Afganistan: Talibanët do të vendosin rregulla të reja për punën e ndihmës së grave, thotë OKB

“Nëse gratë nuk punojnë në operacione humanitare, ne nuk arrijmë, nuk numërojmë, gratë dhe vajzat që duhet të dëgjojmë. Në të gjitha operacionet humanitare në mbarë botën, gratë dhe vajzat janë më të cenueshmet.”

Hyrja e Redaktorit

Si qytetarë globalë, ne e shikojmë OKB-në si bërthamën institucionale të komunitetit ndërkombëtar të adresuar nga Gratë afgane në postimin e mëparshëm në këtë seri (shikoni më shumë mbulim këtu). Ne ndajmë zhgënjimin e tyre për papajtueshmërinë e vazhdueshme të udhëheqjes aktuale të talebanëve, duke refuzuar të pranojë argumentet e delegacionit të nivelit të lartë të OKB-së së fundmi për anulimin e ndalimeve për arsimimin dhe punësimin e grave. Megjithatë, ne jemi të inkurajuar nga raporti i turneut të Martin Griffiths në Afganistan që pasoi vizitën e nivelit të lartë. Nënsekretari i Përgjithshëm për Çështjet Humanitare nënvizon krizat akute të denoncuara në deklaratën e grave, megjithatë ajo tregon për ndërveprimet me talebanët që tregojnë të çara në monolitin e autoritetit ekzistues. Një numër inkurajues i talebanëve provincialë duket gati për të ndryshuar.

Raporti hedh gjithashtu dritë mbi rëndësinë e kalimit nga pikëpamja me qendër Kabulin e situatës në provincat, të pashërbyera për dekada përpara se privimi i tyre të sillej në vëmendjen ndërkombëtare nga kriza aktuale. Shpresojmë që lexuesit dhe anëtarët tanë do t'i nxisin ministritë e tyre të jashtme të inkurajojnë ndërveprimin e vazhdueshëm me talebanët, siç raporton USG Griffiths, në mënyrë që i gjithë vendi të mund të shërbehet dhe të respektohen të drejtat e njeriut të grave. (BAR, 1)

Afganistan: Talibanët do të vendosin rregulla të reja për punën e ndihmës së grave, thotë OKB

Nga Lyse Doucet. Kryekorrespondenti ndërkombëtar, BBC News

(Raportuar nga: Lajmet BBC. 25 janar 2023)

Ministrat talebanë i kanë thënë një zyrtari të lartë të OKB-së se planifikojnë të hartojnë udhëzime të reja për të lejuar gratë afgane të punojnë në disa operacione humanitare.

Martin Griffiths i tha BBC-së se kishte marrë "përgjigje inkurajuese" nga një gamë e gjerë ministrash talebanë gjatë bisedimeve në Kabul, edhe nëse dekreti i muajit të kaluar që ndalonte gratë afgane të punojnë për OJQ-të nuk anulohet.

Me gratë afgane që luajnë një rol vendimtar në dhënien e ndihmave, ekziston shqetësimi se ndalimi po rrezikon operacionet urgjente humanitare për shpëtimin e jetës në vend.

“Ia vlen të kujtohet se, këtë vit, Afganistani është programi më i madh i ndihmës humanitare në botë ndonjëherë,” më tha në Kabul z. Griffiths, nënsekretari i përgjithshëm i OKB-së për Çështjet Humanitare.

Aritmetika e ndihmës është tronditëse. Këtë vit, agjencitë do të përpiqen të arrijnë 28 milionë afganë, më shumë se gjysma e popullsisë, duke përfshirë gjashtë milionë të cilët, thotë zoti Griffiths, "trokasin në derën e urisë".

Ky vit është dimri më i ftohtë në Afganistan në një dekadë dhe ka qenë mizor. Në dy javët e fundit, më shumë se 126 afganë kanë humbur jetën në temperatura të ulëta, duke u rrëzuar nga hipotermia, ose të kapërcyer nga tymrat toksikë nga ngrohësit me gaz.

Dhe shpërthimi i akullt i dimrit godet një popull që tashmë jeton, në mënyrë të rrezikshme, në buzë. Ofrimi i ndihmës për Afganistanin është gjithashtu i përmasave epike.

Në një shtëpi me baltë dhe kashtë, e vendosur në mënyrë të rrezikshme në një kodër me pjerrësi të pjerrët e mbuluar me borë në provincën Parwan në veri të Kabulit, takuam një familje ankesat e së cilës ishin aq të hidhura sa të ftohtit.

"Asnjë agjenci ndihme nuk na viziton këtu," ankohej nëna Qamar Gul, ndërsa familja grumbullohej rreth një "sandali" - një ngrohës tradicional me qymyr afganët janë mbështetur për shekuj për t'u ngrohur. "Askush nuk erdhi nga qeveria e fundit, askush nga qeveria talebane."

Këtë javë, ndërsa helikopterët ushtarakë të qeverisë përpiqeshin të arrinin në komunitetet më të izoluara të prera plotësisht nga bregu kolosal të borës dhe stuhitë verbuese, Griffiths po mbante takime të dyfishta në Kabul me udhëheqës të lartë të qeverisë talebanë rreth dekretit të ri që ndalonte gratë afgane nga duke punuar me organizatat e ndihmës.

"Nëse gratë nuk punojnë në operacione humanitare, ne nuk arrijmë, nuk numërojmë, gratë dhe vajzat që duhet të dëgjojmë," nënvizon z. Griffiths kur takohemi në kompleksin e gjerë të OKB-së në fund të misionit të tij. “Në të gjitha operacionet humanitare në mbarë botën, gratë dhe vajzat janë më të cenueshmet.

Një zyrtar i ndihmës me dekada përvojë në mjedise të vështira, duke përfshirë Afganistanin, ai ishte i kujdesshëm, por i qartë, për rezultatet e misionit të tij të lartë.

"Unë mendoj se ata po dëgjojnë," tha ai për ministrat talebanë që kishte takuar, "dhe ata më thanë se do të nxjerrin udhëzime të reja në kohën e duhur, të cilat shpresoj se do të na ndihmojnë të përforcojmë rolin e grave."

Vizita e Griffiths vjen pas vizitës së javës së kaluar nga komandanti i dytë i OKB-së, Amina Mohammed, një grua muslimane britaniko-nigeriane, prania e së cilës nënvizoi alarmin në rritje të OKB-së mbi një sërë dekretesh talebane që kërcënojnë të "fshijnë gratë nga jeta publike. “.

Ajo na tha se bisedat e saj ishin "shumë të vështira". Disa takime ishin aq të sinqerta sa thuajse u ndërprenë. Por ajo na tha se ishte e inkurajuar nga një gatishmëri për t'u angazhuar.

Misioni i z. Griffiths – duke përfaqësuar Komitetin e Përhershëm Ndër-Agjencior (IASC), forumi i nivelit më të lartë të OKB-së për të bashkërenduar ndihmën humanitare – ka qenë të thellohet në detaje shumë specifike në një sërë sektorësh jetikë nga bujqësia te kanalizimet dhe furnizimet e ushqimit.

Askush nuk pret realisht që ndalimi, i shpallur muajin e kaluar, të anulohet. Por duket se ka shumë zbrazëtira.

Griffiths theksoi "një model të qëndrueshëm të liderëve talebanë që na paraqesin përjashtime, përjashtime dhe autorizime për gratë për të punuar". Deri më tani, një dritë jeshile i është dhënë fushave vendimtare si shëndetësia dhe edukimi i komunitetit, ku pjesëmarrja e grave është thelbësore.

Por është gjithashtu e qartë se liderët më konservatorë të talibanëve nuk janë për t'u kthyer.

"Burrat tashmë po punojnë me ne në përpjekjet e shpëtimit dhe nuk ka nevojë që gratë të punojnë me ne," këmbëngul kleriku mjekërbardhë që drejton Ministrinë e Shtetit për Menaxhimin e Fatkeqësive. Kur u ulëm me të në zyrën e tij, ministri në detyrë Mullah Mohammad Abbas Akhund akuzoi OKB-në dhe agjencitë e tjera të ndihmës se flisnin "kundër besimeve tona fetare".

"Më vjen keq, nuk jam dakord," ishte përgjigja e prerë e z. Griffith, duke theksuar se OKB-ja dhe agjencitë e tjera të ndihmës kishin punuar në Afganistan për dekada të tëra. “Ne respektojmë zakonet dhe normat e Afganistanit, siç bëjmë në çdo vend ku punojmë.”

Gara për të ofruar lehtësimin e nevojshëm urgjent është ngadalësuar nga ky proces i mundimshëm i ballafaqimit me një autoritet të sunduar nga udhëheqësit më të vjetër, më të rreptë talebanë. Figura të tjera të larta vënë në dyshim dekretet, por nuk mund t'i anulojnë ato.

Por zoti Griffiths vuri në dukje se aksesi humanitar ishte dukshëm më i mirë tani që kur talebanët morën pushtetin në vitin 2021. Zonat e prera më parë nga kërcënimet e sulmeve të talebanëve ose operacionet ushtarake të udhëhequra nga SHBA tani ishin shumë më të lehta për t'u arritur. Dimrin e kaluar, ndërhyrjet humanitare të orës 11 në rajone të largëta, duke përfshirë malësitë qendrore të Ghor, i tërhoqën familjet nga pragu i urisë.

Është një pikë që zyrtarët talebanë e theksojnë vazhdimisht. Ministri në detyrë i Punëve të Jashtme Amir Khan Muttaqi i kërkoi z. Griffiths të ndajë “arritjet dhe mundësitë e tyre… në vend të ankesave dhe mangësive”.

Por ndërsa dimri më i keq mbyllet, dritarja po mbyllet për një përpjekje urgjente ndihme. Disa agjenci ndihmash, të cilat mbështeten jashtëzakonisht shumë në stafin e tyre femër afgane, tashmë i kanë pezulluar operacionet e tyre.

“Nuk mund të mendoj për një prioritet ndërkombëtar aq të lartë sa ky për të mbajtur gjallë këtë program masiv jashtëzakonisht të rëndësishëm,” kështu e përmblodhi këtë moment zyrtari më i lartë i ndihmës i OKB-së.

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top