nëse libri do të përkthehej në shumë gjuhë.

Kazuyo Yamane
Universiteti Ritsumeikan
ky5131jp@fc.ritsumei.ac.jp

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Scroll to Top