Што исламот може да нè научи за интервенцијата на случаен минувач

Патроли од Main Street Patrol излегуваат на улиците за да ја заштитат заедницата во Флешинг, Њујорк. (Фото: Инстаграм/Патрола на главната улица)

(Објавено од Водејќи ненасилство, 21 мај 2021 година)

Од: Адам Арман

За време на муслиманскиот пост Рамазан (што муслиманите го разбираат како најдобар месец за размислување и донесување позитивни промени), моето внимание го привлече наглото зголемување на злосторствата од омраза кон Азијците. Како што е наведено од страна на Њујорк тајмс на почетокот на април, имаше повеќе од 110 пријавени случаи на бесрамни злосторства од омраза против Азија во Соединетите Држави од март 2020 година, кои се движеа од физички и вербални напади до акти на вандализам. И како муслиман и како Азиец, јас ги следам овие глобални трендови додека истовремено се обидувам да ги повратам присвоените термини од мојата верска култура како средство за спротивставување на неконтролираната исламофобија низ целиот свет.

Антиазиската омраза и исламофобијата произлегуваат од политиката на други и дехуманизација, врз кои се градат и се размножуваат белата надмоќ и другите системи на угнетување. Имајќи го овој контекст на ум, има лекции од мојата религиозна традиција за подобро разбирање на улогата на поединецот во борбата против омразата и градењето мир.

Она што другите на крајот го прават можеби е надвор од наша контрола, но начинот на кој избираме да одговориме е многу добро во рамките на нашите капацитети.

„Џихад“ е преупотребуван збор во западни медиуми, што е погрешно присвоено, деконтекстуализирано и отстрането од суштината на неговиот повик. Надвор од некаков вид света војна, џихадот може да се сфати како чин на (повторно)решавање на конфликти без насилство. Терминот џихад директно се преведува на „борба“ или „стремеж“, што е секојдневна практика на самоодговорност и усовршување, како и неангажирање во порок живот. Тоа е да се заповеда за добро и да се забрани од лошо. Етиката за тоа што е добро или лошо е предмет на дебата - иако повеќето од нас би се согласиле дека ништо добро или едноставно не произлегува од расизмот. Стремежот за наредување за добро и забранување на лошо е како џихадот се поврзува со „интервенција на случаен минувач“.

Интервенцијата на случаен минувач е повик за акција за секој да биде одговорен и внимателен, и да интервенира и да ја деескалира ситуацијата кога се случува неправда - или разни форми на вознемирување и/или насилство. Има неколку предупредувања. Секогаш е добро да прашате дали на лицето кое е вознемирувано му е потребна вашата помош и, доколку сте загрижени за вашата безбедност додека интервенирате, обидете се да побарате поддршка од другите блиски.

Холабек!, глобална платформа за ставање крај на вознемирувањето во сите негови форми, разви пет популарни методи за интервенирање кои тие ги нарекуваат 5D. Тие треба да го одвлекуваат вниманието, делегираат, документираат, одложуваат и насочуваат. Да се ​​одвлече вниманието значи да се оттргне вниманието на сторителот од нивната цел. Ова може да се направи на различни начини, како што се преправајќи се дека сте изгубени и барајќи од целта насоки, преправајќи се дека ја познавате целта, случајно пеење на глас или дури и стоење помеѓу сторителот и целта во суптилен чин на стратешки. блокирање“, за да се прекине визуелниот контакт меѓу нив.

Да се ​​делегира значи да се побара помош од луѓе на овластени позиции (како што се наставници, чувари, вработени во транзит или супервизори на продавница) и други случајни минувачи прашувајќи дали се подготвени да подадат рака во интервенирањето заедно.

Да се ​​документира значи видео снимање на инцидентот што се случува, само кога веќе има други кои се обидуваат да интервенираат (ако не, користете некој од другите 4D). Задолжително држете безбедно растојание и спомнете го времето, датумот и локацијата на снимањето. Откако ситуацијата ќе се деескалира, прашајте ја целта што би сакале да направат со клипот.

Да се ​​одложи значи да се пријавиш со целното лице при инцидент, и да сочувствуваш со него за она што се случило и да прашаш што може да се направи за да се поддржи. Важно е да им дадете до знаење дека не се сами.

Да се ​​насочи значи да се зборува против сторителот, честопати само по проценка на безбедносните нивоа на ситуацијата. Дајте им до знаење дека она што го прават е неправедно/погрешно и да ја остават целта сама, поставувајќи цврста граница на краток и скратен начин. Потоа, префрлете го фокусот на целта за да видите како им оди и прашајте како најдобро да ја покажете вашата грижа и поддршка.

Во суштина, интервенцијата на случаен минувач е чин на вметнување во инцидент на вознемирување со поддршка и утеха на целното лице(и), додека вознемирувачот/насилникот се држи подалеку.

Одлично пример за успешна интервенција е случајот со Рејмонд Хинг, 21-годишен Сингапурец кој беше нападнат во ОК во април. Британски Јутјубер познат само како Шервин, се случи да се шеташе низ областа додека пренесуваше во живо. Тој го забележал инцидентот и интервенирал без двоумење. Шервин притрча на страната на Хинг и постојано викаше: „Остави го!“ потоа продолжи да го блокира агресорот да не го фати Хинг. Постапките на Шервин го натерале напаѓачот да побегне од местото на настанот, а набрзо била контактирана и полицијата. Животот на Хинг бил потенцијално спасен, бидејќи агресорот првично извадил нож врз него. На снимање Инцидентот стана вирален на YouTube и инспирираше многумина да бидат поактивни, доколку се најдат во слична ситуација.

Учењето за интервенцијата на случаен минувач ме мотивираше и ме одекна длабоко, особено потсетувајќи ме на хадис или пророчко учење во исламот: „Кој од вас гледа зло, нека го промени со раката; а ако не може, тогаш со јазикот; а ако не може да го стори тоа, тогаш со срце - а тоа е најслабата верба“. „Раката“ во овој хадис се однесува на преземање акција за физичко менување или отстранување на неправдата (со пророчка мудрост да се пристапи кон ситуациите со ненасилство); „јазикот“ би значело да го користите вашиот глас за да повикате неправда; а „срцето“ се однесува на вашата намера и би вклучувало преземање на настанот (дури и ако сте само случаен минувач кој не интервенира кој го сведочи) како потсетник да не ја пропагирате понатаму таквата неправда, да учите од неа и да се трудите да бидете подобри.

Извонредност, или „ехсан“ е да се прават сите три во хармонија. Кога ќе се спротивставиме на неправдата, намерата или „није“ е уште еден важен елемент, бидејќи центрирањето треба да биде кон оние на кои им се прави неправда/угнетување, наместо да се бара слава или херојство. Ова се потсетува преку друг хадис: „Наградата за делата зависи од намерите и секој ќе ја добие наградата според она што го намислил“.

Она што другите на крајот го прават можеби е надвор од наша контрола, но начинот на кој избираме да одговориме е многу добро во рамките на нашите капацитети. Нема конфликт или исклучување помеѓу верските практики и секојдневниот живот. Чинот на џихад, или стремежот, постои во секојдневието: во одењето на работа, унапредување на нашите студии, создавање здраво семејство, па дури и во интервенцијата на случаен минувач. Во сите овие активности, можеме да се стремиме да го подобриме квалитетот на животот за себе и за другите околу нас. Како што сугерираат овие учења, спротивно на погрешно претставените претстави во западните медиуми, мојата религиозна традиција има многу мудрост да понуди во врска со тоа како да се спротивстави на омразата и да изгради мир.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...