Si kanë rëndësi jetët e zeza Aktivistët planifikojnë të rregullojnë shkollat

Si kanë rëndësi jetët e zeza Aktivistët planifikojnë të rregullojnë shkollat

Aktivistët po bëjnë thirrje për t'i dhënë fund shkollave bazë dhe qendrave të paraburgimit për të mitur.

Nga Emily Deruy

(Artikulli origjinal: Atlantiku. 5 gusht 2016)

Aktivistët e Black Lives Matter tashmë kanë shtyrë me sukses disa kolegje për t'u drejtuar racizmi në kampus dhe të bëjë kurrikula më përfshirëse. Por lëvizja në tërësi ka qenë më pak e dukshme në hapësirën K-12. Po ndryshon.

Siç ka kolegu im Vann Newkirk vuri në dukje, koalicioni Lëvizja për jetën e zezë ka rëndësi kohët e fundit botuar një platformë që përshkruan një sërë politikash specifike që do të donte të shihte të formësoheshin në nivelin lokal, shtetëror dhe federal. propozimet e arsimit janë të rrënjosura në hapësirën K-12, më thanë aktivistët që ndihmuan në hartimin e tyre, sepse sistemi i shkollës publike të SH.B.A.-së është prishur aq shumë sa që kolegji nuk është kurrë një mundësi për shumë të rinj me ngjyrë. Dhe ndërsa shumë universitete janë të kontrolluara privatisht, grupi sheh një mundësi për t'u kthyer studentëve, prindërve dhe komuniteteve që u shërbejnë kontrollin e shkollave publike K-12.

Shkollat ​​publike, madje edhe në qytetet më të pasura të vendit, kanë mbetur shumë të veçuara, me fëmijë të zezë në mënyrë disproporcionale ka të ngjarë të ndjekin shkolla me më pak burime dhe varfëri të përqendruar. Atje jane më shumë oficerë të sigurisë së shkollës sesa këshilltarë në katër nga 10 rrethet shkollore më të mëdha në vend. Dhe ndërsa shpenzimet për korrigjime u rrit nga 324 për qind midis 1979 dhe 2013, ajo në arsim u rrit vetëm 107 përqind gjatë së njëjtës kohë.

Propozimet e koalicionit janë të gjera dhe, varësisht nga kush flet, qoftë frymëzuese ose plotësisht joreale. Ato variojnë nga thirrja për një ndryshim kushtetues për arsimin "plotësisht të financuar" (aktivistët thonë se fondet federale janë joadekuate dhe nuk shpërndahen në mënyrë të barabartë) dhe një moratorium mbi shkollat ​​themelore deri në largimin e policisë nga shkollat ​​dhe mbylljen e të gjitha qendrave të paraburgimit për të mitur.

Kryesisht, tha Jonathan Stith, koordinatori kombëtar për Aleancën për Drejtësi Arsimore me bazë në Uashington dhe një nga autorët kryesorë, propozimet janë një përpjekje për të kristalizuar atë që mbështet lëvizja dhe për t'u siguruar aktivistëve një platformë nga e cila të ecin përpara. "Gjithmonë ka qenë e qartë se çfarë jemi kundër, por [artikulimi] i asaj për të cilën ne jemi, ajo që duam të shohim, ishte një punë e vërtetë", tha Stith, 41 vjeç. Dokumenti është gjithashtu një përpjekje për të lidhur përparësitë e arsimit me kujdesin shëndetësor, ekonominë, drejtësinë penale dhe një sërë fushash të tjera të politikave publike dhe për të, siç e tha Stith, forcën e përparimit "në koncert".

Plani, i cili lambston "privatizimin" e arsimit nga fondacionet që mbajnë kuleta të majme për të formuar politikën dhe kritikon rrjetet e shkollave themelore për shkatërrimin e komuniteteve të zeza dhe grabitjen e burimeve të shkollave tradicionale të lagjes, tërhoqi kritika të menjëhershme nga reformatorët e arsimit që shohin statutet dhe grupet si Mësoji për Amerikën (plani kërkon shkatërrimin e tij) pasi ofron shërbime shumë të nevojshme për studentët me ngjyrë. Disa nga këta reformatorë thanë se kjo sinjalizonte se lëvizja ishte komode me sindikatat e mësuesve dhe status quo-në. Lily Eskelsen Garcia, kreu i Shoqatës Kombëtare të Arsimit, një nga dy sindikatat kryesore të mësuesve të vendit, shkroi në një koment me email, "AKM-ja është e nderuar të solidarizohet me çështjen e Jetës së Zezë dhe krenare që është një partner me organizatat. që mbështesin zgjidhjet e bazuara në komunitet për të mbështetur studentët dhe shkollat ​​publike. ”

Por Hiram Rivera, drejtori ekzekutiv 39-vjeçar i Unionit Studentor të Filadelfias dhe një autor tjetër i platformës, vuri në dukje se plani ofron shumë që sindikatat të mos pëlqejnë gjithashtu, të tilla si kontrolli i komunitetit të kurrikulës dhe punësojnë dhe shkarkojnë mësues. "Sistemi arsimor në këtë vend nuk ka funksionuar kurrë për njerëzit e varfër dhe njerëzit me ngjyrë," tha Rivera. “Ne nuk po bëjmë thirrje për status quo-në. Ne nuk duam që gjërat të vazhdojnë siç kanë bërë gjithmonë ”.

Stith (i cili ka një fëmijë të regjistruar në një shkollë charter dhe tha se dëshira për t'i eleminuar ata "vjen nga një përvojë e jetuar") dhe Rivera mendojnë se dikotomia e sindikatës së reformatorëve injoron qëllimin më të gjerë të lëvizjes për kthimin e kontrollit të shkollave te prindërit, studentët dhe bashkësitë lokale. "Shumë prej çështjeve reale humbasin", tha Rivera, duke përmendur kurrikulën, sigurinë e shkollës, burimet dhe përgatitjen e kolegjit dhe karrierës si shembuj.

Unioni Studentor i Filadelfias, siç sugjeron emri i tij, punon drejtpërdrejt me të rinjtë për të përmirësuar shkollat ​​në qytet, e cila ka qenë e tronditur nga një mungesa e fondeve që panë infermierë dhe këshilltarë të prerë nga listat e shkollës. (Plani kërkon shërbime shëndetësore falas.) Rivera ishte në gjendje të përfshinte zërat e të rinjve në platformën arsimore. Studentët, tha ai, i thanë atij se nuk ndihen më të sigurt me oficerët e policisë në shkolla dhe mbylljet e shkollave, shpesh në komunitete të varfra, i lënë ata të ndihen të vendosur për të dështuar nga sistemi.

Ndërsa platforma arsimore mbulon një varg të gjerë çështjesh, të dy Rivera dhe Stith shpresojnë që aktivistët në të gjitha nivelet do ta shohin atë si një pikënisje; ata janë gjithashtu optimistë se do t'u japë anëtarëve të komunitetit të cilët mund të mos kenë parë një mënyrë të qartë për të ndërmarrë veprime kornizën e nevojshme për të filluar. "Vizionet ndryshojnë ndërsa koha dhe kushtet ndryshojnë", tha Stith. Ai vuri në dukje, për shembull, se prindërit në Illinois kanë kërkuar zgjidhen në vend të bordeve shkollore të emëruar, diçka që platforma mbron dhe dëshiron që grupet të jenë në gjendje të tregojnë platformën si një burim idesh dhe mbështetjeje.

Ai duhet t'u japë "anëtarëve të komunitetit, njerëzve të prekur drejtpërdrejt, njerëzve që punojnë brenda shkollave, një sërë sugjerimesh politikash për të cilat mund të mendojnë dhe të shkojnë përpara", tha Rivera. Gjerësisht, Stith shpreson se do të "nxisë një dialog midis Afrikano-Amerikanëve për cilësinë e arsimit në këtë vend. Ky dialog është ai që ka vonuar shumë dhe është veçanërisht i rëndësishëm për momentin. "

Me miratimin e fundit të Ligjit për Çdo Sukses të Studentëve, një ligj i ri federal i arsimit, aktivistët shohin një mundësi për të nxitur drejtësi në shkolla. Por Stith dhe të tjerët janë gjithashtu nervozë se akti, i cili kthen një farë kontrolli të politikës arsimore në shtete, do të përkeqësojë pabarazitë në shtetet ku ligjvënësit nuk e shohin përfundimin e tyre si një përparësi.

Mobilizimi i anëtarëve të komunitetit mund të jetë i vështirë, veçanërisht kur bëhet fjalë për komunitetet, nevojat arsimore dhe përparësitë e të cilave janë injoruar prej kohësh. Prindërit mund të supozojnë se ata do të injorohen, ose ata mund të mos kenë një vizion për veten e tyre si aktivistë ose drejtues të komunitetit sepse ata kurrë nuk kanë parë dikë si ata në atë rol. Por Stith thotë se plani është mirëpritur dhe se "po fillon të bëjë disa nga qëllimi ynë, i cili është të nxisim një bisedë rreth arsimit të zi në këtë vend".

"Këto nuk janë të gjitha, fundi i të gjithëve", shtoi Rivera. "Këta janë fillestarë të bisedave, diçka për njerëzit që kishin nevojë për një vend për të filluar."

(Shko tek artikulli origjinal)

Mbyll

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...