Duke ngarkuar ngjarjet

«Të gjitha ngjarjet

Ngjarje e përsëritur Seria e Ngjarjeve: Dita e Tokes

Dita e Tokes

Prill 22, 2023

Çdo vit në 22 Prill, Dita e Tokës shënon përvjetorin e lindjes së lëvizjes moderne mjedisore në 1970.

Pasqyra e mëposhtme historike vjen nga Earth Day.org:

IDEA P FORR DITN E PAR T E TOKS

Senatori Gaylord Nelson, një senator i ri nga Wisconsin, kishte kohë që ishte i shqetësuar për përkeqësimin e mjedisit në Shtetet e Bashkuara. Pastaj në janar 1969, ai dhe shumë të tjerë ishin dëshmitarë të shkatërrimeve të një derdhje masive të naftës në Santa Barbara, California. Frymëzuar nga lëvizja studentore anti-luftë, senatori Nelson donte të fuste energjinë e protestave studentore anti-luftë me një vetëdije të dukshme publike për ndotjen e ajrit dhe ujit. Senatori Nelson njoftoi idenë për një mësimdhënie në kampuset e kolegjit në mediat kombëtare dhe e bindi Pete McCloskey, një kongresmen republikan me mendjen e ruajtjes, për të shërbyer si bashkëkryetar i tij. Ata rekrutuan Denis Hayes, një aktivist i ri, për të organizuar mësimet në kampus dhe ata zgjedhin 22 Prillin, një ditë jave që bie midis Pushimit të Pranverës dhe Provimeve Përfundimtare, për të maksimizuar pjesëmarrjen më të madhe të studentëve.

Duke njohur potencialin e saj për të frymëzuar të gjithë amerikanët, Hayes ndërtoi një staf kombëtar prej 85 vetësh për të promovuar ngjarje në të gjithë vendin dhe përpjekja u zgjerua shpejt për të përfshirë një gamë të gjerë organizatash, grupe besimi dhe të tjerë. Ata ndryshuan emrin në Dita e Tokës, e cila menjëherë ngjalli vëmendjen e medias kombëtare dhe u kap në të gjithë vendin. Dita e Tokës frymëzoi 20 milion Amerikanë - në atë kohë, 10% të popullsisë së përgjithshme të Shteteve të Bashkuara - për të dalë në rrugë, parqe dhe auditorë për të demonstruar kundër ndikimeve të 150 viteve të zhvillimit industrial që kishin lënë një trashëgimi në rritje të ndikimet në shëndetin e njeriut. Mijëra kolegje dhe universitete organizuan protesta kundër përkeqësimit të mjedisit dhe kishte tubime masive nga bregu në breg në qytete, qytete dhe komunitete.

Grupet që kishin luftuar individualisht kundër derdhjeve të naftës, fabrikave ndotëse dhe termocentraleve, ujërave të zeza të papërpunuara, deponive toksike, pesticideve, autostradave, humbja e shkretëtirës dhe zhdukja e botës së egër të bashkuar në Ditën e Tokës rreth këtyre vlerave të përbashkëta. Dita e Tokës 1970 arriti një rreshtim të rrallë politik, duke kërkuar mbështetje nga republikanët dhe demokratët, të pasur dhe të varfër, banorë dhe fermerë urbanë, udhëheqës të biznesit dhe punës. Në fund të vitit 1970, Dita e parë e Tokës çoi në krijimin e Agjencisë së Mbrojtjes së Mjedisit të Shteteve të Bashkuara dhe miratimin e ligjeve të tjera të para të këtij lloji për mjedisin, duke përfshirë Aktin Kombëtar të Edukimit Mjedisor, Aktin e Sigurisë dhe Shëndetit në Punë dhe Pastrin Akti i ajrit. Dy vjet më vonë Kongresi miratoi Aktin e Ujit të Pastër. Një vit pas kësaj, Kongresi miratoi Aktin e Llojeve të Rrezikuara dhe menjëherë pas Aktit Federal të Insekticidit, Kërpudhave dhe Vrasjeve. Këto ligje kanë mbrojtur miliona burra, gra dhe fëmijë nga sëmundjet dhe vdekja dhe kanë mbrojtur qindra specie nga zhdukja.

1990: DITA E TOKHS BON GLOBALE

Ndërsa afrohej 1990, një grup udhëheqësish mjedisorë iu afruan Denis Hayes për të organizuar edhe një herë një fushatë tjetër të madhe për planetin. Këtë herë, Dita e Tokës u bë globale, duke mobilizuar 200 milion njerëz në 141 vende dhe duke ngritur çështje mjedisore në skenën botërore. Dita e Tokës 1990 i dha një hov të madh përpjekjeve të riciklimit në të gjithë botën dhe ndihmoi në hapjen e rrugës për Samitin e Tokës të Kombeve të Bashkuara në 1992 në Rio de Janeiro. Kjo e shtyu gjithashtu Presidentin Bill Clinton t'i jepte Senatorit Nelson Medaljen Presidenciale të Lirisë - nderi më i lartë që iu dha civilëve në Shtetet e Bashkuara - për rolin e tij si themelues i Ditës së Tokës.

Dita e Tokës për një mijëvjeçar të ri

Ndërsa mijëvjeçari po afrohej, Hayes pranoi të drejtojë një fushatë tjetër, këtë herë u përqendrua në ngrohjen globale dhe një nxitje për energji të pastër. Me 5,000 grupe mjedisore në 184 vende rekord që kanë arritur qindra miliona njerëz, Dita e Tokës 2000 ndërtoi biseda globale dhe lokale, duke shfrytëzuar fuqinë e Internetit për të organizuar aktivistë në të gjithë botën, ndërsa shfaqi gjithashtu një zinxhir daullesh që udhëtoi nga fshat më fshat në Gabon, Afrikë. Qindra mijëra njerëz u mblodhën gjithashtu në National Mall në Uashington, DC për një Mbledhje të Parë të Ndryshimit.

30 vjet më vonë, Dita e Tokës 2000 u dërgoi udhëheqësve botërorë një mesazh të qartë dhe të qartë: Qytetarët në të gjithë botën donin veprim të shpejtë dhe vendimtar mbi ngrohjen globale dhe energjinë e pastër.

DITA E TOKS 2010

Si në 1970, Dita e Tokës 2010 erdhi në një kohë të një sfide të madhe për komunitetin mjedisor për të luftuar cinizmin e mohuesve të ndryshimeve klimatike, lobistët e naftës të financuar mirë, politikanët e heshtur, një publik të painteresuar dhe një komunitet të ndarë mjedisor me fuqinë kolektive të aktivizmi mjedisor global. Përballë këtyre sfidave, Dita e Tokës mbizotëroi dhe Rrjeti i Ditës së Tokës rivendosi Ditën e Tokës si një moment kryesor për veprim global për mjedisin.

Përgjatë dekadave, Rrjeti i Ditës së Tokës ka sjellë qindra miliona njerëz në lëvizjen mjedisore, duke krijuar mundësi për angazhim qytetar dhe vullnetarizëm në 193 vende. Dita e Tokës angazhon më shumë se 1 miliard njerëz çdo vit dhe është bërë një gur i rëndësishëm përgjatë shtegut të angazhimit rreth mbrojtjes së planetit.

DITA E TOKS SOT

Sot, Dita e Tokës njihet gjerësisht si kremtimi më i madh laik në botë, i shënuar nga më shumë se një miliard njerëz çdo vit si një ditë veprimi për të ndryshuar sjelljen njerëzore dhe për të krijuar ndryshime të politikës globale, kombëtare dhe lokale.

Tani, lufta për një mjedis të pastër vazhdon me rritjen e urgjencës, pasi shkatërrimet e ndryshimit të klimës bëhen gjithnjë e më të dukshme çdo ditë.

Ndërsa ndërgjegjësimi për krizën tonë klimatike rritet, rritet edhe mobilizimi i shoqërisë civile, e cila po arrin një ethe në të gjithë globin sot. Të zhgënjyer nga niveli i ulët i ambicies pas miratimit të Marrëveshjes së Parisit në 2015 dhe të zhgënjyer me letargjinë mjedisore ndërkombëtare, qytetarët e botës po ngrihen për të kërkuar veprime shumë më të mëdha për planetin tonë dhe njerëzit e tij.

Mjedise shoqërore dhe kulturore që pamë në 1970 po ngrihen përsëri sot - një brez i ri dhe i zhgënjyer i të rinjve po refuzojnë të vendosen për plazhet, në vend që të dalin në rrugë me miliona për të kërkuar një rrugë të re përpara. Mediat dixhitale dhe sociale po sjellin këto biseda, protesta, greva dhe mobilizime në një audiencë globale, duke bashkuar një qytetar të shqetësuar si kurrë më parë dhe duke katalizuar brezat që të bashkohen së bashku për të marrë sfidën më të madhe me të cilën është përballur njerëzimi.

Duke ndjekur disa nga mësimet, rezultatet dhe trashëgiminë e Ditës së parë të Tokës, Rrjeti i Ditës së Tokës po ndërton një lëvizje kohezive, të koordinuar, të larmishme, një lëvizje që shkon në zemër të asaj që kanë të bëjnë me EDN dhe Dita e Tokës - fuqizimi i individëve me informacionin, mjetet, mesazhet dhe komunitetet e nevojshme për të bërë një ndikim dhe për të nxitur ndryshime.

2020 shënon 50 vjetori i Ditës së Tokës. Për nder të kësaj historike, Rrjeti i Ditës së Tokës po fillon një sërë synimesh ambicioze për të formësuar të ardhmen e mjedisorizmit të shekullit 21. Mëso më shumë këtu.

Ne ju ftojmë të bëheni pjesë e Ditës së Tokës dhe të ndihmoni të shkruani shumë kapituj të tjerë - betejat dhe fitoret - në librin Dita e Tokës.

Vendgjarje

Global

Organizator

Rrjeti i Ditës së Tokës
I telefonit:
+1 (202) 518- 0044
Email:
info@earthday.org
Shikoni Uebfaqen e Organizatorit

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top