Duke ngarkuar ngjarjet

«Të gjitha ngjarjet

  • Kjo ngjarje ka kaluar.

Dita Ndërkombëtare e Fëmijës Vajzë

tetor 11

|Ngjarje e përsëritur (Shiko gjithcka)

Një ngjarje çdo vit që fillon në 12:00 të mëngjesit të ditës 11 tetor, duke përsëritur për një kohë të pacaktuar

Që nga viti 2012, 11 Tetori është shënuar si Dita Ndërkombëtare e Vajzës. Dita synon të nxjerrë në pah dhe adresuar nevojat dhe sfidat me të cilat përballen vajzat, ndërsa promovon fuqizimin e vajzave dhe përmbushjen e të drejtave të tyre njerëzore.

Sfond

Në 1995 në Konferencën Botërore për Gratë në vendet e Pekinit miratuan unanimisht Deklaratën dhe Platformën e Veprimit të Pekinit - projekti më progresiv ndonjëherë për avancimin e të drejtave të jo vetëm grave por vajzave. Deklarata e Pekinit është e para që thërret në mënyrë specifike të drejtat e vajzave.

Më 19 Dhjetor 2011, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara miratoi Rezolutën 66/170 për të shpallur 11 Tetorin si Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve Vajza, për të njohur të drejtat e vajzave dhe sfidat unike me të cilat përballen vajzat në të gjithë botën.

Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve Vajza përqendron vëmendjen në nevojën për të adresuar sfidat me të cilat përballen vajzat dhe për të promovuar fuqizimin e vajzave dhe përmbushjen e të drejtave të tyre njerëzore.

Vajzat adoleshente kanë të drejtën për një jetë të sigurt, të arsimuar dhe të shëndetshme, jo vetëm gjatë këtyre viteve kritike formuese, por edhe kur ato pjeken në gra. Nëse mbështeten në mënyrë efektive gjatë viteve të adoleshencës, vajzat kanë potencialin për të ndryshuar botën - si si vajzat e sotme të fuqizuara, ashtu edhe si punëtoret e nesërme, nënat, sipërmarrjet, mentorët, kryefamiljarët dhe udhëheqësit politikë. Një investim në realizimin e fuqisë së vajzave adoleshente përkrah të drejtat e tyre sot dhe premton një të ardhme më të drejtë dhe të prosperuar, një në të cilën gjysma e njerëzimit është një partner i barabartë në zgjidhjen e problemeve të ndryshimit të klimës, konfliktit politik, rritjes ekonomike, parandalimit të sëmundjes qëndrueshmëria globale

Vajzat po thyejnë kufijtë dhe pengesat e paraqitura nga stereotipet dhe përjashtimi, përfshirë ato që u drejtohen fëmijëve me aftësi të kufizuara dhe atyre që jetojnë në komunitete të margjinalizuara. Si sipërmarrëse, novatore dhe nismëtare e lëvizjeve globale, vajzat po krijojnë një botë që është e rëndësishme për ta dhe brezat e ardhshëm.

Agjenda 2030 për Zhvillimin e Qëndrueshëm dhe 17 Qëllimet e saj të Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG) të miratuara nga udhëheqësit botërorë në 2015, mishërojnë një udhërrëfyes për progresin që është i qëndrueshëm dhe nuk lë askënd pas.

Arritja e barazisë gjinore dhe fuqizimi i grave është përbërëse e secilit prej 17 qëllimeve. Vetëm duke siguruar të drejtat e grave dhe vajzave përgjatë të gjitha qëllimeve, ne do të arrijmë në drejtësi dhe përfshirje, ekonomi që punojnë për të gjithë dhe duke mbështetur mjedisin tonë të përbashkët tani dhe për brezat e ardhshëm.

Vendgjarje

Global
+ Google Map

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...