90 sekonda deri në mesnatë

Disa do të argumentojnë se është naive të mendosh se armët bërthamore mund të eliminohen - kur në realitet, ndoshta është më naive të mendosh se ne mund të vazhdojmë të mbijetojmë nëse këto armë vazhdojnë të ekzistojnë.

Lexoni Buletinin e Shkencëtarëve Atomic 2023 Deklarata e Orës së Fundit
Nga Robert Dodge

(Raportuar nga: Kodra. 28 janar 2023)

Është 90 sekonda deri në mesnatë. Jemi më afër pragut të luftës bërthamore se në çdo moment që nga përdorimi i parë dhe i vetëm i armëve bërthamore 77 vjet më parë në 1945.

Zbulimi i të martës i Buletini i Orës së Fundit të Shkencëtarit Atomik e zhvendosi akrepin e minutave 10 sekonda më afër mesnatës, duke përfaqësuar pikën teorike të asgjësimit global.

Vendimi për të çuar dorën përpara rezultoi nga kërcënimet progresive të ndërlidhura të luftës bërthamore, ndryshimeve klimatike dhe pandemive globale së bashku me luftën aktuale në Ukrainë.

Rreziku i luftës bërthamore - qoftë nga aksidenti, qëllimi apo llogaritja e gabuar - është rritur gjithnjë në botën e sotme. Secili prej vendeve bërthamore po modernizon arsenalet e tyre bërthamore, duke menduar gabimisht se këto armë do t'i bëjnë ato më të sigurta ose se mund të ketë një fitues në një luftë bërthamore.

Kombet jo-bërthamore të botës po refuzojnë të mbahen peng, të ngacmohen nga kombet bërthamore dhe po ecin përpara për t'i shfuqizuar këto armë duke ratifikuar Traktati mbi Ndalimin e Armëve Bërthamore.

Kombet jo-bërthamore të botës po refuzojnë të mbahen peng, të ngacmohen nga kombet bërthamore dhe po ecin përpara për t'i shfuqizuar këto armë duke ratifikuar Traktati mbi Ndalimin e Armëve Bërthamore. Ky traktat e bën të paligjshëm përdorimin, grumbullimin, ndërtimin, transferimin ose kërcënimin për përdorimin e armëve bërthamore – dhe pikërisht të dielën e kaluar festoi përvjetorin e dytë që nga hyrja në fuqi. Aktualisht 92 vende e kanë nënshkruar Traktatin me 68 vende që e kanë ratifikuar atë. Këto vende e kuptojnë rrezikun në rritje të këtyre çështjeve të ndërlidhura dhe realitetin se nuk ka një përgjigje të përshtatshme mjekësore apo humanitare edhe për përdorimin e kufizuar të armëve bërthamore.

Në të kundërt, detyrimi ligjor për të punuar me mirëbesim për të shfuqizuar armët bërthamore sipas nenit VI të Traktati për mospërhapjen e armëve bërthamore, (NPT) është injoruar nga kombet bërthamore. Zyrtarët tanë të zgjedhur kombëtarë, të cilëve u mungon guximi për të ndërmarrë iniciativat e guximshme të nevojshme për të rikthyer garën e armëve, dhe të financuar nga vetë prodhuesit e këtyre armëve, kanë bërë pak përparim, nëse ka, në drejtim të reduktimit të kërcënimit bërthamor.

Në fund të fundit, i takon njerëzve të ndërtojnë vullnetin politik - dhe të ofrojnë mbulesën politike - që zyrtarët tanë të zgjedhur të ndërmarrin këto hapa të nevojshëm.

Ndërsa shumica e njerëzve të arsyeshëm e kuptojnë nevojën për të hequr këto armë, pak zyrtarë kanë qenë të gatshëm të sugjerojnë eliminimin si hap të parë. Për fat të mirë, ka një zë arsyeje në një koalicion në rritje bazë në Shtetet e Bashkuara…

Ndërsa shumica e njerëzve të arsyeshëm e kuptojnë nevojën për të hequr këto armë, pak zyrtarë kanë qenë të gatshëm të sugjerojnë eliminimin si hap të parë. Për fat të mirë, ekziston një zë i arsyes në një koalicion në rritje bazë në Shtetet e Bashkuara, i miratuar nga 426 organizata, 66 qytete dhe 7 organe legjislative shtetërore së bashku me 329 zyrtarë të zgjedhur lokalë, shtetërorë dhe federalë. Kjo Kthehu nga pragu Lëvizja mbështet eliminimin e armëve bërthamore përmes një procesi të negociuar dhe të verifikueshëm të kufizuar në kohë me masat paraprake të sensit të përbashkët të nevojshme gjatë procesit për të parandaluar luftën bërthamore. Ai i bën thirrje Shteteve të Bashkuara të udhëheqin një përpjekje globale për të parandaluar luftën bërthamore duke:

  1. Ndjekja aktive e një marrëveshjeje të verifikueshme midis shteteve të armatosura bërthamore për të eliminuar arsenalet e tyre;
  2. Heqja dorë nga opsioni i përdorimit të armëve bërthamore;
  3. Duke i dhënë fund autoritetit të vetëm dhe të pakontrolluar të çdo presidenti të SHBA-së për të nisur një sulm bërthamor;
  4. Heqja e armëve bërthamore të SHBA-së jashtë alarmit për ndezjen e flokëve;
  5. Anulimi i planit për të zëvendësuar të gjithë arsenalin bërthamor të SHBA me armë të zgjeruara.

Back from the Brink mund të miratohet nga të gjithë personat dhe do të rifutet në procesin tonë legjislativ kombëtar në javët në vijim.

Disa do të argumentojnë se është naive të mendosh se armët bërthamore mund të eliminohen - kur në realitet, ndoshta është më naive të mendosh se ne mund të vazhdojmë të mbijetojmë nëse këto armë vazhdojnë të ekzistojnë.

Secili prej nesh ka një rol për të luajtur në rezultatin përfundimtar.

Të qëndrosh i heshtur nënkupton pajtimin me status quo-në. Ne duhet të kërkojmë që zyrtarët tanë të zgjedhur të miratojnë këto projektligje dhe të punojnë së bashku për të ardhmen tonë me eliminimin e plotë të armëve bërthamore. Kanë mbetur 90 sekonda deri në mesnatë.

Robert Dodge, MD, është një mjek i familjes që praktikon në Ventura, Kaliforni. Ai është Presidenti i Mjekëve për Përgjegjësi Sociale në Los Anxhelos (www.psr-la.org), dhe ulet në Bordin Kombëtar duke shërbyer si Bashkëkryetar i Komitetit për Heqjen e Armëve Bërthamore të Mjekëve Kombëtarë për Përgjegjësinë Sociale (www.psr.org). Mjekët për Përgjegjësi Sociale kanë marrë Çmimin Nobel për Paqen në vitin 1985 dhe është një organizatë partnere e UNE MUNDEM, marrësi i Çmimit Nobel për Paqe 2017. Dodge gjithashtu ulet në Komitetin Drejtues të Kthehu nga pragu.

Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top