e Privatësisë

Nigeria bën hapat e parë për të prezantuar një kurrikulë për edukimin e paqes

Adresimi i historive kombëtare të dhunës është thelbësor për paqen. E frymëzuar nga pedagogjia e edukimit të Holokaustit, Nigeria po krijon qasjen e saj të ekuilibruar për të lundruar në sfidat kombëtare dhe për të promovuar një kuptim të përbashkët të historisë.

Nigeria bën hapat e parë për të prezantuar një kurrikulë për edukimin e paqes Lexo më shumë »

UNESCO miraton udhëzime të rëndësishme për rolin ndërsektorial të arsimit në promovimin e paqes

Më 20 nëntor 2023, 194 shtetet anëtare të UNESCO-s miratuan Rekomandimin për Edukimin për Paqe, të Drejtat e Njeriut dhe Zhvillimin e Qëndrueshëm në Konferencën e Përgjithshme të UNESCO-s. Ky është i vetmi instrument global për vendosjen e standardeve që përcakton se si duhet përdorur arsimi për të sjellë paqe të qëndrueshme dhe për të nxitur zhvillimin njerëzor nëpërmjet 14 parimeve udhëzuese.

UNESCO miraton udhëzime të rëndësishme për rolin ndërsektorial të arsimit në promovimin e paqes Lexo më shumë »

Propozimi i Fizibilitetit për Krijimin e Ministrisë së Paqes për Kolumbinë

Aleanca Globale për Ministritë dhe Infrastrukturat për Paqe, Kapitulli i Amerikës Latine dhe Karaibeve (GAMIP LAC), bëri histori ndërkombëtare në ndërtimin e Ministrive të Paqes duke paraqitur propozimin për krijimin e këtij institucioni në Senatin e Kolumbisë. Propozimi, i cili i jep përparësi nevojës për edukimin e paqes, tani është i disponueshëm për t'u lexuar.

Propozimi i Fizibilitetit për Krijimin e Ministrisë së Paqes për Kolumbinë Lexo më shumë »

Republika Domenikane: Ministria e Arsimit zhvillon një program për të promovuar kulturën e paqes

Ministria e Arsimit e Republikës Domenikane (MINERD) ka zhvilluar një program, Strategjia Kombëtare për Kulturën e Paqes, që synon të nxisë kulturën e paqes dhe zgjidhjen paqësore të konflikteve në komunitetin arsimor.

Republika Domenikane: Ministria e Arsimit zhvillon një program për të promovuar kulturën e paqes Lexo më shumë »

Paqja në Zhvillimin e Qëndrueshëm: Përafrimi i Agjendës 2030 me Gratë, Paqen dhe Sigurinë (Përmbledhje e Politikave)

Axhenda 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm e njeh paqen si një parakusht për zhvillimin e qëndrueshëm, por dështon në njohjen e kryqëzimit të gjinisë dhe paqes. Si i tillë, Rrjeti Global i Grave Paqendërtuese përgatiti këtë përmbledhje të politikave për të shqyrtuar lidhjet midis Grave, Paqes dhe Sigurisë (WPS) dhe Axhendës 2030 dhe për të ofruar rekomandime praktike për zbatimin e tyre sinergjik.

Paqja në Zhvillimin e Qëndrueshëm: Përafrimi i Agjendës 2030 me Gratë, Paqen dhe Sigurinë (Përmbledhje e Politikave) Lexo më shumë »

Ligjvënësit kërkojnë përfshirjen e përpjekjeve për paqe, respektimin e të drejtave të njeriut në kurrikulën e re K-to-10 (Filipine)

Seksioni i kompetencave të paqes në kurrikulën e re K-10 për arsimin bazë duhet t'i mësojë studentët për ndjekjen e proceseve të ndryshme të paqes nga qeveria, respektimin e të drejtave të njeriut dhe të menduarit kritik, ndër të tjera.

Ligjvënësit kërkojnë përfshirjen e përpjekjeve për paqe, respektimin e të drejtave të njeriut në kurrikulën e re K-to-10 (Filipine) Lexo më shumë »

Rishikimi i Rekomandimit të vitit 1974: Shtetet Anëtare të UNESCO-s arrijnë konsensus

Më 12 korrik, Shtetet Anëtare të UNESCO-s ranë dakord mbi tekstin e rishikuar të Rekomandimit të vitit 1974 në lidhje me arsimin për mirëkuptimin ndërkombëtar, bashkëpunimin dhe paqen dhe edukimin në lidhje me të drejtat e njeriut dhe liritë themelore. Ky dokument ndërkombëtar ofron një udhërrëfyes të qartë se si arsimi duhet të evoluojë në shekullin e njëzet e një për të kontribuar përballë kërcënimeve dhe sfidave bashkëkohore.  

Rishikimi i Rekomandimit të vitit 1974: Shtetet Anëtare të UNESCO-s arrijnë konsensus Lexo më shumë »

Fondacioni SOLIDAR boton dokumentin e politikave mbi edukimin për paqen

Dokumenti Politik mbi Edukimin për Paqe. "Një Udhëtim i Qëndrueshëm drejt Paqes: Edukimi për Paqe në kontekstin e Edukimit Global të Qytetarisë", paraqet kulmin e një viti të tërë aktivitetesh për Fondacionin SOLIDAR dhe anëtarët e tij mbi temën e Edukimit për Paqe si një mjet për arritjen e të mësuarit dhe shoqërive të qëndrueshme.  

Fondacioni SOLIDAR boton dokumentin e politikave mbi edukimin për paqen Lexo më shumë »

Ministrja Aurora Vergara Figueroa: "Kampuset universitare kolumbiane duhet të jenë hapësira për dijen dhe ndërtimin e paqes"

“Në Qeverinë Kombëtare jemi të përkushtuar për ndërtimin e një kulture paqeje, përmes një ushtrimi që duhet t'i bëjë thirrje të gjithë shoqërisë të kapërcejë ciklet e dhunës që kanë sjellë lëndime dhe dhimbje për dekada. Ne do të vazhdojmë të shoqërojmë Institucionet Eprore Arsimore në hartimin dhe zbatimin e strategjive, protokolleve dhe rrugëve të kujdesit dhe parandalimit kundër çdo lloj dhune në kampus…” – Aurora Vergara Figueroa, Ministre e Arsimit

Ministrja Aurora Vergara Figueroa: "Kampuset universitare kolumbiane duhet të jenë hapësira për dijen dhe ndërtimin e paqes" Lexo më shumë »

Rrënjët e qeverisë për arsimin për të transformuar rajonin e shqetësuar North Rift (Kenia)

Në atë që duket të jetë një strategji e re për të trajtuar kërcënimin e pasigurisë në rajonin e trazuar North Rift, qeveria keniane do të krijojë menjëherë pesë shkolla ndërkomunitare si pjesë e një nisme edukimi për paqe.

Rrënjët e qeverisë për arsimin për të transformuar rajonin e shqetësuar North Rift (Kenia) Lexo më shumë »

Çfarë mund të bëjë arsimi konkretisht (dhe realisht) për të zbutur kërcënimet bashkëkohore dhe për të nxitur paqen e qëndrueshme?

Ky dokument i bardhë i paraqitur nga Fushata Globale për Edukimin për Paqe ofron një pasqyrë të rolit dhe potencialit të edukimit për paqen për adresimin e kërcënimeve dhe sfidave globale bashkëkohore dhe emergjente ndaj paqes. Duke vepruar kështu, ai ofron një pasqyrë të kërcënimeve bashkëkohore; përshkruan bazat e një qasjeje efektive transformuese ndaj arsimit; rishikon evidencën e efektivitetit të këtyre qasjeve; dhe eksploron se si këto njohuri dhe prova mund të formësojnë të ardhmen e fushës së edukimit për paqen.

Çfarë mund të bëjë arsimi konkretisht (dhe realisht) për të zbutur kërcënimet bashkëkohore dhe për të nxitur paqen e qëndrueshme? Lexo më shumë »

Scroll to Top