Grupet e besimit thërrasin etikën laike për të bërë thirrje për veprim qytetar kundër dhunës së shkaktuar nga urrejtja

Foto nga Kolin Llojd on Unsplash

“Qoftë të ngrihemi të gjithë…”

Prezantimi

Ishte inkurajuese të shihje deklaratat e dy grupeve kryesore të bazuara në besim (të postuara më poshtë) si përgjigje ndaj masakrës së Buffalo që mori jetën e dhjetë dhe plagosi rëndë tre të tjerë, të gjithë me përjashtim të një afrikano-amerikanë, në një urrejtje raciste të planifikuar qëllimisht dhe me hollësi. krimi. Ata ua lënë përgjigjen fetare të "mendimeve dhe lutjeve" tek të tjerët, pasi ata si qytetarë shprehin thirrje etike, qytetare imperative dhe shumë praktike për veprim, të cilat të gjitha respektojnë plotësisht parimin e "ndarjes së kishës nga shteti" dhe për rrjedhojë rëndësi për edukimin e paqes të bazuar në besim dhe atë laik.

Qendra Ndërfetare e Nju Jorkut Përkulni harkun, një organizatë paqeje hebreje, në deklaratat që plotësojnë njëra-tjetrën, parashtrojnë pika me interes themelor për të gjithë qytetarët, dhe në këtë mënyrë, për edukimin për paqen si një mjet mësimi drejt angazhimit në veprime me përgjegjësi qytetare. Qendra Ndërfetare e Nju Jorkut mbron veprimin politik dhe social jopartiak që çdo qytetar mund të ndërmarrë për t'iu përgjigjur dy dimensioneve të rëndësishme të krimit shkatërrimtar – lehtësimin e vuajtjes njerëzore pasuese dhe eliminimin e elementeve të faktorëve shkaktarë – duke financuar ndihmën materiale për komuniteti i viktimizuar dhe punon për miratimin e legjislacionit për të ndaluar një lloj arme aq shpesh të përdorur për kryerjen e këtyre masakrave gjithnjë e më të shpeshta të njerëzve të bazuar në urrejtje, të synuara si anëtarë të një grupi racor ose fetar, nga të cilët autorët janë indoktrinuar t'i frikësohen si kërcënime ndaj tyre. identitetet dhe mirëqenia. Disa autorë dhe mbështetës të tyre deklarojnë një refuzim për t'u "zëvendësuar" nga ata që nuk janë të denjë për barazi.

Të gjithë këta faktorë ngrenë çështje që duhet të adresohen nga edukimi për paqen, në këtë rast të veçantë Buffalo, në Shtetet e Bashkuara dhe në rastet e kaq shumë akteve të ngjashme të "dhunës së identitetit" në shumë vende të botës ku kanë ndodhur edhe masakër të tilla. . Ne i nxisim pedagogët e paqes që t'i ftojnë studentët të lexojnë disa rrëfime të masakrës së supermarketit Buffalo dhe në diskutimin e përgjithshëm të shqyrtojnë të gjitha faktet e rastit që japin rrëfimet e ndryshme. Me faktet e ngjarjes si themel, grupi i të mësuarit duhet më pas të lexojë dhe të reflektojë mbi qendrën ndërfetare dhe postimet Bend the Arc, e ndjekur nga një hetim grupor që trajton pyetjet e propozuara më poshtë.

Përkulni harkun i nxit lexuesit e saj që “… ngrihuni kundër ideologjive të rrezikshme nacionaliste të bardha që frymëzuan këtë sulm të dhunshëm,”

  • Pse është kështu ideologjitë përdoret në shumës? A mund të identifikojmë mes nesh disa mënyra mendimi apo korniza që do t'i karakterizonim si nacionalistë të bardhë?
  • Çfarë mendoni për deklaratën duke përdorur fjalën, i frymëzuar në vend të fjalës, shkaktuar duke iu referuar asaj që çoi në sulm? Çfarë rëndësie mund të ketë zgjedhja e fjalës me përgjegjësinë? Çfarë rëndësie ka qëllimshmëria e autorit, siç dëshmohet në planifikimin e detajuar të masakrës, me përgjegjësinë e tij individuale? A mund të përshkruani një rrjet apo një zinxhir përgjegjësie për këtë dhe vrasje të tjera masive? Cili mund të jetë pozicioni i liderëve të zgjedhur dhe publikut të gjerë në rrjetin ose zinxhirin tuaj? Çfarë mund t'i kërkohet secilit tani për të eliminuar këto krime të urrejtjes? Pse përgjigjja mund të kërkojë "guxim moral dhe forcë politike?" Çfarë mund të na duhet të mësojmë për të zhvilluar atë guxim dhe forcë?

Qendra Ndërfetare e Nju Jorkut mbron drejtpërdrejt legjislacionin shtetëror për të ndaluar pushkët e sulmit siç propozohet nga Guvernatori.

  • Në çfarë mënyrash mund të zbusë ky legjislacion dhunën e urrejtjes masive? A besoni se ndalimi është i mjaftueshëm për të reduktuar ndjeshëm dhunën me armë? Çfarë legjislacioni shtesë mund të kërkohet?
  • Çfarë mund të jetë e nevojshme për të eliminuar pronësinë e përhapur personale të armëve që është në përmasa epidemike në Shtetet e Bashkuara? Cilat forma të tjera të dhunës dhe tragjedive aksidentale ndodhin si pasojë e kaq shumë armëve në kaq shumë duar? A janë këto rrethana me të cilat shoqëria duhet të "jetojë?" Nëse besoni se situata duhet/mund të ndryshohet, çfarë roli mund të luajë edukimi për paqen në arritjen e ndryshimit?

BAR, 5

Bend the Arc: Veprimi Hebre – Buletini i 17 majit 2022

Subject: Buffalo, NY

(Shiko gjithashtu: Bend the Arc deklaratën mbi masakrën supremaciste të bardhë të dhjetë zezakëve në Buffalo, NY)

Qofshin një bekim kujtimet e të dhjetë amerikanëve zezakë të vrarë në Buffalo këtë fundjavë. Dhe le të ngrihemi të gjithë kundër ideologjive të rrezikshme nacionaliste të bardha që frymëzuan këtë sulm të dhunshëm.

Këtë fundjavë, na u kujtua një e vërtetë e vjetër dhe e qëndrueshme: supremacia e bardhë është kërcënimi më i madh për ëndrrën e një Amerika demokratike ku çdo person i vetëm mund të jetë i sigurt dhe të lulëzojë.

Pavarësisht nëse po ecim nëpër dyert e supermarketeve, qendrave tregtare, sinagogave, xhamive apo kishave të komunitetit tonë, secili prej nesh meriton të jetë i sigurt.

Të shtunën, një nacionalist i bardhë udhëtoi me makinë në Buffalo, NY me qëllimin për të vrarë zezakët, duke vrarë dhjetë dhe duke plagosur të tjerë. Edhe një herë, zemrat tona janë copëtuar dhe jemi mbushur me tërbim si pasojë e një akti të terrorit supremacist të bardhë.

Ne lutemi për shërimin e të plagosurve dhe vajtojmë viktimat: Celestine Chaney, 65; Roberta Drury, 32 vjeç; Andre Mackniel, 53 vjeç; Katherine Massey, 72 vjeç; Margus D. Morrison, 52 vjeç; Heyward Patterson, 67 vjeç; Aaron W. Salter, 55 vjeç; Geraldine Talley, 62 vjeç; Ruth Whitfield, 86; dhe Pearly Young, 77 vjeç.

Qofshin një bekim kujtimet e tyre dhe vepra e tyre qoftë trashëgimia e tyre. Komuniteti ynë shumëracor hebre shpreh dashurinë, solidaritetin dhe mbështetjen tonë ndaj komunitetit të Zi në Buffalo dhe të gjithë atyre që janë në dhimbje.

Ky sulm nuk ishte i rastësishëm. Sulmuesi i supozuar udhëtoi me makinë disa orë për të shënjestruar këtë lagje - duke zgjedhur një supermarket që banorët e Black Buffalo lobuan për vite me radhë për ta marrë - me qëllimin për të vrarë sa më shumë njerëz me ngjyrë.1

Manifesti i sulmuesit citon gënjeshtrën e rrezikshme të "zëvendësimit të madh", një teori konspirative raciste dhe antisemitike që pretendon se hebrenjtë qëndrojnë pas përpjekjeve për të zëvendësuar amerikanët e bardhë, shpesh përmes imigracionit ose zgjedhjeve. E njëjta gënjeshtër bëri jehonë në të shtënat me armë që synonin hebrenjtë në Pittsburgh në 2018 dhe emigrantët në El Paso në 2019.2,3

Kjo nuk është rastësi. Ideja e "zëvendësimit" është një ide e vjetër, tashmë e përshtatur për të përhapur panik të bardhë në një kohë të ndryshimit të demografisë në Shtetet e Bashkuara.

Vitet e fundit, kjo gënjeshtër ka kaluar nga skajet e lëvizjes nacionaliste të bardhë në rrjedhën kryesore të retorikës politike të krahut të djathtë. Një numër në rritje i politikanëve dhe ekspertëve të krahut të djathtë – nga Tucker Carlson i Fox News te republikanja e tretë më e lartë në Dhomën e Përfaqësuesve – po përhapin këtë gënjeshtër tek audienca prej miliona.4,5

Tani, një sondazh i publikuar javën e kaluar tregon se gati gjysma e votuesve republikanë pajtohen të paktën në një farë mase me "teorinë e zëvendësimit" - e njëjta ide që frymëzoi masakrën në Buffalo.6

Kjo është një strategji. Përballë një lëvizjeje në rritje për demokraci shumëracore, çlirim të zezakëve dhe liri për të gjithë, këta politikanë dhe ekspertë po ushqejnë në mënyrë cinike ankesat e bardha për të prodhuar ndarje dhe frikë në mënyrë që të rrisin fuqinë e tyre, pavarësisht se kush do të lëndohet. Ata synojnë t'i mbajnë njerëzit e të gjitha racave dhe klasave që të mos punojnë përtej linjave të dallimeve për të fituar gjërat që të gjithëve na duhen për të lulëzuar.

Ne duhet t'i përgjigjemi këtij momenti me guximin e plotë moral dhe forcën politike që kërkon. Mundja e këtij kërcënimi të përbashkët ndaj sigurisë së komuniteteve tona dhe demokracisë së vendit tonë duhet të jetë prioriteti numër një i institucioneve tona hebraike.

Së bashku, ne do të ndërtojmë një vend ku të gjithë mund të jetojnë me liri, siguri dhe përkatësi – pavarësisht nga raca jonë, si lutemi ose nga vijmë.

Në solidaritet,
Ekipi Bend the Arc

PS Vitet e fundit, Bend the Arc ka gjurmuar këtë teori konspirative dhe ka punuar për të mbajtur përgjegjës politikanët dhe ekspertët që e përhapin atë. Ne kemi postuar një temë në Twitter me shumë fakte dhe video që ju nevojiten për të kuptuar se çfarë po ndodh tani. Ju lutemi lexoni dhe shpërndajeni nëse jeni të interesuar.

Burimet

1. New York Times, Njeriu i armatosur synoi lagjen e zezë të formësuar nga dekadat e ndarjes
2. NPR, Cili është 'Zëvendësimi i Madh' dhe si lidhet ai me të dyshuarin për të shtënat e Buffalo?
3. New York Times, Si zbulojnë shkrimet raciste të të dyshuarit të Buffalo lidhjet me sulme të tjera
4. Nënë Jones, Manifesti i Buffalo Shooter mbështetet në të njëjtin komplot supremacist të bardhë i shtyrë nga Tucker Carlson
5. Washington Post, Rep. Elise Stefanik i bëri jehonë teorisë raciste të supozuar të përkrahur nga i dyshuari i Buffalo
6. Washington Post, Gati gjysma e republikanëve pajtohen me "teorinë e madhe të zëvendësimit"


Deklarata dhe Burimet: Anti-Terrori i Brendshëm i Zi në Buffalo

Qendra Ndërfetare e Nju Jorkut

(shikoni deklaratën origjinale këtu)

Qendra Ndërfetare e Nju Jorkut shpreh ngushëllimet tona më të thella për familjet e 10 banorëve të Buffalo-s që humbën jetën nga terrorizmi i brendshëm dhe urrejtja kundër zezakëve fundjavën e kaluar. Lutjet tona janë gjithashtu për tre individët e plagosur, për ata që dëshmuan masakrën dhe për komunitetin e gjerë për të cilin sfidat e racizmit strukturor ishin tashmë thelbësore përpara se një Supremacist i Bardhë i dhunshëm dhe i radikalizuar të hapte zjarr në supermarketin e tyre lokal.

Ky të shtëna masive qëndron në një radhë të gjatë të të tjerëve: 2012 në gurdwara Oak Creek, 2015 në Mother Emmanuel, 2018 në sinagogën Tree of Life, 2019 në një El Paso Walmart, 2019 në xhami në Christchurch, 2021 në pronësi të vogla aziatike biznese në Atlanta dhe shumë të tjera. Si një vrasje e madhe kundër zezakëve, megjithatë, ky të shtëna zë vendin e vet në historinë unike të dhunës raciste në SHBA, duke u kthyer pas në skllavërinë, ndarjen e familjes, linçimin dhe Jim Crow.

Siç thotë Peshkopi Kryesues i Kishës Episkopale dhe me origjinë nga Buffalo, i përndershmi Michael Curry “Humbja e çdo jete njerëzore është tragjike, por pati një urrejtje të thellë racore që shkaktoi këtë të shtëna, dhe ne duhet të kthehemi nga rruga vdekjeprurëse kombi ynë ka ecur për shumë kohë.” Për deklaratën e plotë të Peshkopit Curry Kliko këtu.

Si një organizatë që synon ta bëjë qytetin tonë të sigurt nga racizmi dhe fanatizmi fetar, ICNY bashkohet me anëtarët e shtetit dhe komunitetit më të madh në zi për këto vdekje të parandalueshme dhe humbje të tmerrshme. Më poshtë janë disa sugjerime për të ndërmarrë veprime përtej lutjes:

VoiceBuffalo i ka shërbyer komunitetit në Buffalo për shumë vite. Ju mund të dhuroni të dyja për shpërndarje ushqimore dhe pelena dhe produkte higjienike këtu. Mund t'i gjeni në Facebook këtu.

Po kështu, Këshilli i Politikave Publike Myslimane të Buffalo-s ka punuar me Kishat dhe udhëheqjen e Komunitetit për të mbështetur viktimat dhe familjet e tyre. Komuniteti Mysliman, përmes Xhami Xhamisë, ka themeloi një fond për “Tops Market Shooting Victims” për të mbështetur familjet e viktimave. Paratë e mbledhura do të mbështesin shpenzimet e funeralit dhe shpenzimet mjekësore. Lidhja është këtu.

Guvernatorja Kathy Hochul do të propozojë një projekt-ligj që zgjeron ndalimin ekzistues të shtetit për disa armë sulmi. Propozimi i saj do të përfshijë gjithashtu ndryshime që mund të bëhen në ligjet e Nju Jorkut për të adresuar një vendim të pritshëm nga Gjykata e Lartë e SHBA që mund të rrëzojë kufizimet e Nju Jorkut për mbajtjen e një arme të fshehur. Lëreni Guvernatorin të dijë pikëpamjet tuaja rreth këtyre propozimeve dhe kontaktoni Këshillin e Kishave të Shtetit të Nju Jorkut [email mbrojtur].

Sinqerisht,

Rev. Dr. Chloe Breyer
Drejtor Ekzekutiv
Qendra Ndërfetare e Nju Jorkut

 

Mbyll

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...