Apel për mbështetje të vazhdueshme për arsimin e lartë në Afganistan

Gratë në Universitetin Gawhar Shad po mësojnë edukimin për infermierinë dhe shëndetin duke u fokusuar në shëndetin e fëmijëve të nënës. (Foto: Ndihmë e drejtpërdrejtë përmes Flickr, CC BY-NC-ND 2.0.)

Ne u bëjmë thirrje të gjithë anëtarëve amerikanë të Fushatës Globale për Edukimin e Paqes që të ndërmarrin veprime të menjëhershme për të parandaluar ndërprerjen e ndihmës së SHBA për arsimin e lartë në Afganistan. Ju lutemi dërgoni tekstin e mëposhtëm përfaqësuesit tuaj të Kongresit, Senatorit tuaj, Administratorit të USAID-it dhe Presidentit.

Faleminderit që qëndruat në solidaritet me popullin afgan. (BAR, 1/8/22)

Apel për mbështetje të vazhdueshme për arsimin e lartë në Afganistan

Gjatë dy dekadave të fundit, Qeveria e Shteteve të Bashkuara ka qenë një nga mbështetësit më efektivë të arsimit në Afganistan. Përfitimet e vajzave dhe grave në sektorin e arsimit, veçanërisht në arsimin e lartë, janë shumë domethënëse. Me mbështetjen e taksapaguesve të SHBA-së, universitetet publike u ringjallën, mundësitë për programe të diplomimit brenda vendit lulëzuan dhe tërhoqën shumë instruktore femra, promovimet e profesoreve femra u rritën ndjeshëm duke rezultuar në ato që mbanin poste prestigjioze si kancelare, zëvendëskancelare, dekane dhe shumë të tjera. poste drejtuese në universitete,   u krijuan shumë programe shtesë të diplomës në të gjitha universitetet. Mbështetja e USG-së rezultoi në mijëra bursa për të përmirësuar nivelet e aftësive të pedagogëve dhe studentëve. E gjithë kjo kulmoi me regjistrimin e më shumë se 700,000 studentëve në universitete deri në gusht 2021 (33% prej tyre femra).

Përveç sa më sipër, politika dhe udhëzime të panumërta akademike u zhvilluan për të përmirësuar cilësinë, aksesin, barazinë, aftësitë midis fakulteteve dhe studentëve afganë dhe për të luftuar inercinë dhe korrupsionin në universitete. Fakti që në vitin 2020 vajza e një minatori qymyrguri mori rezultatin më të lartë në provimin pranues në universitet, në të cilin konkurronin 170,000 nxënës të shkollave të mesme, flet shumë për atë që programet e financuara të Tatimpaguesve të SHBA-së arritën në Afganistan. Për më tepër, studentët e një programi të diplomës së asociuar të krijuar me fondet e USAID-it në Universitetin e Shkencave Mjekësore të Kabulit prodhuan një ventilator vetë në një kohë kur Afganistani po përballej me vështirësi ekstreme gjatë pandemisë; Ky shembull tregon më tej ndikimin pozitiv dhe efektivitetin e mbështetjes së ofruar nga USG. Më e rëndësishmja, duke filluar me zero universitete private në vitin 2000, deri në gusht 2021, Afganistani kishte më shumë se 135 institucione private të arsimit të lartë, duke zgjeruar kështu aksesin në arsimin e lartë në shumicën e pjesëve të vendit.

Ndërsa USG/USAID strategjizon për mbështetjen arsimore në Afganistan, është thelbësore që mbështetja për arsimin e lartë të mbetet në qendër të strategjisë së re. USG duhet të mbështesë punën me universitetet private (nëse është e mundur, edhe me universitetet publike) në mënyrë që përmes bursave dhe nismave të tjera për ngritjen e kapaciteteve, studentet femra të mund të vazhdojnë të regjistrohen dhe të avancojnë akademikisht. Anëtaret femra të fakultetit kanë nevojë për mbështetje për të vazhduar punën e tyre në universitete. Aktualisht, nevojiten më shumë anëtarë femra të fakultetit për t'i mësuar studentët femra.

Mosmbështetja e arsimit të lartë do të thyente vrullin e paprecedentë të avancimit në arsimin e lartë në Afganistan – një momentum i cili u ndez nga mbështetja bujare e taksapaguesve amerikanë. Të diplomuarit në universitet janë shtylla kurrizore e stabilitetit ekonomik në një vend. Nëse arsimi i lartë nuk mbështetet në Afganistan, shkatërrimi fiskal për shkak të fuqisë punëtore me cilësi të ulët do të ishte i rrezikshëm dhe do ta çonte më tej vendin në një rreth vicioz dhune dhe dëshpërimi. Asnjë mundësi e arsimit të lartë për gratë nuk do të kishte pasoja shkatërruese për strukturën sociale të Afganistanit.

Ne i nxisim anëtarit të kongresit që të kontaktojë kolegët e USAID-it dhe t'i inkurajojë ata të studiojnë të gjitha këndvështrimet dhe të hartojnë strategji për hartimin e programeve efektive të arsimit të lartë në Afganistan që do të jenë të dobishme për të rinjtë, veçanërisht vajzat dhe gratë.

Vahid Omar
Konsulent i Arsimit

Soraya Omar
Aktivist për të drejtat e njeriut

Chloe Breyer
Denter ndërfetar i Nju Jorkut

Ellen Chesler
Instituti Ralphe Bunch, CUNY

Betty Reardon
Instituti Ndërkombëtar për Edukimin për Paqen

Tony Jenkins
Fushata Globale për Edukimin e Paqes
Georgetown University

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...