Светските едукатори за мир стојат со авганистански наставници

Наставници: Агенти за човечки и социјален развој

„Образованието е основниот градежен блок на секое општество“. - ООН, Образование за сите

„… Да ја потврдам вербата во основните човекови права… Еднакви права на мажи и жени ... “ - Повелбата на Обединетите нации

„Секој има право на образование“. - Универзалната декларација за човекови права

„... обезбедување инклузивно квалитетно образование за сите [вклучително, бесплатно основно и средно образование за сите момчиња и девојчиња]“ - ОН, Цели за одржлив развој

Со векови образованието е признато како конститутивно за развојот на човечката личност. Општествата што се карактеризираат со учество на народите сметаат дека е од суштинско значење за добро владеење. Од основањето на Обединетите нации, стана а sine qua non на општествениот развој. Овие основни принципи, сумирани во горенаведените цитати од стандардите на ОН и афирмирани од меѓународното граѓанско општество, сега се во огромна опасност под фундаменталистичко-мизогинистичка власт на Талибанците.

Квалитетното образование, подготовка за исполнет живот и одговорно граѓанство во општеството на раѓање и учество во разновидна и брзо светска заедница, е поткопано од талибанското идиосинкратско и не-православно толкување на исламот како основни наставни програми на сите училишта. Куранот не им доделува помала човечка вредност на жените.

Тешкото ограничување на образованието на девојчињата и младите жени во забрана за посетување средно училиште и универзитет го прекршува нивното основно право за квалитетно образование, го негира општеството од потенцијалот на половина од населението и стои на патот на економскиот и политичкиот развој , неопходен за остварлива иднина за Авганистан.

Учесниците и следбениците на Глобалната кампања за мировно образование се запознаа со неопходноста од образованието на девојчињата и упорноста на авганистанските едукатори во нејзиното обезбедување преку извештаи од Сакена Јакуби, Основач на Авганистанскиот институт за учење. Најживописен пример за упорноста и професионалната посветеност на авганистанските едукатори е во широко пријавениот прес -конференција, барајќи исплата на платите на наставниците.

Најопасната и најболно очигледна пречка за авганистанското образование во моментов е ситуацијата на нејзините посветени и храбри наставници. Многумина предаваат без плати со месеци, без сомнение, додека даваат други социјални придонеси, наставниците секогаш давале. Многу од нив, мажи, како и жени, се единствените даватели на нивните семејства.

Во тоа време, единствената најконструктивна акција што треба да се преземе за благосостојба на овие воспитувачи, нивните семејства и нивната земја е Светската банка да префрли дел од хуманитарната помош што би можела да им ги исплати платите.

Писмото подготвено и циркулирано од страна на Code Pink (репродуцирано подолу и достапни за потпис овде) е упатено до претседателот Бајден, бидејќи САД имаат поголема тежина со Банката отколку другите нации. Читателите се повикуваат да го потпишат ова писмо, а оние што сакаат да преземат повеќе дејствија, можат да им се обратат на писма директно до Светската банка и до нивните шефови на држави и претставници на ОН, повикувајќи ја нивната поддршка за оваа иницијатива, и светската организација, сите нејзини агенции и сите членови на меѓународната заедница да бараат усогласеност со меѓународните стандарди како предуслови за какви било и сите односи со Талибанците.  (-БАР, 10/5/21)

Кажете им на администрацијата на Бајден и Светската банка да ослободат средства за плаќање на авганистанските наставници и здравствени работници

Авганистанките упатија итен повик во врска со неисплаќањето плати на авганистанските жени наставници и здравствени работници. Додадете го вашето име во петицијата со која се повикува администрацијата на Бајден, Светската банка и клучните членови на Конгресот да ги одмрзнат авганистанските средства за исплата на платите на авганистанските наставници и здравствени работници.

потпишете го писмото овде

Почитуван претседател Бајден, Светска банка и клучни членови на Конгресот (видете подолу за конкретните членови на Конгресот),

Според жените во Авганистан, Талибанците им дозволуваат на девојчињата да посетуваат основно училиште (одделение 1-6). Тие с still уште не ги отвориле одделенијата 7-12 за девојчињата, но се обврзале дека ќе го сторат тоа. Сепак, постои голема пречка: неисплаќање плати на наставниците. Во моментов има повеќе од 120,000 учителки во државните училишта низ целата земја, а околу половина од нив се единствениот извор на приход за нивните семејства. Многу е тешко, дури и невозможно, да се побара од овие наставници да продолжат со наставата без плата.

Ве молиме ослободете ги авганистанските средства за исплата на платите на авганистанските наставници.

Со истата криза се соочуваат и авганистанските жени здравствени работници. Во Авганистан има над 13,000 женски здравствени работници, вклучувајќи доктори, акушерки, медицински сестри, вакцинатори и друг женски персонал. Повеќето од нив се плаќаа преку Светската банка преку Фондот за авганистанска реконструкција (АРТФ), но од јуни, финансирањето престана. Во меѓувреме, здравствениот систем е на работ на колапс. Има пораст на случаи на мали сипаници и дијареа; оживување на детска парализа е голем ризик; речиси половина од децата се неухранети; скоро 1 од 4 болници COVID се затворени и 2 милиони дози вакцини против COVID19 остануваат неискористени поради недостаток на персонал за да ги администрира.

Ве молиме, одмрзнете ги авганистанските средства за плаќање на авганистански жени здравствени работници и наставници. Овие пари може да дојдат од Авганистанскиот фонд за доверба на Светска банка или авганистанските средства од 9.4 милијарди долари замрзнати во американските банки.

Со почит,

*Покрај договорот со претседателот Бајден, ги повикуваме следниве клучни членови на Конгресот за ова прашање:

Комитет за финансиски услуги на Домот:
Претседателката Максин Вотерс, членот на рангот Патрик Мекхенри и потпретседателот akeејк Аучинлос;

Комитет за финансиски услуги на Хаус за меѓународна трговија, обичај и глобална конкурентност:
Претседател Томас Карпер и член на рангирање Johnон Корнин;

Сенатска комисија за финансии:
Претседателот Рон Вајден и Членот на рангирањето Мајк Крапо;

Сенатска комисија за банкарство, домување и урбан развој:
Претседател Шерод Браун и член на ранг -листа Патрик Томи;

Поткомитет на Сенатот за банкарство, домување и урбан развој за безбедност и членови на меѓународната трговија и финансии:
Марк Ворнер, Бил Хагерти, onон Тестер, Јон Ософ, Кристен Синема, Мајк Крапо, Стив Дејнс, Johnон Кенеди.

 

1 Следење / враќање

  1. Гладувајќи ги Талибанците - или авганистанскиот народ? - Глобална кампања за мировно образование

Придружете се на дискусијата ...