Младински центар

Глобална кампања за едукација за мир Младински центар

(Фото: Клеј банки on Unsplash)

Добре дојдовте во Глобалната кампања за младинско образование за мир, генерирана од младинскиот тим на GCPE! Оваа страница е посветена на обезбедување информации и ресурси за едукација за мир конкретно со младите креатори на промени! Истражете ја содржината подолу за да започнете да се вклучите во значајната работа на образованието за мир и проверете повторно наскоро за дополнителни ресурси што доаѓаат во иднина! Среќно учење!

Млади и мировно образование

Што е мировно образование?

Мировното образование е опширно дефинирано како „образование и за и за мирот“. Образованието „за“ мир го испитува прашањето што е мир (и правда) и ги истражува можностите како да се постигне мир. Исто така, вклучува разбирање и критичко испитување на насилството во сите негови повеќекратни форми и манифестации.

Образованието „за“ мир ги подготвува учениците со знаења и вештини да се стремат кон мир и социјална правда и ненасилно да реагираат на конфликти. Исто така, се занимава со негување на внатрешни морални и етички ресурси кои се од суштинско значење за надворешно мировно дејствување.

Мировното образование се одвива во многу контексти и поставки, и внатре и надвор од училиштата. Не секое мировно образование е експлицитно означено како „мировно образование“. Повеќето напори за мировно образование произлегуваат од локални искуства на насилство и/или неправда. Тие може да се однесуваат на расната правда, постконфликтното градење на мирот, родовата правда, помирувањето, спречувањето на насилството во училиштата, антивоеното образование итн. (За повеќе информации, погледнете:“Што е мировно образование?")

Улогата на младите во мировното образование

Одвојте момент за да размислите како би можеле да го вклучите образованието за мир во вашиот живот и работа во вашата заедница. Како млади луѓе, вие сте централни за спроведувањето и успехот на образованието за мир. Вашите страсти, интереси и мотивации го овозможуваат образованието за мир, а преку вашите напори можеме да работиме кон поправедна иднина. Бидејќи мировното образование е потребно сега повеќе од кога и да е за борба против системската неправда и насилство ширум светот, ве покануваме да размислите како би можеле да се вклучите во напорите за мировно образование или како можете да ги користите алатките и рамки за мировно образование за да ги следите прашањата што ви се грижат најмногу за. Вие сте во првите редови на промените и се надеваме дека ќе ви обезбедиме корисни ресурси за да ја предводите таа промена.

Извештај од истражувањето на младите: Младинско знаење и интерес за мировно образование

Вклучувањето на младите во мировното образование е од суштинско значење за растот на движењата за мир и правда низ светот. Но, што знаат младите за мировното образование и како би сакале да се вклучат? Што е потребно за да се осигури дека младите се целосно способни да учат и да се вклучат во образованието за мир? За да одговори на овие прашања, младинскиот тим на Глобалната кампања за мировно образование спроведе истражување во 2021 година и создаде извештај врз основа на наодите. Од оваа анкета дознавме дека младите се заинтересирани да се вклучат во работата за мировно образование, но немаат ресурси за тоа. За да се реши недостатокот на мировно образование во училиштата и во други контексти, постои голема желба кај младите да научат како да се залагаат за мировно образование во нивните заедници.

Таму доаѓа младинскиот центар! Ние сме посветени да ви обезбедиме, младите креатори на промени, образовни ресурси и алатки што ви се потребни за да се залагате за мировно образование во вашите заедници и да се нурнете во работата за мировно образование ширум светот. Ве охрабруваме да го истражите извештајот од истражувањето за подобро да го разберете тековниот пејзаж на образованието за млади и мир, како и да разгледате некои од начините за пополнување на празнините што ги откри истражувањето и во младинското знаење и во ангажирањето во образованието за мир и да ги вклучите вашите врсници во работа за мировно образование. Потоа, проверете ги ресурсите подолу за да ги започнете вашите напори за застапување на образованието за мир!

Вклучување во образованието за мир

Дали сте подготвени да започнете да се залагате за мировно образование во вашата заедница и да дизајнирате свој проект за мировно образование за да направите значајни промени? Проверете го комплетот со алатки подолу за информации за мировното образование и работата за застапување и чекор-по-чекор водич за дизајнирање и спроведување на вашиот сопствен проект!

Мировно образование за млади:
Пакет со алатки за застапување и планирање

Го дизајниравме овој пакет со алатки, кој дава информации за тоа што е мировно образование и како може да се имплементира на практично ниво, имајќи ги на ум креаторите на младите. Се надеваме дека ќе ја истакнеме важноста на стратегиите за мировно образование и во формален и во неформален контекст како средство за влијание врз промените. Иако овој пакет со алатки може да се прилагоди на повеќекратни напори за застапување, тој е специјално дизајниран да ги поддржи младите во застапувањето за мировно образование во простори на формално (училишта, универзитети) и неформално учење (поставки во заедницата). Подготвени сте да дознаете повеќе за образованието за мир и како можете да започнете свој проект? Проверете го комплетот со алатки на линкот подолу!

(Фото: Енди Блеклеџ преку Фликр. CC со 2.0 ДЕЛ)

Образовни извори

Поимник за мировни студии

Додека истражувате и се занимавате со мировно образование, може да биде корисно да се има разбирање за јазикот што се користи во студиите за мир. Овој ресурс има за цел да ви даде објаснување за термините што може да се појават во вашите читања поврзани со мирот и правдата и да ве поддржи во водењето разговори со знаење за мирот. Поимникот даден подолу не го опфаќа секој термин поврзан со мировните студии, но ќе биде корисна почетна точка за вашето патување на терен.

Младите кои го водат движењето: Глобален дијалог за анти-расизам

Еден од најдобрите начини да научите за социјалните прашања и движењата за промени е од оние кои се занимаваат со работа за создавање одржлив мир и правда! Може многу да се научи од оние кои се во првите редови на овие движења и тие можат да не инспирираат да се вклучиме во работата за мир. Во 2020 година, Глобалната кампања за мировно образование беше домаќин на вебинарот „Младите што го предводат движењето: Глобален дијалог за антирасизмот“. На овој семинар имате можност да слушнете од млади луѓе од целиот свет за тоа како тие работат во движењето против расизам и антиетничка дискриминација. Исто така, истражува како особено образованието за мир може да се искористи за да се справи со угнетувањето и да создаде одржлив мир. Се надеваме дека ќе го прошири вашето разбирање за движењата против расизмот и антиетничката дискриминација и ќе ве поттикне да размислите како можете да го искористите образованието за мир како средство за спроведување на промени во различни контексти.

Новини и ресурси фокусирани на младите

Прочитајте ги најновите вести, ресурси и извештаи фокусирани на младите овде! Пристапете до целосната архива на содржини фокусирани на младите или спроведете фокусирано пребарување користејќи ја Клириншката куќа за образование за мир.

Поуп ќе се сретне со 6000 студенти и лидери од Националната мрежа на училишта за мир

6,000 ученици, наставници и училишни водачи од Националната мрежа на училишта за мир ќе се сретнат со папата Франциско на 19 април. Средбата е дел од програмата за граѓанско образование наречена „Да ја трансформираме иднината. За мир со внимание“.
Прочитај повеќе

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:
Дојдете до врв