Studiuesit afrikanë nënvizojnë rëndësinë e dialogut kombëtar për paqen dhe pajtimin në Etiopi

(Raportuar nga: Agjencia Etiopiane e Lajmeve.)

Nga Solomon Dibaba

Studiues dhe edukatorë afrikanë që morën pjesë në 20th Konferenca Ndërkombëtare për Arsimin e Lartë Privat në Afrikë dhe Simpoziumi i Tretë HEFAALA i koordinuar nga Universiteti Saint Mary dhe partnerët ndërkombëtarë nënvizuan rëndësinë e zhvillimit të Dialogut Kombëtar dhe Pajtimit në Etiopi.

Dr. Fred Awaah nga Universiteti i Studimeve Profesionale në Ganë, Accra tha “njerëzit që nuk e kuptojnë të kaluarën e tyre nuk mund të kuptojnë të tashmen dhe gjithashtu të ardhmen e tyre. Afrikanët duhet të punojnë për paqen për t'i mundësuar ata të kontribuojnë në zhvillimin botëror."

Njerëzit që nuk e kuptojnë të kaluarën e tyre nuk mund të kuptojnë të tashmen dhe gjithashtu të ardhmen e tyre.

Duke folur për rëndësinë e Dialogut Kombëtar për Paqen dhe Zhvillimin në Afrikë, ai shtoi se “Etiopia po e zhvillon këtë konferencë për herë të parë në historinë e saj dhe ka marrë vendimin e duhur në përdorimin e dialogut dhe pajtimit si një mjet për promovimin e paqes në vend për të siguruar zhvillimin kombëtar”.

Ai theksoi se etiopianët duhet të jenë në gjendje të flasin me njëri-tjetrin për rëndësinë e paqes për zhvillimin e vendit të tyre. Ata duhet të kërkojnë falje dhe të falin njëri-tjetrin, të mblidhen me zemër të hapur, të lavdërojnë njëri-tjetrin dhe të merren me çështjet e tyre me interes të përbashkët.

Sipas tij “Paqja në Etiopi kontribuon shumë për paqen në Afrikë në frymën e pan-afrikanizmit. Zhvillimet në Etiopi janë vendimtare”. Më tej ai vuri në dukje se arsimi është mjeti më i rëndësishëm dhe harta rrugore për zhvillimin e Afrikës. Ai shtoi se edukimi për paqen duhet të promovohet nga institucionet e arsimit të lartë dhe çdo student i ulur në klasë duhet të shërbejë si shenjë dhe promovues i paqes.

Dr. Fred përmendi gjithashtu se si Republika e Ruandës ka arritur të zhvillojë një proces të fortë paqeje dhe pajtimi midis grupeve etnike në vend, duke vënë në dukje se tani Ruanda është një kështjellë e ndritshme e paqes në Afrikë pas gjenocidit që ndodhi nga 7 prilli. 1994 deri më 15 korrik 1994 në vend. Ai theksoi rëndësinë e edukimit për paqen në të gjitha shkollat ​​dhe institucionet e arsimit të lartë në mbarë vendin. Imperativi i nxitjes së dialogut dhe pajtimit duhet të realizohet jo vetëm nga Komisioni Kombëtar i Dialogut dhe Pajtimit, por edhe nga Ministria e Arsimit dhe sektorët dhe ministritë e tjera përkatëse në nomenklaturën qeveritare. Një hap i rëndësishëm për t'u ndërmarrë mund të jetë rishikimi i kurrikulës, planprogramit dhe librave që botohen për shkollat ​​në kontekstin e paqes, edukimit për paqen dhe dialogut dhe pajtimit.

Cornia Pretorius, nga Shkolla e Komunikimit e Universitetit North West të Afrikës së Jugut, tha për ENA se gazetarët kanë një rol më të madh për të luajtur në promovimin e një dialogu kombëtar dhe procesit të pajtimit në Afrikë dhe në mbarë botën.

Duke folur për rëndësinë e dialogut, Cornia Pretorrius tha “Njerëzit që marrin pjesë në dialog dhe pajtim duhet të jenë sa më të sinqertë me njëri-tjetrin. Ata duhet të lidhen pozitivisht me njëri-tjetrin. Meqenëse shumë çështje përfshihen në proces, një dialog dhe pajtim i tillë nuk është i lehtë dhe ndonjëherë mund të jetë shumë i vështirë, por pjesëmarrësit duhet t'i qasen të gjitha çështjeve me mendje të hapur.”

Ajo paralajmëroi se gazetarët mund të luajnë ose një rol pozitiv në promovimin e dialogut për paqe dhe pajtim ose mund të luajnë një rol negativ duke thelluar më tej dallimet midis pjesëmarrësve.

Ajo tha gjithashtu se paqja në një vend afrikan mund të ndihmojë në promovimin e paqes midis vendeve të tjera dhe gjithashtu mund të kontribuojë në paqen në të gjithë rajonin afrikan, duke vënë në dukje se gazetarët kanë një rol më të madh për të luajtur në të gjithë procesin e dialogut dhe pajtimit.

Kur bëhet fjalë për pjesëmarrjen dhe kontributin në një Dialog Kombëtar në Etiopi, është me të vërtetë e rëndësishme të përqendrohemi në bazat më të zakonshme mbi të cilat pjesëmarrësit duhet të bien dakord pa marrë shumë kohë, ndërkohë që çështjet e tjera mund të diskutohen më në detaje në të gjithë procesin. Duhet të jetë e qartë se procesi është një pjesë e rëndësishme e programit kombëtar të reformave dhe është gjithashtu një hap i rëndësishëm në promovimin e demokracisë dhe qeverisjes së mirë në vend.

Zhvillimi paqësor në Etiopi është një faktor kritik jo vetëm për Etiopinë si vend, por edhe për të gjithë rajonin afrikan. Kjo është kështu sepse mungesa e paqes në Etiopi do të ndikojë drejtpërdrejt në zhvillimet në pjesën tjetër të Afrikës; dhe indirekt, bota.

Është e rëndësishme që përfaqësuesit e të gjitha shtresave të shoqërisë etiopiane të marrin pjesë në dialogun për paqen dhe pajtimin kombëtar dhe të jenë vigjilentë që kjo mundësi e shkëlqyer të mos humbasë me asnjë çmim.

Mbyll
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top