Një mesazh për të gjitha shtetet anëtare të OKB-së dhe udhëheqësit e Kombeve të Bashkuara (Ukrainë)

“Lufta në Ukrainë kërcënon jo vetëm zhvillimin e qëndrueshëm, por mbijetesën e njerëzimit. Ne u bëjmë thirrje të gjitha kombeve, që veprojnë në përputhje me Kartën e OKB-së, që ta vënë diplomacinë në shërbim të njerëzimit duke i dhënë fund luftës përmes negociatave, përpara se lufta të na përfundojë të gjithëve.” – Rrjeti i Zgjidhjeve për Zhvillim të Qëndrueshëm, Prill, 2022

Ne i nxisim anëtarët dhe lexuesit e Fushatës Globale për Edukimin për Paqe që të nënshkruajnë këtë thirrje për t'i mundësuar OKB-së të kryejë përgjegjësinë e saj për të lehtësuar negociatat për përfundimin e luftës në Ukrainë, duke parandaluar luftën bërthamore që kërcënon tani njerëzimin dhe Tokën.

Hyrja e Redaktorit

ABOLITION “për të shpëtuar brezat pasardhës…”
Filloni me pezullimin e vetos në Këshillin e Sigurimit

Agresioni rus kundër Ukrainës ka nxjerrë në pah nevojën e pamohueshme për ndryshime të rëndësishme në sistemin ndërkombëtar, pasi ngre mundësinë për një luftë bërthamore, një flakërim mbarëbotëror që përfshin të gjithë ne. Ndërsa shtetet individuale anëtare po ofrojnë mbështetje ushtarake për rezistencën ukrainase, organizata e ngarkuar me arritjen dhe ruajtjen e paqes nuk ka nisur asnjë ndërhyrje të rëndësishme për t'i dhënë fund konfliktit të armatosur. Ndërsa Kombet e Bashkuara duket se janë të paralizuara përballë një prej sfidave të saj më të mëdha, shoqëria civile globale po ndërmerr veprime, siç është thirrja e lëshuar nga Rrjeti i Zgjidhjeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDSN) postuar më poshtë.

GCPE ka artikujt e postuar së fundmi duke vënë në dukje disa hapa specifikë drejt ndryshimit. Kjo thirrje propozon veprime thelbësore, të cilat me përjashtim të pezullimit të vetos në Këshillin e Sigurimit, mund të ndërmerren në kuadër të Kartës aktuale të OKB-së. Të Rrjeti i Zgjidhjeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm, një nismë globale për Kombet e Bashkuara nxit këto hapa; miratimi i një rezolute të Asamblesë së Përgjithshme që bën thirrje për negociata paqeje; pezullimin e vetos në Këshillin e Sigurimit ndërkohë që ai negocion paqen; dërgimi i paqeruajtësve për të zbatuar paqen. Hapat e tillë do t'i mundësonin OKB-së të përmbushte qëllimin e saj themelor, "për të shpëtuar brezat pasardhës nga goditja e luftës" dhe për të shpëtuar këtë brez nga asgjësimi bërthamor.

Kjo dhe postimet e mëparshme i janë referuar mundësive të tjera për veprim të OKB-së. Postimet e mëvonshme do të fokusohen në mundësi të tjera brenda Kartës aktuale dhe mundësitë për rishikim të Kartës që premtojnë veprime më të gjera dhe më të rëndësishme nga ana e të vetmit institucion global ekzistues të ngarkuar me përfundimin e luftës. Ndër propozimet e paraqitura për shqyrtim profesional dhe veprim politik nga ana e anëtarëve të GCPE, lexuesve dhe fushës së edukimit për paqen do të jetë heqja e: vetos në Këshillin e Sigurimit; armë nukleare; dhe të institucionit të luftës. Të gjithë edukatorët dhe studentët e paqes mund të marrin në konsideratë ndryshimet në OKB dhe sistemin ndërkombëtar që mund të shërbejnë gjithashtu për t'i dhënë fund plagës së luftës.

Ju lutem nënshkruajnë deklaratën postuar këtu, shpërndajuni të tjerëve dhe dërgojini kopje ministrit të punëve të jashtme të vendit tuaj ose ekuivalentin tuaj dhe përfaqësuesit tuaj të përhershëm në Kombet e Bashkuara (ambasadori i OKB-së.) [BAR, 4/17/22]

Një mesazh për të gjitha shtetet anëtare të OKB-së dhe udhëheqësit e Kombeve të Bashkuara

(Raportuar nga: Shoqata SDSN. 15 prill 2022).

klikoni këtu për të nënshkruar deklaratën

Nga anëtarët e Këshillit Udhëheqës të Rrjetit të Zgjidhjeve për Zhvillim të Qëndrueshëm të OKB-së dhe anëtarët e Komunitetit SDSN [1]

Prill 14, 2022

Lufta në Ukrainë kërcënon jo vetëm zhvillimin e qëndrueshëm, por mbijetesën e njerëzimit. Ne u bëjmë thirrje të gjitha kombeve, që veprojnë në përputhje me Kartën e OKB-së, që ta vënë diplomacinë në shërbim të njerëzimit duke i dhënë fund luftës përmes negociatave përpara se lufta të na përfundojë të gjithëve.

Bota duhet të kthehet urgjentisht në rrugën e paqes. Lum paqebërësit, mëson Jezusi në Ungjijtë. Kur'ani i fton të drejtit në Dar es-Selam, vendbanimi i paqes. Buda mëson ahimsa, jo dhunë ndaj të gjitha qenieve të gjalla. Isaia profetizon ditën kur kombi nuk do të luftojë më kundër kombit, as nuk do të stërvitet më për luftë.

Paqja dhe siguria ndërkombëtare janë qëllimet e para të Kombeve të Bashkuara. Kombet e botës nuk guxojnë të dështojnë të sjellin paqen në Ukrainë në orët e rëndësishme në vijim.

Pushtimi rus i Ukrainës është i neveritshëm, mizor dhe sakrilegjik, sipas fjalëve të Papa Françeskut, duke e bërë kërkimin e paqes nevojën tonë më urgjente. Kjo është veçanërisht e vërtetë teksa po krijohet një konfrontim ushtarak edhe më shkatërrues në Ukrainën Lindore. Presidenti Vladimir Putin kohët e fundit i ka shpallur bisedimet e paqes në një "nrugë qorre". Bota nuk mund ta pranojë këtë. Të gjitha kombet dhe Kombet e Bashkuara duhet të bëjnë gjithçka në fuqinë e tyre për të ringjallur bisedimet e paqes dhe për t'i sjellë palët në një marrëveshje të suksesshme dhe të shpejtë.

Paqja kërkon dialog dhe diplomaci, jo më shumë armatime të rënda që përfundimisht do ta çojnë Ukrainën në rrënim të plotë. Rruga e përshkallëzimit ushtarak në Ukrainë është një vuajtje dhe dëshpërim i garantuar. Akoma më keq, përshkallëzimi ushtarak rrezikon një konflikt që shkon drejt Harmagedonit.

Historia tregon se kriza e raketave Kubane pothuajse çoi në luftë bërthamore pas liderët e SHBA-së dhe Bashkimit Sovjetik kishin arritur një zgjidhje diplomatike. Për shkak të keqkuptimeve, një nëndetëse sovjetike me aftësi të kufizuara gati sa nuk lëshoi ​​një silur me majë bërthamore që mund të kishte shkaktuar një përgjigje të plotë bërthamore nga Shtetet e Bashkuara. Vetëm veprimet e guximshme të një oficeri të vetëm të partisë sovjetike në nëndetëse ndaluan shkrepjen e silurëve, duke shpëtuar kështu botën.

Rusia dhe Ukraina sigurisht që mund të arrijnë një marrëveshje që përmbush dy qëllimet themelore të Kartës së OKB-së: integritetin territorial dhe sigurinë për Ukrainën dhe Rusinë.

Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, ka identifikuar tashmë një zgjidhje diplomatike: neutralitetin e Ukrainës – pa anëtarësim në NATO – dhe integritetin e saj territorial të siguruar nga ligji ndërkombëtar. Trupat ruse duhet të largohen nga Ukraina, por jo të zëvendësohen nga trupat e NATO-s apo armatimet e rënda. Vëmë re se Karta e OKB-së përdor fjalët "paqe" dhe "paqësore" 49 herë, por asnjëherë nuk përdor fjalën "aleancë" ose shprehjen "aleancë ushtarake".

Përshkallëzimi i konflikteve vjen shumë lehtë, ndërsa negocimi kërkon mençuri dhe vullnet. Anëtarët e OKB-së janë thellësisht të ndarë në kuptimin e tyre për konfliktin, por ata duhet të jenë plotësisht të bashkuar nga interesi i tyre i përbashkët për një armëpushim të menjëhershëm, ndalimin e sulmeve ndaj civilëve dhe kthimin në paqe. Lufta po shkakton vdekje të tmerrshme dhe shkatërrime marramendëse – qindra miliarda dollarë dëme në qytetet e Ukrainës, të cilat janë shndërruar në gërmadha në vetëm disa javë – dhe kaos ekonomik në rritje në mbarë botën: çmimet në rritje të ushqimeve dhe mungesat, miliona refugjatë, shkatërrimi i tregtia globale dhe zinxhirët e furnizimit, dhe paqëndrueshmëria politike në rritje në mbarë botën, duke goditur kombet dhe familjet më të varfra me barrë shkatërruese.

Këshilli i Sigurimit i OKB-së (KSKB) ka përgjegjësinë e shenjtë të botës për të ruajtur paqen. Disa thonë se KS të OKB-së nuk mund ta luajë këtë rol me Rusinë në Këshillin e Sigurimit. Megjithatë, kjo pikëpamje është krejtësisht e gabuar. KS mund të sigurojë paqen pikërisht sepse Rusia, Kina, SHBA, Franca dhe Mbretëria e Bashkuar janë të gjitha anëtarë të përhershëm. Këta pesë anëtarë të përhershëm, së bashku me dhjetë anëtarët e tjerë të KS të OKB-së, duhet të negociojnë me njëri-tjetrin për të gjetur një rrugë përpara që ruan integritetin territorial të Ukrainës duke përmbushur nevojat e sigurisë të Ukrainës, Rusisë dhe në fakt të 191 vendeve të tjera anëtare të OKB-së. .

Ne përshëndesim përpjekjet e guximshme dhe krijuese të Presidentit Tajip Erdogan të Turqisë për të ndihmuar të dy palët për të gjetur një marrëveshje, megjithatë ne vajtojmë mungesën e bisedimeve të drejtpërdrejta brenda Këshillit të Sigurimit të OKB-së. Ne nuk po bëjmë thirrje për më shumë kafshime zanore në të cilat diplomatët flasin kundër njëri-tjetrit. Ne po bëjmë thirrje për negociata të vërteta të udhëhequra nga Karta e OKB-së. Ne po flasim për paqen përmes sundimit të ligjit të OKB-së, jo përmes pushtetit, kërcënimeve dhe aleancave ushtarake përçarëse.

Nuk duhet t'u kujtojmë kombeve të botës brishtësinë e tmerrshme të këtyre ditëve. Lufta kërcënon të përshkallëzohet çdo orë. Dhe kjo ndodh gjatë pandemisë së vazhdueshme COVID-19, e cila merr rreth 5,000 jetë çdo ditë. Edhe tani, në vitin e tretë të pandemisë, bota ka dështuar të sigurojë doza vaksinash për të varfrit dhe të pambrojturit e botës dhe ka dështuar jo pak për shkak të tensioneve gjeopolitike midis kombeve prodhuese të vaksinave.

Zhvendosja masive e refugjatëve dhe uria në rritje në mbarë botën për shkak të luftës në Ukrainë tani kërcënojnë një rritje edhe më të madhe të sëmundjeve, vdekjeve dhe paqëndrueshmërisë dhe vështirësi më të thella financiare për kombet e varfra. Dhe që fshihet pas luftës dhe pandemisë është bisha që lëviz ngadalë e ndryshimeve klimatike të shkaktuara nga njeriu, një tjetër fatkeqësi që e tërheq njerëzimin drejt shkëmbit. Raporti më i fundit i IPCC na kujton se ne kemi ezauruar kufirin e sigurisë klimatike. Ne kemi nevojë për veprim të menjëhershëm për klimën. Megjithatë, lufta zvogëlon vëmendjen, bashkëpunimin shumëpalësh dhe financimin e nevojshëm për të na shpëtuar nga emergjenca jonë klimatike e krijuar nga njeriu.

Si edukatorë dhe drejtues universitetesh, ne njohim gjithashtu përgjegjësitë tona të larta ndaj studentëve tanë. Ne duhet të mësojmë jo vetëm njohuritë shkencore dhe teknike për të arritur një zhvillim të qëndrueshëm, aq të rëndësishme sa këto tema janë sot, por edhe rrugët drejt paqes, zgjidhjes së problemeve dhe zgjidhjes së konflikteve. Ne duhet të edukojmë të rinjtë në mënyrë që të rinjtë e sotëm të fitojnë mençurinë për të respektuar diversitetin global dhe për të zgjidhur mosmarrëveshjet në mënyrë paqësore, përmes negociatave të menduara dhe kompromisit.

Në frymën e Kartës së OKB-së dhe Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut, ne u bëjmë thirrje të gjitha kombeve të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, unanimisht dhe pa përjashtim, të miratojnë një rezolutë që bën thirrje për një paqe urgjente të negociuar që plotëson nevojat dhe sigurinë e Ukrainës, Rusisë. , dhe të gjitha kombet e tjera.

Ne i bëjmë thirrje Këshillit të Sigurimit të OKB-së që të mblidhet në një seancë urgjente, për aq kohë sa të jetë e nevojshme, për të siguruar që pesha e plotë e Kartës së OKB-së të mbahet për t'i dhënë fund luftës në Ukrainë përmes mjeteve diplomatike.

Ne u bëjmë thirrje anëtarëve të përhershëm të KS të negociojnë me diplomaci dhe jo me urrejtje dhe të pranojnë se paqja e vërtetë duhet të plotësojë nevojat e sigurisë të të gjitha vendeve. Nuk ka nevojë apo vend për veto; një marrëveshje e drejtë do të mbështetet nga të gjitha kombet dhe mund të mbështetet nga paqeruajtësit e OKB-së.

Ukraina, me nderin e saj të thellë, ka sinjalizuar gatishmërinë e saj për të takuar Rusinë me kushte të arsyeshme; Rusia tani duhet të bëjë të njëjtën gjë. Dhe bota duhet t'i ndihmojë këto dy kombe për të përmbushur këtë detyrë të vështirë

Së fundi, ne u bëjmë thirrje të gjitha qeverive dhe politikanëve që të theksojnë kauzën e diplomacisë dhe të shtypin vitriolin, thirrjet për përshkallëzim, madje edhe për të menduar hapur për një luftë globale. Lufta globale sot duhet të mbetet e paimagjinueshme, pasi nuk do të ishte gjë tjetër veçse një pakt vetëvrasës për njerëzimin, apo një pakt vrasës politikanësh.

Paqja nuk është qetësim dhe paqebërësit nuk janë frikacakë. Paqebërësit janë mbrojtësit më të guximshëm të njerëzimit.

Jeffrey Sachs, President, Rrjeti i Zgjidhjeve për Zhvillim të Qëndrueshëm të OKB-së (SDSN); Profesor Universitar në Universitetin e Kolumbisë

Anthony Annett, Gabelli Fellow, Universiteti Fordham

Tamer Atabarut, Drejtor, Qendra e të mësuarit gjatë gjithë jetës së Universitetit Bogazici (BULLC); Anëtar i Bordit, Akademia e Qëndrueshmërisë (SA); Anëtar i Këshillit të Lartë dhe Përfaqësues i Lexuesve, Këshilli i Shtypit i Turqisë; Anëtar i Komitetit Drejtues dhe President i kaluar, Këshilli i Qendrave të Edukimit të Vazhdueshëm të Universiteteve Turke (TUSEM)

Ambasadori Richard L. Bernal, Profesor i Praktikës, SALISES, Universiteti i Indeve Perëndimore

Irina Bokova, Ish Drejtor i Përgjithshëm i UNESCO-s

Helen Bond, Profesor i Asociuar Universitar i Kurrikulës dhe Udhëzimit, Shkolla e Edukimit, Universiteti Howard; Bashkëkryetar i SDSN SHBA

Jeffrey Cheah, Kancelar, Universiteti Sunway | Kryetar, SDSN Malajzi

Jacqueline Corbelli, Themelues dhe CEO i Koalicionit Amerikan për Qëndrueshmëri

Mouhamadou Diakhaté, Profesor, Université Gaston Berger

Hendrik du Toit, Themelues dhe CEO, Ninety One

Jennifer Stengaard Gross, Bashkëthemelues i Fondacionit Blue Chip

Pavel Kabat, Sekretari i Përgjithshëm, Programi i Shkencës së Kufirit Njerëzor; Ish-Shkencëtar Kryesor, WMO-OK; Ish-drejtor i përgjithshëm i IIASA

Brighton Kaoma, Drejtor Global, Rrjeti i Zgjidhjeve për Zhvillim të Qëndrueshëm të OKB-së – Rinia

Phoebe Koundouri, Profesor, Shkolla e Ekonomisë, Universiteti i Ekonomisë dhe Biznesit të Athinës; President, Shoqata Evropiane e Ekonomistëve të Mjedisit dhe Burimeve Natyrore (EAERE)

Zlatko Lagumxhija, Profesor, Ish Kryeministër i Bosnjës dhe Hercegovinës; bashkëkryetar SDSN e Ballkanit Perëndimor

Upmanu Lall, Drejtor, Qendra Ujore e Kolumbisë; Shkencëtar i Lartë Kërkimor, Instituti Ndërkombëtar i Kërkimeve për Klimën dhe Shoqërinë; Alan & Carol Silberstein Profesor i Inxhinierisë, Universiteti i Kolumbisë

Felipe Larrain Bascuñan, Profesor i Ekonomisë, Pontificia Universidad Católica de Chile

Klaus M. Leisinger, President, Fondacioni Global Values ​​Alliance; Ish-këshilltar special i Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së për Paktin Global të OKB-së

Justin Yifu Lin, Dekan, Instituti i Ekonomisë së Re Strukturore dhe Instituti për Bashkëpunim dhe Zhvillim Jug-Jug, Shkolla Kombëtare e Zhvillimit, Universiteti i Pekinit

Gordon G. Liu, Universiteti i Pekinit BOYA Profesor i nderuar i Ekonomisë në Shkollën Kombëtare të Zhvillimit; dhe Dekan i Institutit PKU për Shëndetin dhe Zhvillimin Global

Siamak Loni, Drejtor, Programi Global i Shkollave, Rrjeti i Zgjidhjeve për Zhvillim të Qëndrueshëm të OKB-së (SDSN)

Gordon McCord, Profesor i Asociuar dhe Dekan i Asociuar, Shkolla e Politikave dhe Strategjisë Globale, Universiteti i Kalifornisë, San Diego

Miguel Ángel Moratinos, ish ministër i Jashtëm i Spanjës

Joana Newman, Bashkëpunëtor i Lartë Kërkimor, King's College në Londër

Amadou Ibra Niang, CEO, Afrik Innovations

Ngozi Ifeoma Odiaka, Profesor, Departamenti i Prodhimit Bimor, Kolegji i Agronomisë, Universiteti Federal i Bujqësisë Makurdi, Shteti Benue, Nigeri (tani Universiteti Joseph Sarwuan Tarka)

Roza Otunbayeva, Ish President i Kirgistanit, Drejtues i Fondacionit “Iniciativat e Roza Otunbayeva”

Antoni Plasència, Drejtor i Përgjithshëm i Institutit të Barcelonës për Shëndetin Global (ISGlobal)

Labode Popoola, Profesor i Ekonomisë së Pyjeve dhe Zhvillimit të Qëndrueshëm, Departamenti i Pyjeve Sociale dhe Mjedisore, Fakulteti i Burimeve Natyrore të Rinovueshme, Universiteti i Ibadanit

Stefano Quintarelli, Sipërmarrës në internet

Sabina Ratti, Aleanca Italiane për Zhvillim të Qëndrueshëm, Platforma e Veprimit Laudato Si dhe anëtare e bordit ekzekutiv të Fuori Quota

Irwin Redlener, Studiues i Lartë i Kërkimit, Universiteti i Kolumbisë; Profesor klinik i Pediatrisë, Kolegji i Mjekësisë Albert Einstein

Angelo Riccaboni, Profesor, Shkolla e Ekonomisë dhe Menaxhimit, Universiteti i Sienës; Kryetar, Fondacioni PRIMA

Katherine Richardson, Profesor dhe Drejtues i Qendrës së Shkencës së Qëndrueshmërisë, Universiteti i Kopenhagës

SE Mons. Marcelo Sanchez, Kancelar, Akademia Papnore e Shkencave

Lartësia e Tij, Khalifa Muhamed Sanusi II, Avokati i OKB-së për SDG dhe Emiri i 14-të i Kano

Marco F. Simoes Coelho, Profesor dhe studiues, Qendra COPPEAD për Studime të Biznesit Ndërkombëtar, Rio de Zhaneiro

David Smith, Koordinator, Instituti për Zhvillim të Qëndrueshëm, Universiteti i Indeve Perëndimore

Nikolaos Theodossiou, Profesor i Asociuar, Departamenti i Inxhinierisë së Ndërtimit, Shkolla e Teknologjisë, Universiteti Aristoteli i Selanikut

John Thwaites, Kryetar, Instituti i Zhvillimit të Qëndrueshëm Monash

Rocky S. Tuan, Zëvendës-Kancelar dhe President i Universitetit Kinez të Hong Kongut

Albert van Jaarsveld, Drejtor i Përgjithshëm, Instituti Ndërkombëtar për Analizën e Sistemeve të Aplikuara (IIASA)

Patrick Paul Walsh, Profesor i plotë i Studimeve të Zhvillimit Ndërkombëtar, Kolegji Universitar i Dublinit

Hirokazu Yoshikawa, Courtney Sale Ross Profesore e Globalizimit dhe Edukimit dhe

Profesor universitar në Universitetin e Nju Jorkut

Soogil Young, Kryetar Nderi, SDSN Koreja e Jugut

*Nëse dëshironi të nënshkruani deklaratën, ju lutemi shkoni këtu.

____________________________________________________

[1] Rrjeti i Zgjidhjeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së (SDSN) është një rrjet mbarëbotëror universitetesh, studiuesish, politikanësh, liderësh biznesi dhe liderësh besimi që veprojnë nën kujdesin e Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së António Guterres. Misioni ynë është të ndihmojmë në identifikimin e rrugëve drejt zhvillimit të qëndrueshëm.

Shkarkoni pdf këtu

Mbyll

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!

Bëhu i pari që komenton

Bashkohu me diskutimin ...