Kur ekstremizmi i ndjek studentët: Zgjidhje arsimore për zonat e konfliktit në Indi

Kur ekstremizmi i ndjek studentët: Zgjidhje arsimore për zonat e konfliktit në Indi

Karan Singh

(Artikulli origjinal: Times of India, 22 Mars 2016)

Gandhi, babai i kombit tonë, dikur tha, "Ju mund të më zinxhironi, mund të më torturoni, madje mund ta shkatërroni këtë trup, por kurrë nuk do ta burgosni mendjen time." Ky citat është veçanërisht i rëndësishëm në epokën moderne, kur ekstremizmi i dhunshëm ka çuar në zhvendosjen e gjerë të popullsive masive në të gjithë globin, dhe ka kontribuar në një klimë mosbesimi dhe frike. Ndoshta efekti më i qartë i ekstremizmit është prishja e arsimit, nga niveli fillor në atë kolegj - diçka që ndikon jo vetëm në të tashmen, por edhe në të ardhmen tonë.

Një raport i fundit i lëshuar nga UNESCO Mahatma Gandhi Instituti i Edukimit për Paqen, ku unë jam kryetar i bordit, na kujton se India përballet me sfida të shumta brenda kufijve tanë. Me titull 'Të rinjtë e Indisë flasin për arsimin e lartë', ai konsolidon mendimet e mbi 6,000 studentëve nga i gjithë vendi. Megjithëse autorët e raportit synonin të përqendroheshin në 22 temat në pjesën e arsimit të lartë të procesit të konsultimit të Politikës Kombëtare të Arsimit, që po zhvillohet aktualisht në ministrinë e HRD, në vend të zonave të konfliktit, ishte një çështje që ishte qartë në mendjet e studentëve.

Studentët nga rajonet e prekura nga konflikti shpesh sjellin përvoja të hershme që ndikuan në aftësinë e tyre për të patur sukses - ose edhe për t'u pranuar - në kolegj. Këta studentë thanë se nuk kishin qenë në gjendje të ndiqnin shkollën fillore për vite me radhë, duke i lënë ata të papërgatitur për ashpërsinë e arsimit të lartë.

Ky trend u vërtetua nga sondazhi ynë. Përafërsisht 12.4% e të anketuarve ia atribuuan mungesën e regjistrimit në arsimin e lartë "trazirave sociale në vendin e tyre amtare". Të rinjtë sugjeruan miratimin e një politike që detajon praktikat më të mira për ofrimin e arsimit në raste urgjente. Idealisht, një politikë e tillë do të përshkruante një mënyrë për studentët për të vazhduar studimin, ndoshta përmes kurseve të mësimit në distancë, edhe kur komunitetet e tyre janë në trazira.

Ndërsa shumë nga studentët në studim dëshironin kurse më të rëndësishme, të bazuara në aftësi në kolegjet dhe universitetet e tyre, nevoja ishte veçanërisht urgjente midis atyre që jetonin në zona me konflikt. Merrni, për shembull, rastin e një gruaje të re nga Mizoram, e cila, në një diskutim në fokus grup, foli për pasojat e tmerrshme të mosftësimit të aftësive të përshtatshme në arsimin e lartë.

Ajo na tha, “Shumica e njerëzve në vendin tonë, pasi që ne nuk mund të fitojmë jetesën duke shkuar në zyra ose diçka e tillë, të bashkohemi me forcat militante, të hyjmë nëntokë dhe të bëhemi militantë.

Në mënyrë që të shmanget se duhet të ketë zhvillim të aftësive në mënyrë që të fitojmë jetesën dhe të mos futemi në grup. "

Kjo studente u bëri jehonë zërave të shumë kolegëve të saj, të cilët thanë se një nga mjetet kryesore për të luftuar ekstremizmin është ofrimi i mundësive ekonomike dhe arsimore. Të rinjtë në të gjithë vendin ranë dakord se të paturit e zgjedhjeve praktike të jetës është çelësi për të parandaluar moshatarët e tyre të bëjnë zgjedhje të dhunshme.

Përveç dëshirave për më shumë kurse mësimore, studentët në zonat e konfliktit shprehën dëshirën për të parë veten dhe realitetin e tyre të pasqyruar në programet e tyre shkollore, duke filluar nga mosha e re dhe duke vazhduar në arsimin e lartë. Studentët thanë se mungesa e përfaqësimit në librat shkollorë i bëri njerëzit nga zonat e konfliktit të ndiejnë se mungesa e tyre e zhvillimit dhe ekspozimi ndaj dhunës ishin të pashmangshme.

Tha një student nga një rajon kufitar poroz që studion në Delhi, "Ju studioni histori, por nuk ka histori të verilindjes. Bëhet fjalë për mbretërit dhe mbretëreshat e nënkontinenteve të tjera indiane. Të gjithë këta faktorë, kryengritësit po i përdorin këto dobësi si një mjet për të larë trurin e njerëzve ". Siç thekson me të drejtë ky student, të kesh një kurrikulë gjithëpërfshirëse dhe të nxisë mendimin kritik, i lejon të rinjtë të imagjinojnë një të ardhme ndryshe, më paqësore për veten e tyre. Prandaj duhet të bëhen më shumë përpjekje për të përmirësuar kurrikulën duke filluar në nivelin fillor.

Diversiteti i Indisë është forca e saj më e madhe. Le të sigurojmë që demokracia jonë t'u japë mendjeve të reja hapësirë ​​për të qenë të lirë, në vend që t'i burgosë ata brenda mungesës së mundësive, burimeve dhe stabilitetit. Siç e tregojnë me të drejtë të rinjtë në këtë raport, ne nuk mund të vazhdojmë të përparojmë në mënyrë paqësore si komb, përveç nëse mbështesim arsimin në çdo cep të vendit - përfshirë ato që preken më shumë nga konflikti. Essentialshtë thelbësore që Politika e Re e Arsimit të marrë parasysh këto rekomandime.

Shkrimtari është deputet i Kongresit në Rajya Sabha

(Shko tek artikulli origjinal)

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top