Grupi i Universiteteve të Rebelimit të Shuarjes në Mbretërinë e Bashkuar bën thirrje për reformë në qendër të eko-pedagogjisë në arsimin e lartë

(Raportuar nga: Rebelimi i Shuarjes. 20 shtator 2019)

Një grup i Rebelimit të Shuarjes (XR) u ka bërë thirrje (20 Shtator) universiteteve të MB që të ndërmarrin veprime të menjëhershme në përgjigje të klimës dhe krizës ekologjike. Universitetet XR po kërkojnë reformë në qendër të eko-pedagogjisë, e cila do të përfshinte një rregullim të plotë të diplomave universitare për të pasqyruar ashpërsinë e situatës me të cilën përballemi.

Njoftimi erdhi përpara një dita e edukimit klimatik jashtë Kishës St Clements në Fillesë, duke përfshirë bisedime nga akademikë dhe aktivistë, punëtori, art dhe muzikë. Organizatorët bënë thirrje për reformë me shumicë të arsimit të lartë, duke përfshirë përparësinë dhe dekolonizimin e arsimit për klimën në të gjitha gradat universitare. Programi adreson gjithashtu se si ndryshimi i klimës, qëndrueshmëria dhe drejtësia globale kryqëzojnë të gjitha disiplinat akademike.

Ngjarja shënoi fillimin e Grevave Globale të Klimës dhe është pjesë e një serie veprimesh të planifikuara nga Extinction Rebellion në kampuset universitare në shtator dhe tetor.

Universitetet XR shpresojnë se dita do të konsolidojë lidhjet e punës midis universiteteve, si dhe grupeve të tjera të përfshira në betejat mjedisore në një 'lëvizje të vërtetë lëvizjesh'.

Nian Li, 22, aktivist i Rebelimit të Shuarjes dhe një student i mjekësisë në Barts dhe The London, tha:

“Universitetet nuk po i përgjigjen në mënyrë adekuate klimës dhe krizës ekologjike. Sot ne po fillojmë një deklaratë e cila përcakton një numër kërkesash që studentët tanë dëshirojnë të shohin.

“Unë jam një student i mjekësisë që do të hyj në vitin e pestë të studimit dhe asnjëherë nuk është përmendur ndikimi i ndryshimit të klimës në sistemin e kujdesit shëndetësor në kursin tim. Ndryshimi i klimës do të jetë një nga sfidat më të mëdha të shëndetit publik me të cilin jemi përballur ndonjëherë dhe megjithatë shumë nga kolegët e mi dhe unë ndihem plotësisht i papërgatitur.

"Universitetet po u bëjnë studentëve një dëm të keq duke mos reflektuar atë realitet në hartimin dhe shpërndarjen e kursit."

Jane Penty, Udhëheqëse e Dizajnit të Qëndrueshëm në Central St Martins, tha:

“Si pedagog i universitetit mendoj se gjithçka që mësojmë duhet të riformulohet në lidhje me urgjencën me të cilën po përballemi. Kriza jonë e klimës është prova më e madhe e aftësive krijuese dhe bashkëpunuese të njerëzimit dhe të gjithë duhet të jemi të mbingarkuar për këtë ".

Studentëve do t'u bashkohen akademikë dhe staf tjetër nga Imperial College London, University College London, University of the Arts London, dhe London School of Hygiene & Tropical Medicine. Kontribues të tjerë përfshijnë aktivistë nga Rrjeti i Solidaritetit Ndërkombëtar të Shuarjes së Rebelimit dhe Seria e Diversitetit të Lulëzimit, Rrjeti Mjedisor i Grave, Veprimi i Modës XR, Mjekët për Edukatorët e XR dhe XR, si dhe shfaqje muzikore dhe poezie nga artistë vendas.

Connor Newson, 24 vjeç, aktivist i Rebelimit të Shuarjes, tha:

“Nevoja për reformë arsimore është thelbësore. Përmes ngjarjes së sotme ne po i marrim gjërat në duart tona. Ne nuk jemi më të kënaqur duke kërkuar ndryshim, sot ne jemi duke krijuar dhe demonstruar reformën që duam të shohim dhe po veprojmë si një shembull që institucionet arsimore të marrin vëmendje dhe të ndjekin shembullin. Ne solidarizohemi me grevistët e rinisë. Ne jemi duke rishkruar realitetin tonë për të rimarrë kontrollin mbi të ardhmen tonë. ”

Përmes veprimtarisë, Universitetet XR kërkuan një sistem arsimor të arritshëm dhe të angazhuar, pasi që vetëm përmes shpërndarjes së hapur dhe të ndershme të njohurive që universitetet mbajnë, njerëzimi do të jetë në gjendje të adresojë klimën dhe krizën ekologjike.

Lajmi pas suksesit nga studentët dhe prindërit në Universitetin Goldsmiths të cilët e bindi institucionin të angazhohej për të shkuar në karbon neutral deri në 2025. Shpresojmë që një lëvizje kolektive e studentëve, stafit dhe akademikëve të na mundësojë që të punojmë së bashku për të nxitur nxehtësinë për më shumë universitetet të ndjekin shembullin.

Deklarata e Rebelimit e Universiteteve të Shuarjes së Rebelimit

Ne, Universitetet XR, deklarohemi në rebelim.

Ne rebelohemi kundër dështimit të universiteteve dhe qeverive tona për të vepruar në mënyrë adekuate dhe për të mësuar të vërtetat rreth krizës ekologjike dhe klimës.

Ne rebelohemi kundër sistemeve të ngulitura arsimore, ideologjive institucionale dhe strukturave të fuqisë që mbështesin emergjencën e klimës.

Ne rebelohemi kundër aksesit të privilegjuar të dijes dhe prodhimit të saj.

Ne rebelohemi me jo-dhunë dhe edukim.

Ne kërkojmë që institucionet tona të reformohen dhe të veprojnë në përputhje me njohuritë e klimës që ato prodhojnë; duke e bërë këtë të arritshme për të gjithë përmes tejkalimit të hendekut midis akademisë dhe publikut dhe ndarjes së njohurive.

Ne do të ndërpresim derisa të ndërmerren veprime konkrete për zhvendosjen, dekolonizimin dhe diversifikimin brenda universiteteve tona.

Ne bëjmë thirrje të gjithë disiplinat, departamentet dhe fushat për t'u angazhuar me ndershmëri, hapur dhe krijuese me krizën e klimës, ndërsa duartrokitni ato fakultete që tashmë përpiqen ta bëjnë këtë.

Ne festojmë të gjitha format e të mësuarit; hapja e zemrave dhe mendjeve tona ndaj këndvështrimeve dhe përvojave të ndryshme brenda kuptimit njerëzor; amplifikimi i zërave të atyre që mësojnë gjatë për vlerën dhe njohuritë e qenësishme brenda sistemeve të jetës së Tokës; dhe eksplorimin e rolit të arteve krahas shkencave në trajtimin e ndryshimit të klimës, shpirtërore së bashku me materialin.

Ne kërkojmë udhëzimin dhe mençurinë e lëvizjeve të studentëve, arsimtarëve dhe aktivistëve në të gjithë globin, duke njohur ato që erdhën para nesh dhe ato në vazhdim; duke u mbështetur në një pasuri të larmishme të njohurive dhe përvojave dhe të galvanizuar nga një histori e pasur e ndryshimeve kolektive të drejtuara nga studentët.

Ne përpiqemi të forcojmë solidaritetin dhe bashkëpunimin ndërkombëtar; një Lëvizje Lëvizjesh, përqendruar te një qëllim i përbashkët i edukimit, bisedës dhe drejtësisë për klimën; duke siguruar që të vërtetat të fliten për emergjencën ekologjike dhe padrejtësinë që ekziston tashmë për qeniet tona të tjera në të gjithë planetin, njerëzor dhe jo-njerëzor njësoj.

Ne i kushtojmë vlerën më të madhe mirëqenies studentore dhe stafit, mbi dhe përtej rezultateve të studentëve dhe stafit, brenda një kulture rigjeneruese; duke pranuar se vetëm nga një klimë e brendshme paqësore mund të formohet një botë me të vërtetë jo e dhunshme.

Ne zotohemi të qëndrojmë me modesti të vetëdijshëm për qasjen tonë të privilegjuar në njohuri; duke prishur të njëjtat ideologji dhe struktura që mbështesin këtë dhe katastrofën e klimës, ndërsa përpiqemi të krijojmë një arsim të hapur, të arritshëm dhe universal për të gjithë.

Rebelimi ynë është i thjeshtë dhe i drejtpërdrejtë: Përçarje përmes alternativave të prekshme arsimore.

Ne nuk po bëjmë thirrje për atë që duam, por ne po e krijojmë atë. 

Ne ftojmë të gjithë grupet e interesuara të studentëve, të rinjve, akademikëve, sindikatave, komuniteteve dhe aktivistëve të tjerë, veçanërisht ata që tashmë janë të përfshirë në aktivizëm për çështje të tilla në të gjithë botën, të lidhen me ne për harmonizimin e përpjekjeve të Drejtësisë Globale, në ndërtimin e një Lëvizja e lëvizjeve për transformimin arsimor.

Universitetet XR, MB
xrlondonuniversities@gmail.com

Lista e grupeve të themeluara universitare:

 • Bangor
 • Universiteti i Bristolit
 • Universiteti i Anglisë Perëndimore (Bristol)
 • Mbretëresha Mary / Barts dhe Londra
 • Birmingem
 • Qendrore St Martins (UAL)
 • Qyteti, Universiteti i Londrës
 • Edinburg
 • Glasgo
 • argjendarëve
 • Guildhall (Konservatorët XR London)
 • Imperial College
 • KCL
 • Të gjithë Universitetet e Mançesterit (grupi brenda XR Youth Manchester)
 • Universitetet e Newcastle dhe Northumbria
 • Të gjithë Universitetet e Oksfordit
 • Royal Central School of Speech and Drama (XR Konservatorët e Londrës)
 • Kolegji Rose Bruford
 • Salford
 • SOAS
 • Southampton
 • St Andrews
 • UCL
 • Warwick

Rreth Rebelimit të Shuarjes

Rebelimi i Shuarjes është një lëvizje globale që përdor mosbindje civile jo të dhunshme në një përpjekje për të ndaluar zhdukjen masive dhe për të minimizuar rrezikun e kolapsit shoqëror - të dyja këto shihen si të pashmangshme nëse nuk ndërmerren veprime të shpejta për të frenuar ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njerëzit dhe humbja e biodiversitetit.

Rebelimi i Shuarjes beson se është detyrë e një qytetari të rebelohet, duke përdorur mosbindje paqësore civile, kur përballet me mosveprim kriminal nga Qeveria e tyre.

Kërkesat e Rebelimit të Shuarjes janë:

 1. Qeveria duhet të tregojë të vërtetën duke deklaruar një klimë dhe emergjencë ekologjike, duke punuar me institucione të tjera për të komunikuar urgjencën për ndryshim.
 2. Qeveria duhet të veprojë tani për të ndaluar humbjen e biodiversitetit dhe për të ulur emetimet e gazeve serë në zero neto deri në vitin 2025.
 3. Qeveria duhet të krijojë dhe të drejtohet nga vendimet e Asamblesë së Qytetarëve për klimën dhe drejtësinë ekologjike.
Mbyll

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!

1 Comment

Bashkohu me diskutimin ...