Pedagogu u thotë të rinjve: Paqja është në duart tuaja (Filipine)

Pedagogu u thotë të rinjve: Paqja është në duart tuaja (Filipine)

(Artikulli origjinal: Inquirer.net, 8 Prill 2016)

Një arsimtar u tha pjesëmarrësve të një kampi për paqen se të rinjtë mund të ndihmojnë në arritjen e paqes duke kapërcyer urrejtjen ose antipatinë.

“Paqja është në duart tuaja. Çdo ditë, në të gjithë botën, njerëzit vriten ose lëndohen për shkak të urrejtjes pasi ata ndryshojnë nga të tjerët për sa i përket etnisë, fesë, seksit, ideologjisë, gjinisë dhe klasës, ndër të tjera ", Drejtor Ekzekutiv i Qendrës së Kolegjit Miriam për Edukimin e Paqes, Jasmin Nario – Galace tha gjatë "kampit boot MasterPEACE" të mbajtur këtë javë.

Gjatë punëtorisë, themeluesi i Teach Peace Build Peace Bai Rohaniza Sumndad-Usman gjithashtu theksoi se si, përballë konfliktit, të kesh një kuptim më të gjerë të vetvetes dhe të të tjerëve mund të çojë në një paqe të qëndrueshme.

“Në ndërtimin e paqes proaktive, ne duhet të kuptojmë thellësisht veten dhe të tjerët. Në realitet, konflikti është një gjë e natyrshme, ”tha Sumndad-Usman.

Ajo paralajmëroi kundër keqkuptimit dhe keqinformimit, i cili mund të krijojë konflikte në besime, paragjykime dhe paragjykime.

Një pjesëmarrës në seminar gjithashtu vuri në dukje stereotipizimin, veçanërisht midis njerëzve Bangsamoro, si një pengesë për paqen.

“Shumë njerëz nuk e dinë ende rrënjën e konflikteve. Shumë njerëz nuk e dinë ende se kush janë njerëzit Bangsamoro. Për shkak të mungesës së arsimit ose mungesës së vetëdijës, ekziston stereotipizimi, "tha Jamil Adiong, një student nga Universiteti i San Carlos, gjatë kampit të organizuar të Zyrës së Këshilltarit Presidencial në Procesin e Paqes (OPAPP).

Adiong shtoi se njerëzit kanë një nocion se "njerëzit Moro janë të rrezikshëm".

Nënsekretari i OPAPP Jose Lorena shprehu shpresë se Ligji Themelor Bangsamoro do të miratohet, duke thënë se "nevoja për të pasur një konvergjencë të Frontit Çlirimtar Islamik Moro dhe Frontit Nacional Çlirimtar Moro përmes BBL do të nënkuptojë krijimin e zonës Bangsamoro si një rajon" .

"Kampi boot MasterPEACE" paraqiti pedagogë të ndryshëm të përfshirë në procesin e paqes. Një total prej 70 pjesëmarrësish, të moshës 18-25 vjeç, nga i gjithë vendi morën pjesë në kampin e nisjes.

(Shko tek artikulli origjinal)

Mbyll
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top