Përfundon programi 3-vjeçar i arsimit për paqe (Ruanda)

Përfundon programi 3-vjeçar i arsimit për paqe (Ruanda)

(Artikulli origjinal: Fokusi i Ruandës. 19 qershor 2016)

Pas tre viteve të ndërtimit të paqes së qëndrueshme në komunitetet në të gjithë vendin, Programi i Edukimit për Paqen në Ruandë (RPEP) po afrohet. Përfundimi i programit do të shënohet nga një javë paqeje që fillon të hënën dhe do të përfshijë aktivitete të ndryshme për të ndarë suksesin e programit dhe për të inkurajuar të gjithë ruandanët që të jenë kampionë të paqes në fshatrat dhe familjet e tyre.

Java e Paqes do të zhvillohet nga e hëna 20 deri të shtunën 25 qershor dhe do të organizohet në Memorialin e Gjenocidit të Kigali, Avenue Iwacu (Zonë pa Makina) dhe Instituti për Kërkime dhe Dialog për Paqen.

Aktivitetet kryesore përfshijnë: Konferencën Ndërkombëtare të Rinisë Ubumuntu; Ekspozita e Krijuesve të Paqes në Avenue Iwacu (Zonë pa Makina); Ekspozita e Konkursit Kombëtar të Arteve në Shkollën në Iwacu Avenue (Zonë pa Makina); Gara e Paqes për Mësuesit e Brezit të Parë në Memorialin e Gjenocidit të Kigali; Performanca e Arteve Musekeweya; dhe një Shfaqje e Filmit e Fondacionit USC Shoah në Memorialin e Gjenocidit të Kigali

Si pjesë e Javës së Paqes, partneri i RPEP, Aegis Trust do të organizojë Konferencën Ndërkombëtare të Rinisë Ubumuntu, duke bashkuar më shumë se 100 ndërtues të paqes nga 16 vende. Pjesëmarrësit do të mësojnë për gjenocidin dhe efektet e tij, rindërtimin pas gjenocidit dhe parandalimin e gjenocidit. Ata do të vizitojnë gjithashtu memoriale dhe fshatra pajtimi dhe do të dëgjojnë nga studiuesit dhe praktikuesit kryesorë në fushat e zgjidhjes së konflikteve, parandalimin e konflikteve dhe ndërtimin e paqes.

Java e Paqes synon të frymëzojë dhe sfidojë Ruandët që të bëhen paqebërës në komunitetet e tyre. Ruandasit të cilët kanë përdorur aftësitë dhe talentet e tyre për të ndikuar tek bashkëmoshatarët dhe komunitetet e tyre për të kontribuar në ndërtimin e një Ruanda të lirë nga konfliktet dhe ndarjet do të ndajnë përvojat e tyre.

RPEP ka qenë në vend për tre vitet e fundit, duke vizituar komunitetet në të gjithë vendin për të promovuar vlera pozitive duke përfshirë kohezionin social, pluralizmin dhe përgjegjësinë personale, ndjeshmërinë, mendimin kritik dhe veprimin për të ndërtuar një shoqëri më paqësore. Programi është drejtuar nga Aegis Trust, Radio La Benevolencija, Instituti për Kërkime dhe Dialog për Paqe dhe Fondacioni Shoah i Universitetit të Kalifornisë Jugore dhe është financuar nga Agjencia Suedeze e Zhvillimit Ndërkombëtar (SIDA).

Programi ka arritur më shumë se 50,000 njerëz nga më shumë se 20 rrethe në të gjithë Ruandën. Një nga arritjet më mbresëlënëse të programit ka qenë futja e Edukimit për Paqe dhe Vlera të zhvilluar nga programi në kurrikulën kombëtare.

(Shko tek artikulli origjinal)

Mbyll
Bashkojuni fushatës dhe na ndihmoni #SpreadPeaceEd!
Ju lutem më dërgoni email:

Bashkohu me diskutimin ...

Scroll to Top