COVID-19: Rreth 23.8 milion fëmijë të tjerë do të braktisin shkollën

Sipas Kombeve të Bashkuara, rreth 23.8 milion fëmijë dhe të rinj shtesë (nga ato parafillore në ato terciare) mund të braktisin shkollën ose të mos kenë qasje në shkollë vitin e ardhshëm vetëm për shkak të ndikimit ekonomik të COVID-19. Kredia: Umer Asif / IPS

(Raportuar nga: Shërbimi i Shtypit Inter, 7 gusht 2020)

Nga Samira Sadeque

Rreth 23.8 milion fëmijë dhe të rinj shtesë (nga mosha parafillore te ato terciare) mund të braktisin shkollën ose të mos kenë qasje në shkollë vitin e ardhshëm vetëm për shkak të ndikimit ekonomik të pandemisë.

KOMBET E BASHKUARA, 7 Gusht 2020 (SPI) - Vendet me zhvillim të ulët njerëzor po përballen me barrën e bllokimeve të shkollës, me më shumë se 85 përqind të studentëve të tyre në mënyrë efektive jashtë shkollës deri në tremujorin e dytë të vitit 2020, sipas një përmbledhje të politikave të Kombeve të Bashkuara mbi ndikimi i COVID-19 në arsim.

Në nisje, Sekretari i Përgjithshëm i KB António Guterres, tha se pandemia "ka çuar në përçarjen më të madhe të arsimit ndonjëherë".

Sipas përmbledhjes, mbylljet e shkollave që rezultojnë nga pandemia kanë prekur 1.6 miliardë nxënës në më shumë se 190 vende.

Në Mbretërinë e Bashkuar, ekziston një ndryshim në atë që prek studentët dhe atë që prek prindërit dhe mësuesit., Sipas profesores Anna Mountford-Zimdars, e cila mëson lëvizjen sociale në Universitetin e Exeter. Me studentët që tani ndjekin shkollat ​​nga distanca, tha ajo, prindërit, mësuesit dhe kujdestarët po u japin përparësi çështjeve të tilla si siguria, mirëqenia dhe ushqimi - jo arritjet arsimore. Sidoqoftë, studentët janë "shumë të shqetësuar për arritjen dhe përparimin e tyre dhe se si kjo ndikon në perspektivën e tyre të ardhshme".

Mountford-Zimdars foli me IPS pas publikimit të përmbledhjes së politikave të KB. Në maj, zyra e saj në Drejtorin e Përbashkët të universitetit të Qendrës për Lëvizjen Sociale publikoi rezultatet e një sondazhi rreth asaj se si bllokimet e shkollës po prekin prindërit dhe studentët në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar.

"Studentët raportuan një ndjenjë të 'humbjes së fuqisë' në lidhje me formësimin e hapave të tyre të ardhshëm si kornizë e arritjeve dhe mundësive për arsim të mëtejshëm," tha Mountford-Zimdars të martën për IPS.

Sipas përmbledhjes, "rreth 23.8 milion fëmijë dhe të rinj shtesë (nga mosha parafillore te ato të ciklit të lartë) mund të braktisin shkollën ose të mos kenë qasje në shkollë vitin e ardhshëm vetëm për shkak të ndikimit ekonomik të pandemisë".

Pandemia po përkeqëson problemet tashmë ekzistuese në këtë fushë, duke penguar të mësuarit për ata që jetojnë në zona të varfra ose rurale, vajzat, refugjatët, personat me aftësi të kufizuara dhe personat e zhvendosur me forcë.

'Humbja e pushtetit'

"Në sistemet më të brishta të arsimit, kjo ndërprerje e vitit shkollor do të ketë një ndikim negativ në mënyrë disproporcionale tek nxënësit më të rrezikuar, ata për të cilët kushtet për të siguruar vazhdimësinë e të mësuarit në shtëpi janë të kufizuara", lexohet në shkurt.

Ai vuri në dukje se rajoni i Sahelit është veçanërisht i ndjeshëm ndaj disa prej efekteve pasi bllokimi erdhi kur shumë shkolla në rajon ishin mbyllur tashmë për shkak të një numri çështjesh si siguria, grevat, shqetësimet e klimës.

Sipas raportit, 47 përqind e 258 milion fëmijëve jashtë shkollës në botë (30 përqind për shkak të konfliktit dhe emergjencës) jetonin në Afrikën nën-Sahariane përpara pandemisë.

Ndërkohë, me fëmijët që tani qëndrojnë në shtëpi me kohë të plotë mund të nënkuptojë sfida për prindërit dhe mund të "komplikojë më tej situatën ekonomike të prindërve, të cilët duhet të gjejnë zgjidhje për të siguruar kujdes ose për të kompensuar humbjen e vakteve të shkollës".

Kjo është gjithashtu e pranishme në gjetjet e Mountford-Zimdars. Ajo i tha IPS se hulumtimi i tyre tregon se prindërit e perceptojnë situatën aktuale si "shkollim në krizë" dhe jo si "edukim në shtëpi" ose mësim në distancë.

Rreshtim argjendi

Megjithatë, ka disa veshje argjendi. Kur u përballën me pandeminë dhe bllokimin, institucionet arsimore u përgjigjën me "inovacion të jashtëzakonshëm" për të adresuar boshllëkun, deklaroi shkurtimisht. Ai gjithashtu u ka dhënë arsimtarëve një mundësi për të reflektuar se si sistemet arsimore që shkojnë përpara mund të jenë "më fleksibël, më të drejtë dhe gjithëpërfshirës".

COVID-19 u ka dhënë arsimtarëve një mundësi për të reflektuar se si sistemet arsimore në vazhdim mund të jenë "më fleksibël, më të drejtë dhe gjithëpërfshirës".

Mountford-Zimdars tha se sondazhi i tyre në veçanti tregoi se studentët me nevoja të arsimit special "po lulëzojnë më shumë në shkollimin e detyruar në shtëpi sesa ata në shkollat ​​e zakonshme".

"Ka mësime për t'u mësuar nga faktorët që e bëjnë arsimin në shtëpi një zgjedhje më të mirë për disa fëmijë - duke përfshirë mundësinë për t'i përshtatur materialeve interesave dhe nevojave individuale, duke bërë pushime dhe duke u argëtuar së bashku si një familje," tha ajo.

Duke pranuar që shpesh shkolla është një hapësirë ​​e sigurt për shumë fëmijë, ajo shtoi, "Ne gjithashtu duhet të pranojmë se ka përvoja të ndryshme të mbylljes së shkollës dhe ka edhe fëmijë dhe familje që e përjetojnë këtë si një mundësi për të rimenduar se si dhe pse ata janë duke bërë shkollimin ashtu siç janë. ”

Duke ecur perpara

Përmbledhja e KB diskutoi më tej masat për të marrë parasysh hapat e ardhshëm - qoftë për kthimin e tyre në klasa apo për të përmirësuar mësimin dixhital. Shkurtër rekomandon zgjidhje të hartuara rreth çështjeve të lidhjes së barabartë për fëmijët, si dhe kompensimin e mësimeve të tyre të humbura.

Mountford-Zimdars i shtoi kësaj liste dy elementë të rëndësishëm: një hapësirë ​​të sigurt për studentët për të ndarë përvojën e tyre në shtëpi dhe reflektime mbi mënyrën e përpunimit të pandemisë.

"Importantshtë e rëndësishme të krijoni hapësira të sigurta për të rinjtë që të flasin për përvojat e tyre të të qenit në shkollë në shtëpi," tha ajo, duke shtuar se për shumë studentë nuk ka qenë një përvojë pozitive, për shkak të rrethanave familjare, mungesës së qasjes në ushqim , burimet dhe teknologjia ekonomike, sociale ose kulturore.

"Tani është një mundësi për të siguruar hapësira për të folur përmes këtyre përvojave dhe, nëse është e nevojshme, të ofrojmë mbështetje të mëtejshme specialiste," shtoi ajo. "Do të ishte jashtëzakonisht e dobishme që mbështetja e shëndetit mendor të jetë e disponueshme, e reklamuar gjerësisht, dhe e hapur përmes vetë-referimit nga vetë të rinjtë, si dhe ata që punojnë me ta në shkolla."

Për më tepër, tha ajo, prindërit dhe mësuesit duhet t'i udhëzojnë studentët të reflektojnë në mësimet pozitive nga mbyllja e shkollës.

“Unë do të rekomandoja me forcë që në vend që të përqendrohemi vetëm në mësimin e humbur të programeve mësimore të veçanta, që rihapja e shkollës duhet të shoqërohet me një periudhë reflektimi. Çfarë kanë mësuar studentët? Si është e dobishme kjo për të ardhmen? ” shtoi ajo.

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...