Shoqëria Civile do të vazhdojë avokimin për Afganistanin

Kur më 30 gusht, Këshilli i Sigurimit i OKB -së u tha talebanëve se do të informohej dhe do të përfshihej në mënyrë aktive në situatën e të drejtave të njeriut në Afganistan, ai ngriti sfidën për shoqërinë civile që të vazhdojë dhe të rrisë veprimin e saj për të mbrojtur kauzën e njerëzimit. sigurinë e popullit afgan.

"Për të mbetur të kapur nga çështja"

Fjalët e fundit të Rezolutës 2593 të Këshillit të Sigurimit [S/RES/2593, miratuar më 30 gusht 2021], "vendos të mbetemi të kapur nga çështja ”, në gjuhën e zakonshme do të thotë“ Ne do të vazhdojmë me këtë ”. Dhe kështu ata duhet, ashtu si ne, të gjithë aktivistët e shoqërisë civile, duke bërë presion mbi qeveritë tona dhe OKB -në për të evakuuar me siguri të gjithë ata që mbeten të rrezikuar në Afganistan dhe për të siguruar sigurinë e atyre që mbeten.

Rezoluta ishte artikulimi i dytë i synimit të bashkësisë ndërkombëtare për t'i mbajtur talebanët në respektimin e standardeve themelore të të drejtave të njeriut, siç është detyrë e të gjithë anëtarëve të komunitetit. Ajo dhe deklarata të tjera të fundit i informojnë talebanët, siç kërkohet nga shoqëria civile, se pajtueshmëria me këto standarde është një kërkesë themelore për pranimin e tyre të dëshiruar në "bashkësinë e kombeve". Shtetet dhe qytetarët duhet të angazhohen me talebanët, tani qeveria de facto e Afganistanit, duke e bërë të qartë se shkelja e standardeve rrezikon pranimin ndërkombëtar.

Ne shpresojmë se standardet mund të respektohen si pasojë e Deklaratë e Përbashkët mbi Sigurimet e Udhëtimit të Evakuimit në Afganistan duke u bërë thirrje talebanëve të lejojnë të gjithë ata që duan ose kanë nevojë të largohen nga Afganistani ta bëjnë këtë në mënyrë të sigurt. Ambasadorët e OKB -së si Geraldine Byrne Nason i Irlandës kanë deklaruar se OKB -ja do t'i mbajë talebanët përgjegjës për shkeljet e të drejtave të njeriut dhe çdo mohim të dinjitetit dhe autonomisë së grave, standarde që duhet të përmbushen nga çdo qeveri që kërkon pranimin në bashkësinë ndërkombëtare. Ne në shoqërinë civile shpresojmë me zjarr që këtë herë, këto urdhra do të zbatohen, jo të mbetet retorika që ngjall shpresat pa veprimin që sugjeron "të mbetur të kapur".

Në pjesën më të madhe do të varet nga ne në shoqërinë civile që t'i mbajmë shtetet dhe OKB -në përgjegjëse për të ndjekur të gjitha mundësitë e veprimit. Sepse pa ne, ata të shoqërisë civile që bënë hapat e parë drejt vendosjes së normave të të drejtave të grave cituar nga Pramila Patten, Drejtore Ekzekutive e UN Women në deklaratën e saj të fortë për atë që bashkësia ndërkombëtare do të kërkojë nga talebanët, këto kërkesa mund të mbeten retorike.

Shoqëria civile ndërkombëtare do të mbetet e kapur për këtë çështje, duke vazhduar të bëjë presion ndaj qeverive tona përkatëse dhe Kombeve të Bashkuara për të mbetur aq të kapur sa të sigurojë evakuimin e të gjithë atyre që janë në rrezik dhe për të eleminuar rrezikun për gratë dhe aktivistët e shoqërisë civile që mbeten në Afganistan.

BAR, 9

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...