Годишна предавање на Нелсон Мандела за генералниот секретар на ООН, Антонио Гутереш, 2020 година

Генералниот секретар на Обединетите нации Антонио Гутереш го одржа 18-тото годишно предавање на Нелсон Мандела од Newујорк. (Фото: Фондација Нелсон Мандела)

(Објавено од: Фондација Нелсон Мандела, 18 јули 2020 година)

Вовед на уредници.  Предложениот нов социјален договор и сугестија на Гутереш за спроведување на глобален нов договор со кој се бара „прераспределба на моќта, богатството и можностите“ потсетува на другите објави во нашата Коронски врски серија која повикува на „ново нормално“. Генералниот секретар продолжува да сугерира дека „новиот модел за глобално управување мора да се заснова на целосно, инклузивно и рамноправно учество во глобалните институции“. Ние ги охрабруваме мировните наставници да го следат водството на Гутереш и да развиваат истраги за понатамошно истражување на можностите за хумано глобално управување.

Ова е целосниот транскрипт од говорот на генералниот секретар на Обединетите нации Антонио Гутереш, Нелсон Мандела, на годишната предавање за 2020 година. Годишна серија предавања на Нелсон Мандела, иницијатива на Фондација Нелсон Мандела, ги поканува истакнатите луѓе да водат дебата за значајни социјални теми.

Справување со пандемијата на нееднаквост: Нов социјален договор за нова ера

Newујорк, 18 јули 2020 година

Екселенции, истакнати гости, пријатели,

Привилегија е да ви се придружам во честувањето на Нелсон Мандела, извонреден глобален лидер, застапник и пример.

Му благодарам на фондацијата Нелсон Мандела за оваа можност и ја пофалувам нивната работа да ја одржат неговата визија жива. И упатувам најдлабоко сочувство до семејството Мандела и до владата и народот во Јужна Африка за ненавременото починато на амбасадорот Зинџи Мандела на почетокот на оваа недела. Нека почива во мир.

Имав доволно среќа да се сретнам со Нелсон Мандела неколку пати. Никогаш нема да ги заборавам неговата мудрост, одлучност и сочувство, кои блескаа во сè што рече и направи.

Минатиот август, за време на моите одмори, ја посетив ќелијата на Мадиба на островот Робен. Стоев таму, гледајќи низ решетките, повторно понижен од неговата огромна ментална сила и непресметлива храброст. Нелсон Мандела помина 27 години во затвор, од кои 18 на островот Робен. Но, тој никогаш не дозволи ова искуство да го дефинира него или неговиот живот.

Нелсон Мандела се издигна над своите затвореници за да ослободи милиони Јужноафриканци и да стане глобална инспирација и модерна икона.

Тој го посвети својот живот на борбата против нееднаквоста, која достигна размери во кризи низ целиот свет во последните децении - и тоа претставува зголемена закана за нашата иднина.

КОВИД-19 сјае во центарот на вниманието на оваа неправда.

Денес, на роденденот на Мадиба, ќе зборувам за тоа како можеме да се справиме со многуте меѓусебно зајакнувачки насоки и слоеви на нееднаквост, пред тие да ги уништат нашите економии и општества.

Драги пријатели,

Светот е во превирања. Економиите се во пад.

Наведени сме на колена - од микроскопски вирус.

Пандемијата ја покажа кревкоста на нашиот свет.

Наметна голи ризици што ги игнориравме со децении: несоодветни здравствени системи; празнини во социјалната заштита; структурни нееднаквости; деградација на животната средина; климатската криза.

Цели региони кои напредуваа во искоренувањето на сиромаштијата и стеснувањето на нееднаквоста беа заостанати со години, за неколку месеци.

Вирусот претставува најголем ризик за најранливите: оние кои живеат во сиромаштија, постари лица и лица со попреченост и веќе постоечки услови.

Здравствените работници се на фронтот, со повеќе од 4,000 заразени само во Јужна Африка. Јас им оддавам почит.

Во некои земји, здравствените нееднаквости се зголемуваат како не само приватни болници, туку и деловните субјекти, па дури и поединци собираат скапоцена опрема што е итно потребна за секого - трагичен пример за нееднаквост во јавните болници.

Економскиот пад на пандемијата влијае на оние кои работат во неформална економија; мали и средни бизниси; и луѓе со грижни грижи, главно жени.

Се соочуваме со најдлабоката глобална рецесија од Втората светска војна и со најширокиот пад на приходите од 1870 година.

Уште сто милиони луѓе можат да бидат втурнати во крајна сиромаштија. Можевме да видиме глад со историски размери.

КОВИД-19 се спореди со рентген, откривајќи скршеници во кревкиот скелет на општествата што ги градевме.

Ги разоткрива заблудите и невистините насекаде:

Лагата дека слободните пазари можат да обезбедат здравствена заштита за сите;

Измислување дека неплатената работа не е работа;

Заблуда дека живееме во пост-расистички свет;

Митот дека сите сме во ист брод.

Затоа што додека сите лебдиме на исто море, јасно е дека некои од нас се наоѓаат во суперјахти, додека други се држат до лебдечките остатоци.

Драги пријатели,

Нееднаквоста го дефинира нашето време.

Повеќе од 70 проценти од луѓето во светот живеат со зголемена нееднаквост во приходите и богатството. 26-те најбогати луѓе во светот имаат исто толку богатство колку половина од глобалното население.

Но, приходот, платата и богатството не се единствените мерки за нееднаквост. Шансите на луѓето во животот зависат од нивниот пол, семејство и етничка припадност, раса, без разлика дали имаат инвалидитет и други фактори. Повеќе нееднаквости се пресекуваат и се зајакнуваат едни со други низ генерациите. Theивотите и очекувањата на милиони луѓе во голема мера се определени од нивните околности при раѓањето.

На овој начин, нееднаквоста работи против човечкиот развој - за секого. Сите страдаме од нејзините последици.

Понекогаш ни велат дека бранот на економски раст ги крева сите чамци.

Но, во реалноста, зголемувањето на нееднаквоста ги тоне сите чамци.

Високите нивоа на нееднаквост се поврзани со економска нестабилност, корупција, финансиски кризи, зголемен криминал и лошо физичко и ментално здравје.

Дискриминацијата, злоупотребата и недостатокот на пристап до правдата ја дефинираат нееднаквоста за многумина, особено домородните луѓе, мигрантите, бегалците и малцинствата од сите видови. Ваквите нееднаквости се директен напад врз човековите права.

Откривањето на нееднаквоста е движечка сила низ историјата за социјална правда, работнички права и родова еднаквост.

Визијата и ветувањето на Обединетите нации е дека храната, здравството, водата и канализацијата, образованието, пристојната работа и социјалното осигурување не се добра што се продаваат на оние што можат да си ги дозволат, туку основни човекови права на кои сите имаме право.

Ние работиме на намалување на нееднаквоста, секој ден, насекаде.

И во земјите во развој и во развиените земји, ние систематски водиме и поддржуваме политики за промена на динамиката на моќ што ја поткрепува нееднаквоста на индивидуално, социјално и глобално ниво.

Таа визија е исто толку важна денес, колку што беше важна пред 75 години.

Тоа е во срцето на Агендата за одржлив развој во 2030 година, нашиот договорен план за мир и просперитет на здрава планета и заробен во СДГ 10: намалување на нееднаквоста внатре и меѓу земјите.

Драги пријатели,

Дури и пред пандемијата КОВИД-19, многу луѓе ширум светот разбраа дека нееднаквоста ги поткопува нивните животни шанси и можности.

Тие видоа свет надвор од рамнотежа.

Тие се чувствуваа оставени зад себе.

Тие видоа дека економските политики ги канализираат ресурсите нагоре кон неколку привилегирани.

Милиони луѓе од сите континенти излегоа на улиците за да го слушнат својот глас.

Високите и зголемени нееднаквости беа чест фактор.

Лутината што храни две неодамнешни социјални движења одразува целосно разочарување од статус кво состојбата.

Everywhereените насекаде го повикаа времето на еден од најеклатантните примери на родова нееднаквост: насилство извршено од моќни мажи врз жени кои едноставно се обидуваат да си ја завршат работата.

Антирасистичкото движење кое се прошири од Соединетите држави низ целиот свет по убиството на Georgeорџ Флојд е уште еден знак дека на луѓето им е доволно:

Доста е од нееднаквост и дискриминација што ги третира луѓето како криминалци врз основа на нивната боја на кожа;

Доста е од структурниот расизам и систематската неправда што на луѓето им ги негира основните човекови права.

Овие движења упатуваат на два од историските извори на нееднаквост во нашиот свет: колонијализам и патријархат.

Глобалниот север, особено мојот сопствен континент во Европа, наметна колонијално владеење на голем дел од глобалниот југ со векови, преку насилство и принуда.

Колонијализмот создаде огромна нееднаквост внатре и меѓу земјите, вклучувајќи ги и злата на трансатлантската трговија со робови и режимот на апартхејдот тука во Јужна Африка.

По Втората светска војна, создавањето на Обединетите нации се засноваше на нов глобален консензус околу еднаквоста и човечкото достоинство.

И бран на деколонизација го зафати светот.

Но, да не се залажуваме.

Наследството на колонијализмот сè уште одекнува.

Ова го гледаме во економска и социјална неправда, пораст на злосторства од омраза и ксенофобија; упорноста на институционализираниот расизам и надмоќта на белите.

Ова го гледаме во глобалниот трговски систем. Економиите кои беа колонизирани имаат поголем ризик да бидат заклучени во производството на суровини и нискотехнолошка стока - нова форма на колонијализам.

И, ова го гледаме во односите на глобалната моќ.

Африка е двојна жртва. Прво, како цел на колонијалниот проект. Второ, африканските земји се недоволно застапени во меѓународните институции создадени по Втората светска војна, пред повеќето од нив да ја освојат независноста.

Нациите што излегоа на врвот пред повеќе од седум децении одбија да размислат за реформите потребни за промена на односите на моќта во меѓународните институции. Составот и правата на глас во Советот за безбедност на Обединетите нации и одборите на системот Бретон Вудс се пример.

Нееднаквоста започнува на врвот: во глобалните институции. Решавањето на нееднаквоста мора да започне со нивно реформирање.

И да не заборавиме на уште еден голем извор на нееднаквост во нашиот свет: милениуми патријархат.

Liveивееме во свет во кој доминираат мажите и доминираат мажите.

Насекаде, на жените им е полошо од мажите, едноставно затоа што се жени. Нееднаквоста и дискриминацијата се норма. Насилството врз жените, вклучително и фемицидот, е на ниво на епидемија.

И на глобално ниво, жените сè уште се исклучени од високите позиции во владите и од одборите на компании. Помалку од еден во 10 светски лидери е жена.

Родовата нееднаквост им штети на сите затоа што не спречува да имаме корист од интелигенцијата и искуството на целото човештво.

Ова е причината зошто, како горда феминистка, ја направив родовата еднаквост главен приоритет, а родовиот паритет сега е реалност на врвните работни места во ООН. Апелирам од сите видови водачи да го сторат истото. И јас сум задоволен да објавам дека Јужна Африка Сија Колиси е нашиот нов глобален амбасадор во Иницијативата на Организацијата на Обединетите нации и Европската унија во центарот на вниманието, ангажирајќи други мажи во борбата против глобалното зло на насилство врз жени и девојки.

Драги пријатели,

Последните децении создадоа нови тензии и трендови.

Глобализацијата и технолошките промени поттикнаа огромни придобивки во приходите и просперитетот.

Повеќе од милијарда луѓе се иселија од крајната сиромаштија.

Но, проширувањето на трговијата и технолошкиот напредок исто така придонесоа за невидена промена во распределбата на приходот.

Помеѓу 1980 и 2016 година, најбогатите 1 процент во светот зафатија 27 проценти од вкупниот кумулативен раст на приходите.

Ниско квалификувани работници се соочуваат со напад од новите технологии, автоматизација, откупирање на производството и пропаѓање на работничките организации.

Даночните концесии, избегнувањето данок и затајувањето данок остануваат распространети. Стапките на данок на добивка паднаа.

Ова ги намали ресурсите за инвестирање во самите услуги што можат да ја намалат нееднаквоста: социјална заштита, образование, здравствена заштита.

И новата генерација на нееднаквости ги надминува приходите и богатството за да ги опфати знаењата и вештините потребни за да се успее во денешниот свет.

Длабоките диспаритети започнуваат пред раѓањето и ги дефинираат животите - и раните смртни случаи.

Повеќе од 50 проценти од 20-годишниците во земјите со многу висок развој на човекот се во високо образование. Во земјите со низок развој на човекот, таа бројка е три проценти.

Уште пошокантно: околу 17 проценти од децата родени пред 20 години во земји со низок развој на човекот веќе починале.

Драги пријатели,

Гледајќи кон иднината, две сеизмички смени ќе го оформат 21-от век: климатската криза и дигиталната трансформација. Двете можат да ги прошират нееднаквостите уште повеќе.

Некои од случувањата во денешните технолошки и иновативни центри се причина за сериозна загриженост.

Силно технолошката индустрија во која доминираат мажите не пропуштаат само половина од светската експертиза и перспективи. Исто така се користат алгоритми кои можат дополнително да ја вметнат родовата и расна дискриминација.

Дигиталниот јаз ги зајакнува социјалните и економските поделби, од писменост до здравствена заштита, од урбана до рурална, од градинка до колеџ.

Во 2019 година, околу 87 проценти од луѓето во развиените земји користеле интернет, во споредба со само 19 проценти во најмалку развиените земји.

Ние сме во опасност од свет со две брзини.

Во исто време, до 2050 година, забрзувањето на климатските промени ќе влијае на милиони луѓе преку неухранетост, маларија и други болести, миграција и екстремни временски настани.

Ова создава сериозни закани за меѓугенерациската еднаквост и правда. Денешните млади демонстранти за климата се на првите редови на борбата против нееднаквоста.

Земјите кои се најмногу погодени од нарушувања на климата, направија најмалку придонес за глобалното греење.

Зелената економија ќе биде нов извор на просперитет и вработување. Но, да не заборавиме дека некои луѓе ќе ги загубат своите работни места, особено во пост-индустриските појаси на нашиот свет.

И затоа ние повикуваме не само на акција за климата, туку и на климатската правда.

Политичките лидери мора да ја кренат својата амбиција, деловните активности да го кренат својот поглед, а луѓето насекаде мора да го кренат својот глас. Постои подобар начин, и ние мора да го земеме.

Драги пријатели,

Корозивните ефекти од денешните нивоа на нееднаквост се јасни. Понекогаш ни е кажано дека зголемувањето на

Довербата во институциите и лидерите еродира. Од turnивот на гласачите падна за глобален просек од 10 проценти од почетокот на 1990-тите години на минатиот век.

И луѓето кои се чувствуваат маргинализирани се ранливи на расправии што ги обвинуваат нивните несреќи на другите, особено на оние кои изгледаат или се однесуваат поинаку.

Но, популизам, национализам, екстремизам, расизам и жртвено жртвување само ќе создадат нови нееднаквости и поделби меѓу и меѓу заедниците; меѓу земјите, меѓу етникумите, меѓу религиите.

Драги пријатели,

КОВИД-19 е човечка трагедија. Но, тоа создаде и генерациска можност.

Можност да изградиме порамноправен и одржлив свет.

Одговорот на пандемијата и на широко распространетото незадоволство што претходеше на неа, мора да се заснова на нов социјален договор и нов глобален договор што создава еднакви можности за сите и ги почитува правата и слободите на сите.

Ова е единствениот начин на кој ќе ги исполниме целите на Агендата за одржлив развој во 2030 година, Парискиот договор и Акциската агенда Адис Абеба, договори што се однесуваат прецизно на неуспесите што се изложени и експлоатирани од пандемијата.

Нов социјален договор ќе им овозможи на младите да живеат достоинствено; ќе обезбеди жените да имаат исти изгледи и можности како и мажите; и ќе ги заштити болните, ранливите и малцинствата од сите видови.

Агендата за одржлив развој во 2030 година и Парискиот договор го покажуваат патот напред. 17-те цели на одржлив развој се однесуваат токму на неуспесите што се изложени и експлоатирани од пандемијата.

Образованието и дигиталната технологија мора да бидат два одлични активатори и изедначувачи.

Како што рече Нелсон Мандела, и цитирам, „Образованието е најмоќното оружје што можеме да го искористиме за да го смениме светот“. Како и секогаш, тој го кажа првиот.

Образованието е најмоќното оружје што можеме да го искористиме за да го смениме светот

Владите мора да стават приоритет на еднаквиот пристап, од рано учење до доживотно образование.

Неврологијата ни кажува дека предучилишното образование го менува животот на поединците и носи огромни придобивки за заедниците и општествата.

Значи, кога најбогатите деца имаат седум пати поголема веројатност од најсиромашните да посетуваат предучилишна возраст, не е изненадување што нееднаквоста е меѓу-генерациска.

За да обезбедиме квалитетно образование за сите, треба да ги дуплираме трошоците за образование во земјите со ниски и средни приходи до 2030 година до 3 трилиони долари годишно.

Во рок од една генерација, сите деца во земјите со низок и среден приход може да имаат пристап до квалитетно образование на сите нивоа.

Ова е можно. Треба само да одлучиме да го сториме тоа.

И, бидејќи технологијата го трансформира нашиот свет, учењето факти и вештини не е доволно. Владите треба да имаат приоритет на инвестициите во дигитална писменост и инфраструктура.

Учењето како да учите, прилагодувате и преземате нови вештини ќе биде од суштинско значење.

Дигиталната револуција и вештачката интелигенција ќе ја променат природата на работата и односот помеѓу работата, слободното време и другите активности, од кои некои не можеме ни да ги замислиме денес.

Патоказот за дигитална соработка, лансиран во Обединетите нации минатиот месец, промовира визија за инклузивна, одржлива дигитална иднина преку поврзување на преостанатите четири милијарди луѓе на Интернет до 2030 година.

Обединетите нации исто така ја започнаа „Гига“, амбициозен проект за секое училиште во светот да биде онлајн.

Технологијата може да го наполни закрепнувањето од COVID-19 и постигнувањето на целите на одржливиот развој.

Драги пријатели,

Растечките празнини во довербата меѓу луѓето, институциите и лидерите ни се закануваат на сите.

Луѓето сакаат социјални и економски системи кои работат за секого. Тие сакаат да се почитуваат нивните човекови права и основни слободи. Тие сакаат да кажат збор за одлуките што влијаат на нивните животи.

Новиот социјален договор меѓу владите, народите, граѓанското општество, бизнисите и повеќе мора да ги интегрира вработувањето, одржливиот развој и социјалната заштита, засновани на еднакви права и можности за сите.

Политиките на пазарот на трудот, во комбинација со конструктивниот дијалог помеѓу работодавците и претставниците на трудот, можат да ги подобрат условите за плата и работа.

Застапеноста на трудот е исто така клучна за управување со предизвиците што ги носи работните места со технологијата и структурната трансформација - вклучително и транзицијата кон зелена економија.

Работничкото движење има горда историја на борба против нееднаквоста и работи за правата и достоинството на сите.

Постепената интеграција на неформалниот сектор во рамките на социјална заштита е од суштинско значење.

Променливиот свет бара нова генерација на политики за социјална заштита со нови безбедносни мрежи, вклучително и Универзално здравствено покривање и можност за универзален основен приход.

Воспоставување на минимални нивоа на социјална заштита и враќање на хроничната недоволна инвестиција во јавните услуги, вклучително и образование, здравствена заштита и пристап до Интернет, се од суштинско значење.

Но, ова не е доволно за справување со вкоренетите нееднаквости.

Потребни ни се афирмативни програми за акција и насочени политики за решавање и надоместување на х.

Историските нееднаквости во полот, расата или етничката припадност, засилени со општествените норми, можат да бидат поништени само со насочени иницијативи.

Политиките за оданочување и прераспределба, исто така, имаат улога во Новиот социјален договор. Секој - поединци и корпорации - мора да го плати својот фер удел.

Во некои земји, има место за даноци што признаваат дека богатите и добро поврзани имаат огромна корист од државата и од нивните сограѓани.

Владите исто така треба да го пренасочат даночното оптоварување од платни списоци на јаглерод.

Даночувањето на јаглерод наместо луѓето ќе го зголеми производството и вработеноста, истовремено намалувајќи ги емисиите.

Ние мора да го прекинеме магичниот циклус на корупција, што е и причина и ефект на нееднаквост. Корупцијата ги намалува и троши средствата достапни за социјална заштита; ги ослабува социјалните норми и владеењето на правото.

И борбата против корупцијата зависи од отчетноста. Најголемата гаранција за отчетност е енергичното граѓанско општество, вклучително и слободни, независни медиуми и одговорни платформи за социјални медиуми кои поттикнуваат здрава дебата.

Драги пријатели,

За овој нов социјален договор да биде возможен, тој мора да оди заедно со глобален нов договор.

Да се ​​соочиме со факти. Глобалниот политички и економски систем не дава критични глобални јавни добра: јавно здравје, климатски активности, одржлив развој, мир.

Пандемијата КОВИД-19 ја донесе дома трагичната дисконекција помеѓу личниот интерес и заедничкиот интерес; и огромните празнини во управувачките структури и етичките рамки.

За да ги затвориме овие празнини и да го овозможиме новиот социјален договор, потребен ни е глобален нов договор: прераспределба на моќта, богатството и можностите.

Нов модел за глобално управување мора да се заснова на целосно, инклузивно и рамноправно учество во глобалните институции.

Без тоа, се соочуваме со уште пошироки нееднаквости и празнини на солидарност - како оние што ги гледаме денес во фрагментираниот глобален одговор на пандемијата КОВИД-19.

Развиените земји силно се вложуваат во сопствениот опстанок пред пандемијата. Но, тие не успеаја да ја дадат потребната поддршка за да му помогнат на светот во развој во овие опасни времиња.

Нов глобален договор, заснован на фер глобализација, за правата и достоинството на секое човечко суштество, за живеење во рамнотежа со природата, за земање предвид на правата на идните генерации и за успехот измерен во човечки, а не во економски план. најдобриот начин да се промени ова.

Светскиот процес на консултации околу 75-годишнината на Обединетите нации јасно стави до знаење дека луѓето сакаат глобален систем на управување што ќе им овозможи на нив.

Светот во развој мора да има далеку посилен глас во глобалното донесување одлуки.

Потребен ни е и поинклузивен и избалансиран мултилатерален трговски систем што ќе им овозможи на земјите во развој да се движат нагоре на глобалните синџири на вредности.

Нелегалните финансиски текови, перењето пари и затајувањето данок мора да се спречат. Глобален консензус за ставање крај на даночните раеви е од суштинско значење.

Ние мора да работиме заедно за да ги интегрираме принципите на одржлив развој во финансиското одлучување. Финансиските пазари мора да бидат целосни партнери во поместувањето на протокот на ресурси од кафеавата и сивата во зелената, одржливата и правичната.

Реформата на архитектурата на долгот и пристапот до пристапен кредит мора да создадат фискален простор за да ги придвижат инвестициите во иста насока.

Драги пријатели,

Нелсон Мандела рече: „Еден од предизвиците на нашето време… е повторно да се вметне во свеста на нашиот народ тоа чувство на човечка солидарност, да се биде во светот еден за друг и заради и преку другите“.

Пандемијата КОВИД-19 ја зајакна оваа порака посилно од кога било.

Ние си припаѓаме едни на други.

Стоиме заедно, или се распаѓаме.

Денес, во демонстрациите за расна еднаквост… во кампањите против говорот на омраза… во борбите на луѓето што ги бараат своите права и се залагаат за идните генерации… ги гледаме почетоците на ново движење.

Ова движење ја отфрла нееднаквоста и поделбата и ги обединува младите, граѓанското општество, приватниот сектор, градовите, регионите и другите кои стојат зад политиките за мир, нашата планета, правдата и човековите права за сите. Веќе прави разлика.

Сега е време глобалните лидери да одлучат:

Дали ќе подлегнеме на хаос, поделба и нееднаквост?

Или, ќе ги исправиме грешките од минатото и ќе одиме заедно заедно, за доброто на сите?

Ние сме во точка на кршење. Но, знаеме на која страна од историјата сме.

Ви благодариме.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...