Përfundimi i ciklit të abuzimit përmes edukimit për të drejtat e njeriut në Bregun e Fildishtë: Ali Ouattara

Ali Uuattara

(Raportuar nga: Barazitë.)

Kjo histori është pjesë e serialit Ne jemi bërës të të drejtave të njeriut duke festuar 50 vjetorin e Equitas (# Equitas50). Gjatë gjithë vitit 2017, Equitas po ndan histori të 50 bërësve frymëzues të të drejtave të njeriut. Këto janë vetëm disa nga qindra që kanë ndryshuar jetën në të gjithë botën përmes edukimit për të drejtat e njeriut me mbështetjen e Equitas.

ALI OUATTARA - Bregu i Fildishtë

“Në vendin tim, kultura e pandëshkueshmërisë është e vendosur mirë dhe njerëzit nuk kanë më besim në sistemin e drejtësisë. Duhet ndryshuar ”. Ali Ouattara është presidenti aktual i Koalicionit të Fildishtë për Gjykatën Penale Ndërkombëtare (CICPI).

Që nga fillimi i viteve 2000, Bregu i Fildishtë është përballur me kriza të mëdha politiko-ushtarake duke i lënë vendin krimeve të luftës dhe abuzimeve kundër popullatës civile.

Për t'i dhënë fund mosndëshkimit në krime dhe abuzime të kryera nga ish-udhëheqësit, Ali Ouattara themeloi CICPI në 2005.

"Drejtësia dhe respektimi i të drejtave të njeriut bëjnë të mundur që t'i jepet fund mosndëshkimit dhe hakmarrjes dhe të rregullohen konfliktet."

Puna e Aliut si aktivist filloi ndërsa ishte student i shkollës së mesme në vitet 1970. Ai formoi një shoqatë të quajtur "Graffiti i Ivoirian", së bashku me shokët e tij, duke luftuar për përmirësimin e kushteve të jetesës së studentëve.

Gjatë kohës së tij në Amnesty International - Bregu i Fildishtë, ku ka qenë anëtar që nga viti 1987, ai ka zhvilluar një pasion të vërtetë për ndërgjegjësimin e publikut për çështjet e drejtësisë. Ai vendosi të shkonte në Montreal, Kanada në 2009 për të marrë pjesë në Equitas ' Programi Ndërkombëtar i Trajnimit për të Drejtat e Njeriut (IHRTP).

Ali Ouattara u bë një edukator i të drejtave të njeriut në atë moment.

“Edukimi për të drejtat e njeriut është thelbësor në shoqëri. Mbjellja e kulturës së të drejtave të njeriut që nga fëmijëria e hershme i lejon individët të krijojnë respekt për drejtësinë dhe jetën e të tjerëve. Edukimi për të drejtat e njeriut është një mjet që ndihmon në ndryshimin e sjelljeve dhe në përfundimin e cikleve të abuzimit. ”

Në 2010-2011, kriza paszgjedhore ishte veçanërisht e përgjakshme në Bregun e Fildishtë. Megjithëse puna e CICPI lejoi që zyrtarë të lartë të Fildishtë të dërgoheshin para gjykatave kombëtare dhe Gjykatës Penale Ndërkombëtare, luftimet kundër mosndëshkimit dhe për respektimin e të tjerëve mbeten një çështje afatgjatë. Për Aliun, ndryshimi qëndron në duart e të rinjve që ai trajnoi nëpër shkolla, universitete, akademike, grupe pune dhe politike në temat e jo dhunës dhe respektit të pronës publike. “Kultura e mosndëshkimit lejoi udhëheqësit e djeshëm të kryenin krime. Sidoqoftë, të rinjtë, udhëheqësit e së nesërmes, do të regjistrohen në kulturën e të drejtave të njeriut dhe do të jenë në gjendje t'i përdorin ato. " Ali është gjithashtu krenar për përfshirjen e CICPI në integrimin e të drejtave të njeriut në kurrikulën shkollore. Në vitet e fundit, kurse "Të Drejtat e Njeriut dhe Edukimi i Qytetarisë" janë ofruar gjithashtu në shkollat ​​e Ivorianit.

Sot, Ali punon drejt zhdukjes së torturave në vendin e tij. Mjetet e Equitas 'IHRTP vazhdojnë të jenë të dobishme në zhvillimin e trajnimit të tij për oficerët e Departamentit të Drejtësisë, policisë, ushtarëve, të rinjve, partive politike, sindikatave, udhëheqësve fetarë dhe tradicionalë, komuniteteve të grave, studentëve, OJQ-ve dhe viktimave të Ivorianit kriza. Në cilësinë e tij si president i rrjetit Equitas - Bregu i Fildishtë dhe koordinator i një sesioni trajnimi nën-rajonal për të drejtat e njeriut në 2014, në Abidjan, Ali vazhdon përpjekjet e tij të arsimit për të trajnuar agjentë të rinj të ndryshimit në Bregun e Fildishtë dhe Afrikë, dhe vazhdon të të ushtrojë presion mbi qeverinë për ndryshimin e kodit penal dhe kodit të procedurës penale për të pajisur Bregun e Fildishtë me juridiksionin e nevojshëm për të gjykuar fajtorët e shkeljeve të të drejtave të njeriut.

“Popullsia e Fildishtë tani është e vetëdijshme për respektimin e të drejtave të njeriut përmes gjykimeve të ish-udhëheqësve. Drejtësia është një shtyllë e zhvillimit në Bregun e Fildishtë, dhe është përmes edukimit për të drejtat e njeriut që ne të shkojmë drejt një paqe të qëndrueshme dhe një pajtimi të vërtetë. "

ALI OUATTARA - Bregu i Fildishtë
President i Koalicionit të Fildishtë për Gjykatën Penale Ndërkombëtare (CICPI)
Ekspert dhe konsulent në drejtësinë ndërkombëtare
Ish presidenti i Amnesty International - Bregu i Fildishtë
President i rrjetit Equitas - Bregu i Fildishtë (REQCI), që nga viti 2010
Koordinator i një kursi trainimi nën-rajonal për të drejtat e njeriut në Abidjan, Bregu i Fildishtë, 2014
Programi Ndërkombëtar i Trajnimit për të Drejtat e Njeriut (IHRTP) i Equitas, 2009, XNUMX

- Histori e përgatitur nga Paule Portugais-Poirier, praktikant i komunikimit, Equitas.

(Shko tek artikulli origjinal)

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...