Aktivistët afganë dhe filipine gjejnë terren të përbashkët

Pjesëmarrësit afganë në një konferencë video me 3 shtator me ndërtuesit e paqes nga Filipinet. (Foto: IWPR)

(Artikulli origjinal: Instituti për Raportimin e Luftës dhe Paqes)

Mbrojtësit e të drejtave të njeriut dhe ndërtuesit e paqes nga Afganistani dhe Filipinet u takuan përmes lidhjes video javën e kaluar për të diskutuar se si përpjekjet bazë ishin duke kontribuar për paqen në kontekstet e shoqërive të tyre përkatëse.

Një debat unik i lehtësuar nga IWPR më 3 shtator bashkoi aktivistë nga gjashtë organizata të shoqërisë civile afgane dhe kryetarë të tre grupeve të ndërtimit të paqes në Filipine. Ngjarja u ndoq gjithashtu nga një audiencë e vogël e të rinjve në zyrën e IWPR në Kabul.

"Kjo ngjarje u krijua për të lejuar aktivistët e shoqërisë civile dhe paqes Afgane të mësojnë praktikat më të mira nga kolegët e tyre në Filipine," tha drejtori i vendit IWPR Noorrahman Rahmani. “Qasjet që aktivistët e paqes kanë përdorur atje janë të zbatueshme në kontekstin afgan. Për shembull, panelistët e Filipineve theksuan edukimin për paqe, veçanërisht midis fëmijëve dhe punën me dijetarë dhe udhëheqës fetarë. "

Filipinet kanë pësuar paqëndrueshmëri të llojeve të ndryshme gjatë viteve, por diskutimi i javës së kaluar u përqëndrua në kryengritjen e gjatë në jug të muslimanëve të vendit. Proceset e paqes dhe autonomia e dhënë në rajonin e Mindanao kanë rivendosur një masë qetësie, megjithëse trupat qeveritare vazhdojnë të luftojnë kryengritësit islamikë në disa zona, duke përfshirë grupe të copëtuara të lidhura me al-Kaidën dhe Jemaah Islamiah.

Në Afganistan, Talebanët dhe grupet aleate mbajnë territorin në shumë pjesë të vendit dhe paraqesin një kërcënim ushtarak për forcat e armatosura dhe civilët njësoj. Një proces paqeje start-start merr formën e kontakteve paraprake plus një përpjekje të qeverisë për të fituar mbi disa nga militantët.

Në diskutimet e tyre, pjesëmarrësit në Filipine dhe Afganistan identifikuan shumë çështje që zbatoheshin për të dy situatat, në drejtim të kalimit nga konflikti në ndërtimin e stabilitetit.

"Për ne, paqja tani do të thotë si të ofrojmë shërbime në mënyrë të barabartë për të gjithë, si të përmbushim ëndrrat e fëmijëve tanë dhe si të sigurohemi që njerëzit të mund të marrin të gjitha të drejtat e tyre", tha Amina Rasul, kreu i Këshillit Filipine për Islamin dhe Zhvillimin.

Rasul theksoi rëndësinë e edukimit të publikut - veçanërisht të rinjve - për nevojën për paqe dhe përfshirjen e udhëheqësve fetarë në këto përpjekje.

"Ne përdorim hoxhallarë në qytete dhe fshatra," shpjegoi Rasul. “Një metodë tjetër efektive është që ne të zgjedhim një model nga publiku. Ne kryejmë ndërtimin e kapaciteteve dhe përgatisim terrenin që ky model-rol të jetë në gjendje të ndikojë te të tjerët. Ne gjithashtu rekrutojmë më shumë pjesë elitare të shoqërisë për të ndihmuar. "

Sahar Lewal, një korrespodent për RFE / RL në Afganistan, pyeti se çfarë roli kishin luajtur institucionet e shoqërisë civile në ndërtimin e paqes në Filipine.

"Ne morëm më shumë të rinj të përfshirë," u përgjigj Bai Rohaniza Sumndad-Usman, themelues i Lëvizjes Mëso Paqen, Ndërto Paqen në Filipine dhe drejtues i Rrjetit të Profesionistëve të Rinj Moro. "Ne filluam fushata në rrugë për të përgatitur terrenin."

Rasul shtoi se një "kulturë paqeje" duhej të vinte nga vetë shoqëria.

“Thelbi i paqes krijohet në mendjet e fëmijëve tanë, pikërisht nga këngët që ne këndojmë për ta. Mendjet e fëmijëve formohen nga familja, ”tha ajo.

Halim Hemat, nga Shoqata Afgane e Zhvillimit, tha se kjo ishte e rëndësishme edhe për Afganistanin.

"Në mënyrë që të krijojmë një kulturë të paqes, ajo duhet të përfshihet në programin shkollor," tha ai. “Rëndësia e paqes duhet të shpjegohet për publikun. Ne duhet të punojmë me grupe kryesore si molla dhe hoxhallarë, udhëheqës fisnorë, të rinj dhe gra në mënyrë që kjo të përparojë. "

Sadullah Fetrat, zëvendës drejtor i OJQ Mosbat-Badlun (Ndryshimi Pozitiv), tha se shtetit afgan nuk mund t'i besohet i gjithë projekti për ndërtimin e paqes.

“Qeveria nuk ka vullnet politik për të siguruar paqen ose për të eleminuar korrupsionin. Kjo është arsyeja pse publiku është zhgënjyer me këtë qeveri dhe kjo është arsyeja pse të rinjtë bashkohen me kryengritjen. "

Rasuli nënvizoi rolin që udhëheqja e fortë politike kishte luajtur në pajtimin në Filipine.

“Palët e përfshira në luftëra mësuan t’i besojnë njëra-tjetrës. Qeveria e Filipineve kishte vullnetin politik për të arritur paqen. Përfundimisht, një vendosmëri e sinqertë politike na ndihmoi të arrinim atje, ”tha ajo.

Aktivistët kryesorë nga Filipinet flasin për përvojën e tyre të punës drejt pajtimit në pjesët myslimane të vendit të shkatërruara nga konfliktet. (Foto: IWPR)
Aktivistët kryesorë nga Filipinet flasin për përvojën e tyre të punës drejt pajtimit në pjesët myslimane të vendit të shkatërruara nga konfliktet. (Foto: IWPR)

Pjesëmarrësit në Filipine folën gjithashtu për luftën për të kapërcyer paragjykimin shoqëror kundër pakicës muslimane në vendin e tyre kryesisht katolik.

Abdul Rahman Shahab, drejtori i Qendrës Afganistane për Trajnim dhe Zhvillim, pyeti se cilat qasje kishin punuar në trajtimin e këtij problemi.

Rasul tha se për dy dekada, ajo dhe kolegët e saj kishin punuar për të rritur ndërhyrjet ndërfetare dhe për të rritur ndërgjegjësimin e publikut, si dhe krijimin e një moduli arsimor islamik rreth ndërtimit të paqes.

“Ne kemi dhënë leksione në universitete për të rritur ndërgjegjësimin e të rinjve rreth Islamit politik, hadithit [thëniet dhe veprat e Profetit] dhe Kuranin. Ne u themi atyre se ne gjithashtu respektojmë Marinë dhe Jezusin dhe kështu e kemi këtë të përbashkët. Në këtë mënyrë, ne kemi qenë në gjendje deri diku të heqim qafe keqtrajtimin ndaj myslimanëve, ”tha ajo.

Sumndad-Usman tha se media sociale ishte shfaqur si një mjet i dobishëm.

“Në mënyrë që të krijojmë besim dhe të shpjegojmë mesazhin dhe frymën e vërtetë të Islamit për komunitetet jomyslimane, ne përdorëm media sociale. Ne siguruam informacion të vlefshëm rreth hixhabit [veshjes islamike] dhe përparësive të tij në një masë të tillë që disa institucione që ishin kundër hixhabit ndaluan ta kundërshtonin atë, ”tha ajo.

Rasuli ra dakord që muslimanët përballen me paragjykime në Filipine dhe tha se përfaqësimi politik dhe jo konfrontimi ishte zgjidhja.

“Ne nuk duam konfrontim, sepse të dy palët humbin në këtë luftë. Ne kërkojmë mënyra të tjera për të arritur qëllimet tona, ”tha ajo. “Ne u privuam nga të drejtat tona për disa dekada, të cilat duhet të korrigjohen. Nëse qeveria e Filipineve krijon një qeveri, ne duhet të jemi pjesë e saj. Ata nuk duhet të na konsiderojnë si shtetas të klasit të dytë ose të huaj. ”

Rahim Khurram është zëvendës drejtor i Zyrës Ndërlidhëse, një organizatë afgane aktive në ndërtimin e paqes, drejtësisë dhe çështjeve të jetesës në Afganistan. Ai tha se kishte mjaft ushqim për të menduar pavarësisht nga dallimet e dukshme midis dy vendeve.

"Megjithëse ka shumë ndryshime midis Afganistanit dhe Filipineve, Afganët me të vërtetë duhet të mësojnë nga ato që kanë bërë për të siguruar paqen," tha ai. “Ky ka qenë një program shumë interesant. Ata paraqitën ide të mira që janë shumë efektive. Kam mësuar shumë prej saj. ”

Debati ishte pjesë e IWPR-së Pajtimi afgan: Promovimi i paqes dhe ndërtimi i besimit duke angazhuar shoqërinë civile program, i dizajnuar për të mbështetur përpjekjet e paqes duke ndërtuar zonat elektorale bazë përmes diskutimit të hapur dhe ndërtimit të urës, dhe duke u dhënë të rinjve një ndjenjë të fortë të pronësisë për të ardhmen e tyre.

IWPR në Filipine zgjodhi panelistë për këtë forum pionier nga grupet kryesore të ndërtimit të paqes në vend. Kontributi i tyre shton punën e vazhdueshme të IWPR në ndërtimin e paqes dhe arsimin. Që nga viti 2007, ne kemi punuar me gazetarë, grupe të shoqërisë civile, qeverisje lokale dhe studiues përmes projekteve që lidhin paqen me transparencën e publikut, llogaridhënien, pjesëmarrjen e qytetarëve, sundimin e ligjit dhe të drejtat e njeriut.

Këto aktivitete kanë përfshirë trajnime dhe debate të dizajnuara për t'u dhënë njerëzve në provinca kryesisht myslimane më shumë zë në marrjen e përgjegjësisë nga udhëheqësit e tyre.

Drejtori i vendit i Filipineve i IWPR, Rorie Fajardo, tha se video konferenca ishte "një hapësirë ​​unike për avokatët e paqes në Afganistan për të mësuar nga homologët e tyre në Filipine".

"Të dy përballen me një luftë të vazhdueshme për të arritur paqe dhe pajtim të qëndrueshëm në vendet e tyre, kështu që ndarja dhe udhëzimi në internet nuk mund të jetë më domethënës ose me kohë," tha ajo. "Pjesëmarrja aktive e grave muslimane në Filipine në punën për paqen - siç ilustrohet nga paneli i të gjitha grave në video konferencë - gjithashtu mund të ofrojë frymëzim për Afganistanin duke i dhënë grave më shumë rol dhe zë në punën për paqen për vendin e tyre. "

(Shko tek artikulli origjinal)

 

Mbyll

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...