Што може да нè научи мировното образование за полициските реформи?

Од Мониша Бајај

По ужасното убиство на Georgeорџ Флојд во Минесота на почетокот на оваа година - додека светот се засолнуваше на место и го гледаше виралното видео - во тек се масивни реформи во Минесота и на други места за да се рефундираат и трансформираат полициските сили. Во Минесота, еден месец по смртта на Флојд, Градскиот совет изгласа ослободување од полициските сили. Тие предложија и разговараат за создавање на Одделение за безбедност и спречување насилство во заедницата тоа ќе има „офицери за мир“ кои би реагирале на итни случаи.

Полициски сили во САД имаат корени во патролите на робовите што насилно ги спроведуваше кодовите на човечко ропство. Низ целиот свет, гледаме неконтролирано и неконтролирано полициско насилство од Бразил до Индија.  Реформите што се случуваат на една локација секако можат да влијаат на реформите на друго место. Како такво, погоден момент е за увидите од мировното образование да информираат како полицијата треба да се обучува за своите нови улоги.

Како професор по мир и образование за човекови права, Јас тврдам дека новата „мировна“ сила мора да потекнува од холистичко разбирање на мирот. Мартин Лутер Кинг, еднаш, рече: „мирот не е само отсуство на напнатост, туку присуство на правда“. Ова се усогласува со сеопфатната дефиниција за мир што научниците како Бети Реардон и Јохан Галтунг развија дека мирот се конституира со решавање не само на директно насилство (силување, војна, полициска бруталност, тортура), туку и со елиминирање на структурното насилство, како што е економското, образовни и здравствени диспаритети често предизвикани од расизам, колонијализам и други форми на угнетување. Ние, исто така, мора да ги трансформираме културите на насилство преку образование насочено кон раскажување приказни за мир, соработка и солидарност, наместо насилство и доминација.

Со оглед на потребата овие нови „мировни“ офицери да имаат холистичко разбирање за мирот, еве неколку препораки за тоа што треба да оди во нивната обука.

  1. Критичко разбирање на историјата на насилството, конфликтот и нееднаквоста во нивното општество. Мировните службеници треба да ги разберат корените и сегашното влијание на структурите на нееднаквост без разлика дали се засноваат на каста, раса, етничка припадност, класа, религија или пол. Книгите и другите едукативни материјали можат да понудат нови сознанија за повеќекратните перспективи на историјата што им даваат глас на маргинализираните наративи. На пример, во САД, книги како Историја на народот на САД Историја на домородното население на Соединетите држави (секое со изданија на млади читатели) е одлично место да се започне да се разбере сложената историја на расни односи и домороден геноцид во САД Во моментов, на повеќето полициски оддели не им е потребна факултетска диплома (само завршено средно училиште или GED). Наместо тоа, офицерите за мир треба да имаат најмалку факултетска диплома со докажани предмети во расни односи, социјална работа, социологија, решавање конфликти и / или етнички студии.
  2. Центар емпатија и солидарност. Обука за мировните службеници треба да им овозможи да развиваат разбирање за психолошкото и емоционалното влијание на насилството врз маргинализираните заедници. Подлабоко разбирање за тоа како заедниците се справуваат со токсичниот стрес на структурната нееднаквост, како што се расизмот или каста-изомот, како и неповолни влијанија врз менталното здравје на полициска бруталност од генерации насилни интеракции, мора да претрпи напори за воспоставување доверба и однос меѓу мировните службеници и заедниците на кои им служат Во Индија, на пример, образованието за човекови права беше алатка за опремување на Далит (порано наречена „недопирлива“) заедница со знаење, вештини и стратегии за застапување за правда (Бајај, 2010 година; Бајај, 2011 година).
  3. Вештини за трансформација на конфликти. Мировните службеници мора да ги разберат корените на насилството за да ги разберат различните начини на кои може да се ублажи конфликтот. На пример, пристапи како што се ресторативната правда и отчетноста на заедницата можат да бидат моќни начини да се постигне правда наспроти затворски-индустриски-комплекс управуван од профит. Разбирање на тоа како различни индивидуи и заедници пристапуваат кон конфликтот, дијалогот, миротворството и меѓугрупната солидарност може да понудат повеќе начини за враќање на „мирот“ кога ќе се случи престап. На пример, во нејзината работа со затворени мажи осудени за силување, активистка за феминистка и репродуктивна правда и едукатор за човекови права Лорета Рос зборува за тоа како преку нивните дијалози, овие мажи дискутираа за сопствените агресии, како и за тоа како тие често биле брутализирани како мали деца; преку процесот на лекување на споделување заедно, тие ја формираа првата програма против сексуални напади предводена од мажи наречена Затвореници против силување Во 1970s.
  4. Длабоко слушање. Пред да се донесат заклучоци, честопати вкоренети во имплицитни пристрасности, мировните службеници мора да бидат обучени да слушаат и да разбираат што се случува. Што ако полицаецот Дерек Шовин можеше да го слушне Georgeорџ Флојд објаснување откако беше обвинет за предавање на лажна банкнота од 20 американски долари наместо да клечи на врат скоро 9 минути? Техничар за итни случаи Бреона Тејлор влезната врата насилно се отвори во март годинава со „налог за некакање“ во Кентаки и пред да може да се постави или одговори на прашање, полицајците ја застрелаа осум пати до смрт. Во Индија во јуни годинава, татко и син беа уапсени за наводно критикување на полициското постапување со спроведувањето на заклучувањето на КОВИД; тие беа измачувани и убиени додека биле во полициски притвор. Слушањето прво овозможува поголема јасност на ситуацијата, наместо предвремени пресуди кои стануваат фатални толку често во полициските средби со маргинализираните заедници. Длабокото слушање исто така може да ги информира процесите на помирување, како што е историскиот комитет на Јужна Африка за вистината и помирувањето во 1990-тите години на минатиот век, и напорите што се водат за преземање на кажување вистини во САД (види исто така Проект за кажување вистини ко-основан од научникот за мировно образование д-р Дејвид Рагланд).
  5. Одговорност на заедницата. Мнозинство полицајци, барем во САД, не доаѓаат од и не престојуваат во заедниците на кои им служат. Многу јавни службеници имаат „услов за престој“ да живеат во заедниците што се избрани или назначени да служат (на пример, во САД, видете Барањата на Бостон) Од офицерите за мир треба да се бара да живеат во градовите во кои служат. Кога ќе ги видат своите деца на училиште со децата на семејствата на кои работат, можеби ќе има поголема пауза пред да се претпостави најлошото за осомничениот и да се употреби смртоносна сила. Очигледно, заклучок за ова е дека силата „мир“ треба да личи на заедницата составена од расна / етничка / каста, пол и други форми на различност. Мировните службеници мора да бидат репрезентативни и одговорни - остар контраст со сегашниот устав на повеќето полициски сили ширум светот во моментов. И, полицијата мора да биде повикана на одговорност кога го крши законот; на многу места, вклучително и во САД, „квалификуван имунитет”Законите го прават практично невозможно да се изведе полициски службеник пред лицето на правдата во случаи на прекумерна употреба на сила и смртоносно насилство.

Имаме шанса да започнеме одново со „мирот“ на заедницата во овој момент на радикално размислување и трансформација. Ако мирот е нашата цел, тогаш мора да ја разбереме и да ја обезбедиме неговата непосредна страна, што е правда. Глобалното поле на мировно образование има богати согледувања и перспективи што можат да се понудат на системското преструктуирање на полициските сили и обуката на полицајците. Мировните службеници мора да бидат чувани на повисок стандард и вистински да го поддржуваат и унапредуваат мирот во заедниците на кои им служат.

* Ова парче се извлекува од рамката за критични компетенции за мировно образование развиена во написот „Критична мисија за педагогии на отпорот“, достапна овде.

За авторот

Мониша Бајај е професор по меѓународно и мултикултурно образование на Универзитетот во Сан Франциско. Д-р Бајај е уредник и автор на седум книги, како и на бројни статии за образование за мир и човекови права, и миграција и образование. Д-р Бајај има развиено наставна програма - особено поврзана со мировно образование, човекови права, напори против силеџиство и одржливост - за непрофитни организации и меѓувладини организации, како што се УНИЦЕФ и УНЕСКО. Во 2015 година, таа ја доби наградата за човекови права Ела Бејкер / Септима Кларк (2015) од Дивизијата Б на Американското здружение за истражување на образованието (АЕРА). Може да се пристапи до нејзиниот говор на TedX овде.

во близина
Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

1 thought on “What Can Peace Education Teach us about Police Reform?”

  1. Роземари Сталворт-Кларк

    Ви благодарам многу за овој напис. Јас го споделив во мојот вест и ги молев моите пријатели да го прочитаат. Крајно време е да продолжиме со Повикот кон величина - „МИР НА ЗЕМЈАТА, ДОБРА TOЕ НА СИТЕ!“

Придружете се на дискусијата ...

Дојдете до врв