Duke ngarkuar ngjarjet

«Të gjitha ngjarjet

  • Kjo ngjarje ka kaluar.

Dita Ndërkombëtare e Jo-Dhunës

Tetor 2, 2022

(Raportuar nga: Kombeve të Bashkuara)

Dita Ndërkombëtare e Jo-Dhunës vërehet në 2 Tetor, ditëlindjen e Mahatma Gandhi, udhëheqësit të lëvizjes indiane të pavarësisë dhe pionier i filozofisë dhe strategjisë së jo-dhunës.

Sipas rezolutës së Asamblesë së Përgjithshme A / RES / 61 / 271 i datës 15 qershor 2007, i cili vendosi përkujtimin, Dita Ndërkombëtare është një rast për të "shpërndarë mesazhin e jo-dhunës, përfshirë përmes edukimit dhe ndërgjegjësimit publik". Rezoluta rikonfirmon "rëndësinë universale të parimit të jo-dhunës" dhe dëshirën "për të siguruar një kulturë paqeje, tolerance, mirëkuptimi dhe jo-dhune".

Duke prezantuar rezolutën në Asamblenë e Përgjithshme në emër të 140 bashkë-sponsorëve, Ministri i Shtetit i Indisë për Çështjet e Jashtme, Z. Anand Sharma, tha se sponsorizimi i gjerë dhe i larmishëm i rezolutës ishte një reflektim i respektit universal për Mahatma Gandhin dhe të rëndësia e përhershme e filozofisë së tij. Duke cituar fjalët e vetë udhëheqësit të ndjerë, ai tha: “Mos-dhuna është forca më e madhe në dispozicion të njerëzimit. Shtë më e fuqishme se sa arma më e fuqishme e shkatërrimit e ideuar nga zgjuarsia e njeriut ”.

Sfond

Jeta dhe udhëheqja e Mahatma Gandhit

Gandhi, i cili ndihmoi në udhëheqjen e Indisë drejt pavarësisë, ka qenë frymëzimi për lëvizjet jo të dhunshme për të drejtat civile dhe ndryshimet shoqërore në të gjithë botën. Gjatë gjithë jetës së tij, Gandhi mbeti i përkushtuar ndaj besimit të tij në jo-dhunë edhe në kushte shtypëse dhe përballë sfidave në dukje të pakapërcyeshme.

Teoria prapa veprimeve të tij, e cila përfshinte inkurajimin e mosbindjes masive civile ndaj ligjit britanik si me Marshin historik të Kripës të vitit 1930, ishte se "thjesht do të thotë të çosh drejt qëllimeve të drejta"; domethënë është e paarsyeshme të përpiqesh të përdorësh dhunë për të arritur një shoqëri paqësore. Ai besonte se indianët nuk duhet të përdorin dhunë ose urrejtje në luftën e tyre për lirinë nga kolonializmi.

Përkufizimi i jo-dhunës

Parimi i jo-dhunës - i njohur gjithashtu si rezistencë jo e dhunshme - hedh poshtë përdorimin e dhunës fizike për të arritur ndryshime shoqërore ose politike. Shpesh e përshkruar si "politika e njerëzve të zakonshëm", kjo formë e luftës sociale është adoptuar nga popullata masive në të gjithë botën në fushatat për drejtësi sociale.

Profesor Gene Sharp, një studiues kryesor për rezistencën jo të dhunshme, përdor përkufizimin vijues në botimin e tij, Politika e veprimit jo të dhunshëm:

“Veprimi jo i dhunshëm është një teknikë me të cilën njerëzit që refuzojnë pasivitetin dhe nënshtrimin dhe që e shohin luftën si thelbësore, mund të zhvillojnë konfliktin e tyre pa dhunë. Veprimi jo i dhunshëm nuk është një përpjekje për të shmangur ose injoruar konfliktin. Oneshtë një përgjigje ndaj problemit se si të veprojmë në mënyrë efektive në politikë, veçanërisht se si të ushtrojmë fuqitë në mënyrë efektive ”.

Ndërsa jo-dhuna përdoret shpesh si sinonim i pacifizmit, që nga mesi i shekullit të njëzetë termi jo-dhunë është miratuar nga shumë lëvizje për ndryshime shoqërore, të cilat nuk përqendrohen në kundërshtimin e luftës.

Një parim kryesor i teorisë së jo-dhunës është se pushteti i sundimtarëve varet nga pëlqimi i popullatës, dhe jo-dhuna kërkon që të minojë këtë pushtet përmes tërheqjes së pëlqimit dhe bashkëpunimit të popullatës.

Ekzistojnë tre kategori kryesore të veprimit jo të dhunës:

  • protesta dhe bindja, përfshirë marshimet dhe vigjilencat;
  • mos bashkëpunimi; dhe
  • ndërhyrje jo e dhunshme, të tilla si bllokada dhe okupime.

Detaje

Data:
Tetor 2, 2022
Kategoria e ngjarjes:
Etiketat e ngjarjes:

Vendgjarje

Global

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Lini një Përgjigju

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Scroll to Top