Duke ngarkuar ngjarjet

«Të gjitha ngjarjet

  • Kjo ngjarje ka kaluar.

Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Përgjithshëm të Armëve Bërthamore

Shtator 26, 2022

(Raportuar nga: Kombeve të Bashkuara)

Arritja e çarmatimit bërthamor global është një nga qëllimet më të vjetra të Kombeve të Bashkuara. Ishte objekt i rezolutës së parë të Asamblesë së Përgjithshme në 1946, e cila themeloi Komisionin e Energjisë Atomike (shpërbërë në 1952), me një mandat për të bërë propozime specifike për kontrollin e energjisë bërthamore dhe eliminimin e armëve atomike dhe të gjitha armëve të tjera kryesore të adaptueshme. deri në shkatërrim masiv. Kombet e Bashkuara kanë qenë në ballë të shumë përpjekjeve të mëdha diplomatike për të çuar përpara çarmatimin bërthamor. Në vitin 1959, Asambleja e Përgjithshme miratoi objektivin e çarmatimit të përgjithshëm dhe të plotë. Në vitin 1978, Sesioni i parë Special i Asamblesë së Përgjithshme kushtuar Çarmatimit pranoi më tej se çarmatimi bërthamor duhet të jetë objektivi parësor në fushën e çarmatimit. Çdo Sekretar i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara e ka promovuar në mënyrë aktive këtë qëllim.

Megjithatë, sot Mbeten rreth 12,705 armë bërthamore. Vendet që posedojnë armë të tilla kanë plane afatgjata të mirëfinancuara për të modernizuar arsenalin e tyre bërthamor. Më shumë se gjysma e popullsisë së botës ende jeton në vende që ose kanë armë të tilla ose janë anëtarë të aleancave bërthamore. Ndërsa numri i armëve bërthamore të vendosura ka rënë ndjeshëm që nga kulmi i Luftës së Ftohtë, asnjë armë bërthamore nuk është shkatërruar fizikisht në përputhje me një traktat. Për më tepër, asnjë negociatë për çarmatimin bërthamor nuk është duke u zhvilluar.

Ndërkohë, doktrina e parandalimit bërthamor vazhdon si një element në politikat e sigurisë të të gjitha shteteve zotëruese dhe shumë prej aleatëve të tyre. Kuadri ndërkombëtar i kontrollit të armëve që kontribuoi në sigurinë ndërkombëtare që nga Lufta e Ftohtë, veproi si frenues për përdorimin e armëve bërthamore dhe çarmatimin e avancuar bërthamor, është vënë nën tendosje në rritje. Më 2 gusht 2019, tërheqja e Shteteve të Bashkuara shënoi fundin e Traktatit të Forcave Bërthamore me Rreze të Mesme, pasi Shtetet e Bashkuara dhe Federata Ruse ishin angazhuar më parë për eliminimin e një klase të tërë raketash bërthamore. Nga ana tjetër, zgjatja e Traktatit ndërmjet Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Federatës Ruse për Masat për Reduktimin dhe Kufizimin e Mëtejshëm të Armëve Strategjike Sulmuese (“START i ri”) deri në shkurt 2026 është mirëpritur nga Shtetet Anëtare dhe Sekretari. -Gjeneral i Kombeve të Bashkuara. Kjo zgjatje ofron një mundësi për zotëruesit e dy arsenaleve më të mëdha bërthamore që të bien dakord për masa të mëtejshme të kontrollit të armëve.

Frustrimi është rritur në mesin e Shteteve Anëtare lidhur me atë që perceptohet si ritmi i ngadaltë i çarmatimit bërthamor. Ky zhgënjim është vënë në fokus më të mprehtë me shqetësimet në rritje për pasojat katastrofike humanitare të përdorimit qoftë edhe të një arme të vetme bërthamore, e lëre më një luftë bërthamore rajonale apo globale.

Asambleja e Përgjithshme përkujton 26 Shtatorin si Ditën Ndërkombëtare për Eliminimin total të Armëve Bërthamore. Kjo ditë ofron një rast për komunitetin botëror që të riafirmojë angazhimin e tij ndaj çarmatimit bërthamor global si prioritet. Ai ofron një mundësi për të edukuar publikun – dhe udhëheqësit e tij – për përfitimet reale të eliminimit të armëve të tilla dhe kostot sociale dhe ekonomike të përjetësimit të tyre. Përkujtimi i kësaj Dite në Kombet e Bashkuara është veçanërisht i rëndësishëm, duke pasur parasysh anëtarësimin e tij universal dhe përvojën e tij të gjatë në përballjen me çështjet e çarmatimit bërthamor. Është vendi i duhur për të trajtuar një nga sfidat më të mëdha të njerëzimit; arritjen e paqes dhe sigurisë së një bote pa armë bërthamore.

Në përputhje me rezolutën 68/32 të Asamblesë së Përgjithshme dhe rezolutat pasuese, qëllimi i Ditës Ndërkombëtare është të çojë përpara objektivin e eliminimit të plotë të armëve bërthamore përmes rritjes së ndërgjegjësimit dhe edukimit të publikut për kërcënimin që paraqet për njerëzimin nga armët bërthamore dhe nevojën për eliminimin total të tyre. Duke vepruar kështu, shpresohet se këto aktivitete do të ndihmojnë në mobilizimin e përpjekjeve të reja ndërkombëtare drejt arritjes së qëllimit të përbashkët për një botë pa armë bërthamore.

Sfond

Asambleja e Përgjithshme e shpalli Ditën Ndërkombëtare në dhjetor 2013, në rezolutën e saj 68 / 32 si vazhdim i takimi i nivelit të lartë të Asamblesë së Përgjithshme për çarmatimin bërthamor mbajtur më 26 shtator 2013, në Nju Jork.

Kjo ishte e fundit në një seri përpjekjesh të Asamblesë së Përgjithshme për të rritur ndërgjegjësimin publik dhe për të kërkuar angazhim më të thellë në çështjet e çarmatimit bërthamor. Në vitin 2009, Asambleja e Përgjithshme e kishte shpallur 29 gushtin si Ditën Ndërkombëtare kundër Testeve Bërthamore (rezoluta 64 / 35).

Në rezolutë 68 / 32, Asambleja e Përgjithshme bëri thirrje për “fillimin urgjent të negociatave në Konferencën për Çarmatimin e një konvente gjithëpërfshirëse për armët bërthamore për të ndaluar zotërimin, zhvillimin, prodhimin, blerjen, testimin, grumbullimin, transferimin dhe përdorimin ose kërcënimin e përdorimit të tyre, dhe për të siguruar për shkatërrimin e tyre”.

Në vitin 2014, në rezolutën e saj 69/58, Asambleja e Përgjithshme shprehu më tej dëshirën e saj për të përkujtuar Ditën dhe i kërkoi Sekretarit të Përgjithshëm dhe Presidentit të Asamblesë së Përgjithshme të bënin të gjitha masat e nevojshme për ta përkujtuar dhe promovuar atë, duke përfshirë thirrjen e një mbledhjen vjetore të Kuvendit për të përkujtuar Ditën Ndërkombëtare dhe për të ofruar një platformë për promovimin e këtyre aktiviteteve. Asambleja e Përgjithshme i përsëriti këto kërkesa dhe thirrje në vitet në vijim në rezolutat e saj 70 / 3471 / 7172 / 25173 / 4074 / 5475 / 45dhe 76 / 36.

Dita Ndërkombëtare për Eliminimin total të Armëve Bërthamore festohet çdo vit që nga viti 2014. Në bazë të rezolutës së Asamblesë së Përgjithshme, Shteteve Anëtare, sistemit të Kombeve të Bashkuara dhe shoqërisë civile, duke përfshirë organizatat joqeveritare, akademinë, parlamentarët, mediat masive dhe individët inkurajohen të përkujtojnë dhe promovojnë Ditën Ndërkombëtare përmes rritjes së ndërgjegjësimit dhe edukimit të publikut për kërcënimin që paraqet për njerëzimin nga armët bërthamore dhe domosdoshmërinë për eliminimin total të tyre.

Për të respektuar Ditën Ndërkombëtare, Kombet e Bashkuara po mbështesin ngjarjet në Nju Jork dhe Gjenevë. Qendrat e Informacionit të Kombeve të Bashkuara anembanë botës inkurajohen të rrisin ndërgjegjësimin për respektimin e Ditës Ndërkombëtare për Eliminimin total të Armëve Bërthamore.

Ngjarje të dukshme

1945

Dy bombat atomike shkatërruan qytetet Hiroshima dhe Nagasaki dhe vlerësohet të kenë vrarë gjithsej 213,000 njerëz menjëherë.

1946

Në rezolutën e tij të parë, Asambleja e Përgjithshme identifikoi çarmatimin bërthamor si një qëllim kryesor të Kombeve të Bashkuara.

1959

Asambleja e Përgjithshme përfshiu çarmatimin bërthamor si pjesë e qëllimit më gjithëpërfshirës të çarmatimit të përgjithshëm dhe të plotë nën kontroll efektiv ndërkombëtar (rezoluta 1378 (XIV)). Është rezoluta e parë e Asamblesë së Përgjithshme që sponsorizohet ndonjëherë nga e gjithë anëtarësia e Kombeve të Bashkuara.

1963

Traktati për ndalimin e testeve të armëve bërthamore në atmosferë, në hapësirën e jashtme dhe nën ujë, i njohur gjithashtu si Traktati i Ndalimit të Pjesshëm të Testeve, u hap për nënshkrim. Diskutimeve shumëvjeçare midis Bashkimit Sovjetik, Mbretërisë së Bashkuar dhe Shteteve të Bashkuara iu dha një ndjenjë e përtërirë urgjence nga kriza e raketave Kubane në 1962.

1967

Gara e armëve bërthamore dhe kriza e raketave Kubane e vitit 1962 i shtynë qeveritë e Amerikës Latine të negociojnë Traktatin për Ndalimin e Armëve Bërthamore në Amerikën Latine dhe Karaibe (Traktati i Tlatelolco), i cili krijoi zonën e parë pa armë bërthamore në një zonë shumë të populluar. .

1978

Asambleja e Përgjithshme mbajti seancën e parë speciale kushtuar çarmatimit. Në Dokumentin Përfundimtar, Shtetet Anëtare pohuan se objektivi i tyre i përbashkët përfundimtar është "çarmatimi i përgjithshëm dhe i plotë nën kontroll efektiv ndërkombëtar" dhe se "masat efektive të çarmatimit bërthamor dhe parandalimi i luftës bërthamore kanë përparësinë më të lartë".

1985

Paqësori Jugor u bë zona e dytë pa armë bërthamore (Traktati i Rarotonga).

1991

Afrika e Jugut hoqi dorë vullnetarisht nga programi i saj i armëve bërthamore.

1992

Me Protokollin e Lisbonës për Traktatin e Reduktimit të Armëve Strategjike (START I), Bjellorusia, Kazakistani dhe Ukraina hoqën dorë vullnetarisht nga armët bërthamore që zotëronin pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik.

1995

Në Konferencën e Rishikimit dhe Zgjerimit të NPT të vitit 1995, shtetet palë miratuan pa votim vendimet për zgjatjen e pacaktuar të Traktatit, "Forcimi i procesit të rishikimit për Traktatin" dhe "Parimet dhe objektivat mbi mospërhapjen dhe çarmatimin bërthamor", si dhe si një “Rezolutë për Lindjen e Mesme”.

Azia Juglindore u bë zona e tretë pa armë bërthamore (Traktati i Bangkokut).

1996

Afrika u bë zona e katërt pa armë bërthamore (Traktati Pelindaba).

Me kërkesë të Asamblesë së Përgjithshme, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë dha një opinion këshillues mbi ligjshmërinë e kërcënimit ose përdorimit të armëve bërthamore.

Traktati Gjithëpërfshirës i Ndalimit të Testeve Bërthamore u hap për nënshkrim.

2000

Në Konferencën e Rishikimit të NPT të vitit 2000, shtetet palë miratuan trembëdhjetë hapa praktikë për përpjekjet sistematike dhe progresive për çarmatimin bërthamor.

2006

Azia Qendrore u bë zona e pestë pa armë bërthamore (Traktati për një zonë pa armë bërthamore në Azinë Qendrore).

2008

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Ban Ki-moon njoftoi planin e tij prej pesë pikash për çarmatimin bërthamor.

2010

Në Konferencën e Rishikimit të NPT-së të vitit 2010, shtetet palë miratuan një plan veprimi prej 64 pikash për të tre shtyllat e Traktatit – çarmatimin bërthamor, mospërhapjen bërthamore dhe përdorimin paqësor të energjisë bërthamore – dhe hapa praktik për zbatimin e Rezolutës së 1995-ës për Mesin. Lindja.

2013

Asambleja e Përgjithshme mbajti takimin e parë të nivelit të lartë për çarmatimin bërthamor. Asambleja e Përgjithshme, me rezolutën 68/32, deklaroi se 26 shtatori do të jetë Dita Ndërkombëtare për Eliminimin e Gjithëpërshëm të Armëve Bërthamore.

Asambleja e Përgjithshme, në përputhje me rezolutën 67/56, mbledh një grup pune të hapur për çuarjen përpara negociatave shumëpalëshe për çarmatimin bërthamor.

2016

Asambleja e Përgjithshme, në përputhje me rezolutën 70/33, mbledh një grup të dytë pune të hapur për çuarjen përpara negociatave shumëpalëshe për çarmatimin bërthamor.

2017

Më 7 korrik, miratohet Traktati për Ndalimin e Armëve Bërthamore. Është instrumenti i parë shumëpalësh ligjërisht i detyrueshëm për çarmatimin bërthamor që është negociuar në 20 vjet.

2018

Sekretari i Përgjithshëm nisi "Sigurimi i së ardhmes sonë të përbashkët: Një axhendë për çarmatimin". Axhenda trajton eliminimin e armëve bërthamore në kuadrin e "çarmatimit për të shpëtuar njerëzimin".

2020

Pesëdhjetëvjetori i hyrjes në fuqi të Traktatit për Mospërhapjen e Armëve Bërthamore (NPT).

2021

Hyrja në fuqi e Traktatit për Ndalimin e Armëve Bërthamore më 22 janar.

Më 3 shkurt, palët ranë dakord të zgjasin Traktatin midis Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Federatës Ruse për Masat për Reduktimin dhe Kufizimin e Mëtejshëm të Armëve Sulmuese Strategjike (“START i ri”) deri më 4 shkurt 2026.

2022

Në Takimin e Parë të Shteteve Palë të Traktatit për Ndalimin e Armëve Bërthamore (TPNW), shtetet palë miratuan “Deklaratën e Vjenës” duke riafirmuar vendosmërinë e tyre për të realizuar eliminimin e plotë të armëve bërthamore. Përveç kësaj, “Plani i Veprimit i Vjenës” u miratua për të lehtësuar zbatimin efektiv dhe në kohë të Traktatit dhe objektivave dhe qëllimeve të tij.

La Konferenca e dhjetë e rishikimit të Traktatit për Mospërhapjen e Armëve Bërthamore (NPT) u zhvillua në selinë e Kombeve të Bashkuara nga 1 deri më 26 gusht 2022.

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top