Kriza përbërëse: Kurora në zonat e konfliktit

Sakena Yacoobi, CEO i Institutit Afgan të Mësimit, duke punuar me të rinjtë. (Foto: AIL)
Hyrja e Redaktorëve. Artikujt e mëparshëm në serinë tonë të Lidhjeve Corona janë përqendruar kryesisht në padrejtësitë dhe mosfunksionimin e strukturave globale që janë bërë të dukshme në mënyrë të padiskutueshme nga pandemia. Në këtë artikull, ne tërheqim vëmendjen e arsimtarëve të paqes për faktin se COVID i ka bërë më të ashpra shumë prej atyre padrejtësive.

 "Kjo pandemi ka pasur një ndikim të jashtëzakonshëm negativ në atë që tashmë ishte një situatë e tmerrshme." - Sakena Yacoobi, CEO, Instituti Afgan i Mësimit

Një anëtar aktiv për një kohë të gjatë i rrjeteve IIPE / GCPE, Sakena Yacoobi filloi punën e saj duke edukuar gratë Afgane në kampe ku ata kishin kërkuar strehim nga Talibanët. Në vitet që nga sjellja e punës në Afganistan, përmes Instituti Afgan i Mësimit (AIL), ajo ka krijuar një program mbarëkombëtar të të mësuarit dhe shërbimeve që kanë transformuar jetën e mijëra njerëzve. Edhe përmes dhunës së grindjeve civile, puna vazhdoi, dhe vazhdon ende.

Sidoqoftë, siç mund të shihet nga letra e saj për donatorët (riprodhuar më poshtë, letrën origjinale mund ta gjeni këtu), ajo punë është prekur thellësisht nga COVID-19. Puna e AIL është ndryshuar ndjeshëm për të ofruar shërbime të kërkuara nga pandemia, por jo të ofruara nga qeveria. Situata me të cilën përballen Sakena dhe AIL përsëritet për organizatat e shoqërisë civile në të gjithë botën; kudo, siç shkruajti një anëtar i rrjetit kohët e fundit, "qeveria është e paralizuar". Paragrafi i pestë i letrës, nga i cili është marrë citimi i mësipërm, përmbledh situatën, jo vetëm në Afganistan, por në kombet e tjera ku çrregullimi civil dhe qeveritë e papërgjegjshme të papërgjegjshme po dështojnë në popullin e tyre. Në të gjithë botën, shoqëria civile, siç është AIL, përpiqet, me burime të pamjaftueshme, të ballafaquar me pengesa të shumta nga të gjitha palët, për të marrë përgjegjësinë e mbështetjes së njerëzve atje ku qeveritë dështojnë.

AIL është një rast i gjallë në pikëpamjen e nevojës për përgjegjësinë e qytetarëve për shoqëritë e tyre përkatëse, dhe për arsimimin që t'u mundësojë atyre ta marrin atë përsipër. Aty qëndron shpresa më e mirë e komunitetit botëror për arritjen e një normale të re në të cilën padrejtësitë strukturore dhe mosfunksionimet e normales para-pandemike janë kapërcyer. Si edukatorë të paqes, ne, pavarësisht nga situatat e kombeve tona përkatëse, jemi të përkushtuar për përmbushjen e asaj nevoje. Pavarësisht nëse do të durojmë një nga këto situata kritike të Koronës të përbëra apo jo, ne jemi solidar me ata si Sakena që janë në atë situatë dhe do të bëjmë punën tonë arsimore në atë frymë dhe perspektivë.

-BAR, 8/4/20

Letër nga Sakena Yacoobi
CEO, Instituti Afgan i Mësimit

Shpresoj që kjo letër të arrijë si ju ashtu edhe të dashurit tuaj të sigurt dhe me shëndet të mirë. E kuptoj që ka kohë që nuk kam komunikuar drejtpërdrejt me ju pasi zakonisht jam vazhdimisht në lëvizje. Programi im më parë ishte një vorbull e vazhdueshme udhëtimesh ose angazhimesh në seminare, konferenca paqeje, ngjarje për të folur dhe seminare globale. Në fakt, vetëm një muaj apo pak më parë, unë po udhëtoja për në Shtetet e Bashkuara nga Afganistani për një takim. Sidoqoftë, si pjesa tjetër e botës, unë përfundova në tokë dhe kam qëndruar këtu në gjendje të mos kthehem në Afganistan për shkak të pandemisë globale që po përjetojmë të gjithë.

Ndërsa ulem këtu në banesën time dhe reflektoj mbi të gjithë kohën time të kaluar duke promovuar dhe duke folur me mijëra njerëz në emër të AIL dhe popullit Afgan, nuk mund të mos ndiej se kam humbur lidhjet me donatorët e mi në një nivel personal aq sa do të kisha dashur. Unë e di që ju keni investuar në këtë program si emocionalisht dhe financiarisht, dhe me të vërtetë ju konsideroj të jeni partner në përpjekjet tona për të ndihmuar popullin e Afganistanit.

Si partner, unë dua që ju të dini se Afganistani ende po merret me konflikte të vazhdueshme. Sidoqoftë, AIL vazhdon të shkëlqejë dhe po përhap me shpejtësi dritën e saj në çdo krahinë brenda vendit. Komuniteti AIL është i përkushtuar dhe i apasionuar në përmirësimin e jetës së popullit afgan përmes arsimit. Ne jemi veçanërisht të përqendruar në fuqizimin e grave dhe vajzave për të ndihmuar në krijimin e një të ardhme më të mirë për Afganistanin dhe jemi shumë të kënaqur me rezultatin e përpjekjeve tona. Me ndihmën e AIL dhe mbështetjen tuaj, gratë po ndryshojnë jetën e tyre. Ata më në fund po marrin mundësinë për të ndjekur arsimin e lartë, për të marrë punë më të qëndrueshme që paguajnë paga të mira dhe po ndihmojnë në formësimin e politikës që në fund të fundit do të ndihmojë në rindërtimin e vendit.

Edhe me gjithë progresin që AIL ka bërë gjatë gjithë viteve, ne kemi akoma një udhëtim të gjatë përpara, një që kërkon që ne të investojmë shumë kohë dhe përpjekje në ... Gjatë kësaj pandemie COVID-19 po godet çdo komb dhe po dëmton ekonomitë. Siç mund ta imagjinoni, vendet e botës së tretë, si Afganistani, janë goditur më rëndë.

Kjo pandemi ka pasur një ndikim të jashtëzakonshëm negativ në atë që tashmë ishte një situatë e tmerrshme në Afganistan. Jo vetëm që Afganistani po merret me trazira civile dhe luftëra brenda vendit, ne tani po humbasim gjithnjë e më shumë jetë nga virusi. Siguria mbetet të jetë një nga çështjet më të mëdha pasi varfëria në të gjithë Afganistanin rritet. Me vendin e mbyllur, mijëra njerëz që dikur ishin punëtorë linje, tani nuk kanë më mjetet për të punuar dhe siguruar ushqim për familjet e tyre. Punëtorët migrantë po derdhen në vend si nga kufijtë Iran dhe Pakistan me mijëra. Kjo vetëm po e përkeqëson situatën pasi shumë nga këta njerëz janë refugjatë dhe po mbajnë virusin. Ata nuk kanë ku të shkojnë për të marrë ndihmë.

Në AIL ne e kemi gjetur veten në një pozitë ku njerëzit e Afganistanit po na shikojnë dhe na besojnë. Gjatë viteve, ne kemi zhvilluar një reputacion të ofrimit të shërbimeve cilësore për të gjithë pa diskriminim. Megjithëse qeveria ka urdhëruar të mbyllen të gjitha shkollat ​​dhe programet, AIL e njeh që njerëzit janë ende në nevojë të madhe. Ne e dinim që duhej ndërmarrë veprime për të ndihmuar në luftën kundër COVID-19 dhe kështu që u përplasëm. Së pari, për të ndihmuar në ndalimin e përhapjes së virusit, ne parandaluam si mësuesit ashtu edhe studentët të ndiqnin fizikisht programet tona dhe dyfishuam numrin e ndërrimeve në 6 klinikat tona mjekësore. Tjetra, ne filluam të shpërndajmë të gjitha llojet e ushqimeve për ata më në nevojë - veçanërisht gratë, fëmijët dhe të moshuarit. Pastaj, ne e zhvendosëm fokusin tonë në rivendosjen e qendrave tona si pajisje prodhimi që aktualisht po prodhojnë maska ​​fytyre, mburoja fytyre dhe fustane mbrojtës.

AIL ka dhe vazhdon të shpërndajë mijëra njësi të pajisjeve mbrojtëse personale në klinika të ndryshme, spitale, zyra qeveritare dhe publikun e gjerë. Kostot e këtyre artikujve janë aq të larta sa që njerëzit nuk do të ishin në gjendje të blejnë ato edhe nëse do të ishin në dispozicion në vend. AIL po përdor gjithashtu stacionin e saj të radios, Radio Meraj, për të transmetuar publikisht rëndësinë e distancës sociale, larjen e duarve dhe veshjen e maskave të fytyrës për sa më shumë njerëz që të jetë e mundur. Ai gjithashtu transmeton mesazhe të shpërndarjes së ushqimit dhe informacione se si të mbahen zonat të pastra dhe të pastra.

Për shkak të COVID-19, shumë donatorë nuk po përgjigjen ose hezitojnë sepse mendojnë se programet tona janë të mbyllura. Por unë po ju them tani, programi ynë po kalon ndërrime të dyfishta, të gjithë anëtarët e stafit administrativ të AIL janë atje duke punuar në vijat e frontit, duke rrezikuar jetën e tyre dhe shëndetin personal çdo ditë. Gjatë gjithë kësaj, edhe pse dyert tona të klasës janë të mbyllura, ne nuk kemi hequr dorë nga misioni ynë për të sjellë edukim për gratë dhe fëmijët e Afganistanit. AIL po azhurnon dhe përgatit vazhdimisht materiale edukimi në distancë për fëmijët tanë të cilët kanë një farë mundësie të telefonave inteligjentë ose kompjuterëve. Por realiteti mbetet që 85% e studentëve tanë po humbin arsimin e tyre për shkak të ndërprerjes së punës. Për të akomoduar këtë, ne kemi krijuar pako për shtëpi që janë në dispozicion për studentët për të marrë dhe punuar në shtëpi. Për më tepër, ne kemi krijuar një linjë të nxehtë për mësuesit që t'u përgjigjen studentëve nëse dhe / ose kur prindërit e tyre nuk mund t'i ndihmojnë në detyrat e shtëpisë.

Mjerisht, ne po marrim gjithnjë e më shumë raporte të dhunës ndaj grave dhe fëmijëve në shtëpi për shkak të mbylljes dhe kohës shtesë të kaluar së bashku nën një çati. Në përgjigje të kësaj, AIL ka këshilluar konfigurimin për të ndihmuar prindërit dhe fëmijët të përballen me këto situata që mbyllja është përforcuar. Ne gjithashtu po përdorim mediat sociale si një mjet për të siguruar informacion se si të jemi të durueshëm, të ndajmë burimet dhe të praktikojmë distancimin shoqëror.

Ne nuk ishim të përgatitur për këtë pandemi. Askush nga ne nuk ishte. Mjerisht, shumë njerëz nuk po e marrin mjaftueshëm seriozisht këtë virus dhe si rezultat, mijëra e mijëra po infektohen. Numri i rasteve vazhdon të rritet dhe qeveria nuk po bën sa duhet për të ndihmuar. Becauseshtë për shkak të kësaj, që është kaq e rëndësishme për AIL të vazhdojë të sigurojë lehtësim dhe ndërgjegjësim të drejtpërdrejtë për këtë virus për popullin Afganistan.

E di që shumë po vuajnë, por një vend si Afganistani nuk ishte aspak i gatshëm për ta trajtuar këtë. Ju keni provuar të jeni një partner i hirshëm për shumë vite dhe ne kurrë nuk do ta harrojmë bujarinë tuaj. Mbështetja dhe dhembshuria e donatorëve tanë është shtylla kurrizore e organizatës sonë dhe është thelbësore për të na ndihmuar të përfundojmë misionin tonë, veçanërisht gjatë periudhave si këto. Edhe AIL edhe unë do ta vlerësonim sinqerisht, pasi na keni mbështetur në të kaluarën, nëse do të rishikonit financimin e përpjekjeve tona gjatë kësaj kohe krize. Nëse situata juaj e tanishme nuk ju lejon të na mbështesni siç keni pasur në vitet e mëparshme, çdo shumë do të jetë ende një ndihmë e jashtëzakonshme dhe e vlerësuar thellë nga komuniteti afgan. Nëse vazhdojmë të vrapojmë me kapacitetin tonë aktual, pa mbështetje shtesë, ne do të jemi të detyruar të ndalojmë përpjekjet dhe programet e ndihmës që po punojmë kaq shumë për t'i mbajtur në funksionim.

Në emër të grave dhe fëmijëve të Afganistanit, unë dua t'ju falënderoj për të gjithë mirësinë, ndjeshmërinë dhe dhembshurinë tuaj. Siç thotë Rumi, "Sa më shumë që jepni, aq më shumë merrni bekime nga Zoti". Nga thellësia e zemrës sime, ju falënderoj për kohën tuaj, dhe unë do të vazhdoj të lutem për shëndetin dhe lumturinë e juve dhe të dashurve tuaj. Allahu ju bekoftë gjithmonë me mëshirën e tij.

Sinqerisht,

Dr. Sakena Yacoobi
CEO
Krijimi i Shpresës Ndërkombëtare
Instituti Afgan i Mësimit

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...