Уганда: Владата да вклучи мировно образование во училишната програма

(Објавено од: Цела Африка. 28 април 2022 година)

Од Кенет Казибве

Училиштата во Уганда треба да започнат со настава за мировно образование на сите нивоа, почнувајќи од основно, средно и универзитетско или како предмет или детална тема во еден од предметите што се изучуваат во моментов.

Говорејќи во четвртокот во хотелот Африкана во Кампала, Данкан Мугуме, национален експерт за мировен образовен проект од Меѓународната конференција на регионот на големите езера (ICGLR) рече дека започнале преговорите со владата на Уганда за спроведување на идејата.

„Почнавме разговори со Националниот центар за развој на наставни програми за тоа како може да се направи тоа.

На функцијата во Кампала беше промовиран прирачник за мировно образование во рамките на проектот што го финансираат ГИЗ, Германската амбасада и Европската Унија.

Мугуме рече дека преговорите со NCDC ќе видат како материјалот од прирачникот може да се користи во наставната програма и училниците за учениците за мировното образование.

Тој објасни дека проектот се фокусира на мировно образование во регионот на Големите езера со четири земји, вклучително и Уганда во неговото пилотирање.

Според Мугуме, иако образованието за мир во моментов се учи во училиштата во Уганда, тоа не се прави опширно.

„Образованието за мир се учи во училиштата, но во мали тематски области во христијанското религиозно образование и историја, но никогаш не му била дадена силна основа врз која ученикот може да ги сфати и спроведе прашањата поврзани со мирот, освен неколку работи што ги прават во предметот. области. Ова има за цел да го донесе мировното образование на ниво на наставна програма на учениците и особено во училиштата“.

Од клучно значење е мировното образование

Според амбиентот Јулиус Џошуа Кивуна, шефот на одделот за регионален мир и безбедност во Министерството за надворешни работи ја поздрави идејата за која рече дека ќе обезбеди идејата за мир да се всади меѓу Уганданците уште од мали нозе.

„Регионот на Големите езера навистина има потреба од мир бидејќи е најдарениот регион во целиот регион. Имаме многу ресурси и луѓе, но еден од главните предизвици што ги имавме е недостатокот на мир“, рече Кивуна.

Тој ги наведе превирањата во Уганда додека НРА не ја презеде власта во 1986 година, но исто така и вооружениот конфликт во Северна Уганда, регионот Карамоја; геноцидот во Руанда од 1994 година, конфликтите во Јужен Судан и нестабилноста во источниот дел на ДРК.

„Ние сме регион кој би бил многу далеку доколку мирот постојано би бил. Нашата армија сега е во ДРК и она што тие го прават е да ги бараме оние против мирот што останува предизвик. Проектот за мировно образование е добредојден во Уганда. Се молиме во наставната програма да има локални примери за решавање конфликти и градење мир“.

Џорџ Мутеканга, помошник комесар за приватни училишта во Министерството за образование, рече дека мировното образование во голема мера ќе помогне да се научат учениците на вештините за обезбедување градење мир наместо употреба на насилство за решавање на прашањата.

„Во последно време, во многу заедници, разликите се решаваат со тепачки. Во училиштата, кога учениците добиваат проблеми, тие ги решаваат со штрајкови и палење училишта. Кога ученикот ќе добие недоразбирање со наставникот или администрацијата, тие само го палат училиштето. Оваа иницијатива во голема мера ќе помогне да се пренесат вештините за решавање конфликти кај учениците од пониските нивоа на образование“, истакна Мутеканга.

Тој, исто така, предложи формирање на мировни клубови во училиштата за дополнително да ги учат учениците за градење мир, но истакна дека културните институции и организациите засновани на вера, исто така, имаат клучна улога во обезбедувањето градење мир меѓу заедниците.

во близина

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...