Duke ngarkuar ngjarjet

«Të gjitha ngjarjet

E njëmbëdhjetë: përkujtim i mbarimit të skllavërisë dhe thirrje për veprim

Qershor 19, 2023

Histori

(Raportuar nga: juneteenth.com)

Juneteenth është përkujtimi më i vjetër i festuar kombëtar i përfundimit të skllavërisë në Shtetet e Bashkuara. Që nga 1865, ishte në 19 Qershor që ushtarët e Unionit, të udhëhequr nga Gjeneral Majori Gordon Granger, zbarkuan në Galveston, Texas me lajmet se lufta kishte mbaruar dhe se të robëruarit ishin tani të lirë. Vini re se kjo ishte dy vjet e gjysmë pas Shpalljes së Emancipimit të Presidentit Linkoln - e cila ishte bërë zyrtare më 1 janar 1863. Shpallja e Emancipation kishte pak ndikim tek Texans për shkak të numrit minimal të trupave të Bashkimit për të zbatuar Urdhrin e ri Ekzekutiv. Sidoqoftë, me dorëzimin e gjeneralit Lee në prill të 1865 dhe mbërritjen e regjimentit të gjeneralit Granger, forcat më në fund ishin mjaft të forta për të ndikuar dhe kapërcyer rezistencën.

Përpjekjet e mëvonshme për të shpjeguar këtë vonesë prej dy vjet e gjysmë në marrjen e këtij lajmi të rëndësishëm kanë dhënë disa versione që janë dhënë ndër vite. Shpesh tregohet historia e një lajmëtari i cili u vra gjatë rrugës për në Teksas me lajmin e lirisë. Një tjetër është se lajmet u mbajtën me qëllim nga skllavëruesit për të mbajtur forcën e punës në plantacione. Dhe akoma një tjetër është se trupat federale në të vërtetë prisnin që pronarët e skllevërve të korrin përfitimet e një korrje të fundit pambuku para se të shkonin në Teksas për të zbatuar Proklamatën e Emancipimit. Të gjitha, ose asnjë nga këto versione nuk mund të jetë e vërtetë. Sigurisht, për disa, autoriteti i Presidentit Linkoln mbi shtetet rebele ishte në pikëpyetje. Pavarësisht nga arsyet, kushtet në Teksas mbetën status quo përtej asaj që ishte e rregulluar.

Urdhri i Përgjithshëm Numri 3

Një nga porositë e para të biznesit të Gjeneralit Granger ishte që t'u lexonte njerëzve të Teksasit, Urdhri i Përgjithshëm Numër 3 i cili filloi shumë më shumë me:

“Njerëzit e Teksasit informohen se në përputhje me një Proklamatë nga Ekzekutivi i Shteteve të Bashkuara, të gjithë skllevërit janë të lirë. Kjo përfshin një barazi absolute të të drejtave dhe të drejtave të pronës midis ish-zotërve dhe skllevërve, dhe lidhja që ekziston më parë midis tyre bëhet ajo midis punëdhënësit dhe punëtorit të punësuar ”.

Reagimet ndaj këtij lajmi të thellë varionin nga tronditja e pastër deri në gëzimin e menjëhershëm. Ndërsa shumë kërkuan të mësojnë për këtë marrëdhënie të re punëdhënësi me punonjësin, shumë u larguan para se këto oferta të ishin plotësisht nga buzët e ish-zotërinjve të tyre - duke dëshmuar për kushtet e ndryshme në plantacione dhe realizimin e lirisë. Edhe pa pasur ku të shkonin, shumë menduan se largimi nga plantacioni do të ishte kapja e tyre e parë e lirisë. Veriu ishte një destinacion logjik dhe për shumë përfaqësonte lirinë e vërtetë, ndërsa dëshira për të arritur anëtarët e familjes në shtetet fqinje i çoi disa në Luiziana, Arkansas dhe Oklahoma. Vendosja në këto zona të reja ndërsa burrat dhe gratë e lira sollën realitete të reja dhe sfidat e krijimit të një statusi ekzistues deri më tani për njerëzit e zezë në Amerikë. Rrëfimi i kujtimeve të asaj dite të madhe në qershor të 1865 dhe festave të tij do të shërbente si motivim si dhe një çlirim nga presionet në rritje të hasura në territoret e tyre të reja. Festa e 19 Qershorit u krijua "Juneteenth" dhe u rrit me më shumë pjesëmarrje nga pasardhësit. Kremtimi i XIX ishte një kohë për të siguruar njëri-tjetrin, për t'u lutur dhe për të mbledhur anëtarët e tjerë të familjes. Juneteenth vazhdoi të nderohej shumë në Teksas dekada më vonë, me shumë ish-skllevër dhe pasardhës që bënin një pelegrinazh vjetor përsëri në Galveston në këtë datë.

Merrni masa: 2020

Sot, ka një kryengritje të vazhdueshme, mbarëkombëtare që kërkon fundin e policimit racist dhe të militarizuar që luan çdo ditë në çdo cep të kombit, si dhe zhbënjen e institucioneve, politikave dhe praktikave raciste dhe supremaciste të bardha.

Këtë vit, aktivitetet e nëntëmbëdhjetë janë më të rëndësishme se kurrë. Lëvizja për jetën e zezë, së bashku me organizatat e tjera, po u kërkon të gjithëve që të marrin pjesë në aktivitetet e Juneteenth lokalisht.

La gjashtëmbëdhjetë faqe në internet ka një hartë veprimesh dhe ngjarjesh në të gjithë vendin, dhe ju mund ta gjeni lehtësisht një pranë jush.

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top