Duke ngarkuar ngjarjet

«Të gjitha ngjarjet

Ngjarje e përsëritur Seria e Ngjarjeve: Dita e Nagasakit

Dita e Nagasakit

gusht 9

Dita e Nagasakit festohet çdo vit më 9 gusht në përvjetorin e bombardimit atomik të Nagasaki në 1945.

Këtu është hyrja për Ditën e Nagasaki nga Almanak i Paqes World BEYOND War's War:

Në këtë datë në 1945, një bombardues amerikan B-29 hodhi një bombë bërthamore në Nagasaki, Japoni, duke vrarë disa burra, gra dhe fëmijë të 39,000 në ditën e bombardimeve dhe rreth 80,000 deri në fund të vitit. Bomba në Nagasaki erdhi vetëm tre ditë pas përdorimit të parë të një arme bërthamore në luftë, bombardimi i Hiroshimës që deri në fund të vitit mori jetën e rreth 150,000 njerëzve. Javë më parë, Japonia i kishte dërguar një telegram Bashkimit Sovjetik duke shprehur dëshirën e saj për t'u dorëzuar dhe për t'i dhënë fund luftës. Shtetet e Bashkuara kishin thyer kodet e Japonisë dhe kishin lexuar telegramin. Presidenti Harry Truman iu referua në ditarin e tij "telegramit nga Jap Emperor që kërkon paqe". Japonia kundërshtoi vetëm të dorëzohej pa kushte dhe të hiqte dorë nga perandori i saj, por Shtetet e Bashkuara këmbëngulën për këto kushte deri pas rënies së bombave. Gjithashtu në 9 Gusht Sovjetikët hynë në luftë kundër Japonisë në Manchuria. Sondazhi i Bomba Strategjike i Shteteve të Bashkuara arriti në përfundimin se, "... sigurisht para 31 Dhjetorit 1945, dhe me shumë gjasa para 1 Nëntorit, 1945, Japonia do të dorëzohej edhe nëse bombat atomike nuk do të ishin hedhur, edhe nëse Rusia nuk kishte hyrë lufta, dhe edhe nëse nuk ishte planifikuar ose menduar për asnjë pushtim. ” Një kundërshtar që i kishte shprehur të njëjtin mendim Sekretarit të Luftës para bombardimeve ishte Gjenerali Dwight Eisenhower. Kryetari i Shefave të Përbashkët të Shtabit Admirali William D. Leahy pranoi, duke thënë, "Përdorimi i kësaj arme barbare në Hiroshima dhe Nagasaki nuk kishte asnjë ndihmë materiale në luftën tonë kundër Japonisë."

Detaje

Data:
gusht 9
Seria:
Kategoria e ngjarjes:
Etiketat e ngjarjes:
,

Vendgjarje

Global

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top