A mund të fillojë vërtet paqja në klasa? Forumi online shqyrtoi çështjet për Ditën Ndërkombëtare të Arsimit të OKB-së

Si të mësojmë paqen rreth planetit ishte tema e Forumi Global për Edukimin e Paqes në Ditën e Arsimit të OKB-së, 24 janar. Bisedimet përfshinin gjeneralin e OKB-së, Antonio Guterres, të mbijetuarën e të shtënave nga talibanët dhe fituesen e çmimit Nobel për Paqen, Malala Yousafzai, edukatoren më të mirë të UNESCO-s, Stefania Giannini, aktiviste/aktorja franceze dhe profesoreshë e Harvardit, Guila Clara Kessous, dhe ish-UNESCO Federico Kryetari i Zaragozës.

Ndërsa luftërat shpërthyen në të gjithë botën, arsimtarët dhe diplomatët u mblodhën në internet për të konsideruar përhapjen e paqes në klasat e botës. Mësues, studentë, artistë dhe aktivistë, diplomatë dhe zyrtarë publikë ndanë përvojat e tyre në një shkëmbim të gjallë në internet. Forumi virtual nderoi Ditën Ndërkombëtare të Arsimit të Kombeve të Bashkuara, e themeluar për herë të parë pesë vjet më parë në 2018. Stefania Giannini, Ndihmës Drejtoresha e Përgjithshme e UNESCO-s për Arsimin, kryesoi forumin. Aktorja/aktivistja Guila Clara Kessous, Artiste e UNESCO-s për Paqen dhe Kalorësi Francez i Arteve dhe Letrave organizoi webinarin e Zoom. Forumi paraqiti mesazhe nga Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres dhe Malala Yousafzai, personi më i ri që mori Çmimin Nobel për Paqe. Më 9 tetor 2012, ndërsa po kthehej nga shkolla në Pakistan, Malala dhe dy vajza të tjera u qëlluan nga një person i armatosur taleban për shkak të mbrojtjes së saj për arsimimin e vajzave. "Sa breza jeni të gatshëm të sakrifikoni?" Malala kërkoi nga liderët botërorë.

Ndërsa luftërat po shpërthejnë në të gjithë botën, arsimtarët dhe diplomatët po mblidhen në internet për të konsideruar përhapjen e paqes në klasat e botës.

Diplomati Federico Mayor Zaragoza, Drejtor i Përgjithshëm i UNESCO-s u intervistua për jetën e tij të shërbimit publik në arsim dhe diplomaci. Ai do t'u përgjigjet pyetjeve të audiencës në internet. “Kur isha i ri mendoja se edukimi kishte të bënte me zbulimin e asaj që ne jemi,” tha ai. "Tani jam i bindur se pyetja më e rëndësishme është kush jemi ne."

Dr. Tony Jenkins, koordinator i Fushatës Globale për Edukimin e Paqes dhe lektor në Universitetin Georgetown, hartoi rritjen mbarëbotërore të programeve të edukimit për paqen. Fondacioni Prem Rawat raportoi mbi ndikimin e Programit të tij të Edukimit për Paqe tek nxënësit e shkollave të mesme në Elbert, Kolorado pasi bibliotekarja Shelly Gould i prezantoi ata me seminarin interaktiv. Artisti Pear Wongtitirote, koordinator i qëndrueshmërisë në Ambasadën Mbretërore Tajlandeze të Stokholmit, skicoi një përmbledhje grafike të të gjithë forumit.

Forumi përfshinte shfaqje nga muzikantë nga Playing for Change dhe grupi muzikor global Rising Appalachia.

Forumi në internet është një projekt i përbashkët i anëtarëve të Rrjetit Global për Edukimin e Paqes, Inc., i cili përfshin më shumë se 70 organizata që bien dakord se paqja është një aftësi që mund të mësohet dhe mësohet.

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

1 mendim mbi “A mund të fillojë vërtet paqja në klasa? Forumi online shqyrtoi çështjet për Ditën Ndërkombëtare të Arsimit të OKB-së”

 1. Dedikuar Ditës Ndërkombëtare të Arsimit më 24 Janar 2023

  Arsimi është e mirë publike. Prandaj investimi në arsim do të japë një kthim të madh për shekuj, ndërsa kostoja e injorancës mund të jetë shumë e lartë për çdo shoqëri.

  Arsimi Universal i Krijuar nga Njeriu për Drejtësi dhe Paqe
  ARSIMI, 31 Janar 2022
  Dr. Surya Nath Prasad – Shërbimi Mediatik TRANSCEND
  https://www.transcend.org/tms/2022/01/man-making-universal-education-for-justice-and-peace/

  Referojuni gjithashtu:
  Financimi i Arsimit të Lartë për të ndërtuar Shoqëri Jo-Shfrytëzuese për Paqe
  Nga Surya Nath Prasad, Ph.D.
  Lajmet e Universitetit – Një Revistë Javore e Arsimit të Lartë, vëll. 42, nr 52, 27 dhjetor 2004 – 02 janar 20

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top