Несреќи на војната: Корупцијата е составен дел на институцијата

Ние, едукаторите за мир, мора да започнеме истрага за корумпираната природа на секоја војна и повеќекратните штети надвор од полето на борба што таа ги нанесува.

Вовед во уредникот

ОПЕд од Newујорк тајмс (Војната против тероризмот беше корумпирана од самиот почеток) објавено подолу, како друго неодамна објавено OpEd од Лајла Лалами (Она што го забораваме на 9 септември - вистинското значење на „Никогаш не заборавај“) се отвора со референца за тинејџерско момче, кое паднало до смрт од трупот на авионот за кој се држел, очајнички да избега од судбината на оние што ги прифатиле можностите за избор, забранети сега од Талибанците; другиот млад опортунист што зборува англиски и ја плати својата висока платена работа како преведувач во огромно богатство. Секој од нив претставува значајна последица од 20-годишната војна против теророт што доведе до трагичната хуманитарна криза што сега го зафати Авганистан; колатерална штета и корупција, две основни, намерно замаглени карактеристики на сите војни. За Соединетите Држави и НАТО, не може да има само откуп за таложење на трагедиите од колатерална штета, ниту ние, граѓаните на тие земји, можеме да го тргнеме погледот од вистината за корупцијата, составен дел на војната, како што е кажано во есејот на Фарах Стокман, ниту вистинитоста на претходниот пост на Лајла Лалами за нејзините човечки трошоци.

„Колатералната штета“ е еуфемизам за „ненамерни“ жртви и уништување на „ненасочени“ земјишта, инфраструктури и други средства за живот, штета што е постојана, предвидливи последици од вооружениот конфликт. Опустошените фарми на Франција, уништувањето на силно бомбардираниот Лондон, стана познато на филмските снимки од Втората светска војна; фотографиите на деца со протези; мало девојче, трчано во терор, жртва на напалм бомба, слики од војните во Централна Америка и Виетнам; напад со беспилотно летало, како одмазда за нападот на ИСИС во кој загинаа десет американски маринци, на аеродромот во Кабул во кој загинаа хуманитарец и неговото семејство, а не планерот на нападот на аеродромот; и едно младо момче, паѓајќи до смрт од авион што тргна од тој аеродром на „крајот“ на авганистанската војна, сите се мрачни икони на колатерална штета. Ние сме хипнотизирани да ги прифатиме таквите злодела како „за жалење, но неизбежни“ (овде неизбежни во основната смисла на неизбежни) трагедии, составни за остварувањето на повисоките цели што ги повикуваат поттикнувачите на војната, ретко само „одбраната на националниот интерес, „Почесто, одбраната на цивилизацијата или нејзиниот етно-државен синоним,„ Нашиот начин на живот “, загрозена од зла сила која мора да биде„ поразена “. Ние сме збунети со овие злосторства како суштински трошоци за „одбрана“ со векови, за сите години верувавме во неопходноста и неизбежноста на војната.

Ние сме помалку запознаени со слики кои понекогаш илустрираат историски текстови на корисни корисници на „изработувачите на муниција“, кои живеат високо од профитот од претходните војни. Некои граѓани знаат нешто за богатството направено од индустријата за оружје од Втората светска војна од двете страни и „воените профитери“. И додека американскиот воен буџет станува извор на актуелни полемики во јавноста, ние почнуваме да гледаме како ова збогатување на неколкуте профити од производството на инструменти на смртта изгледа како трајно прицврстување на воената економија што цветаше долго по VE (Победа во Европа) и VJ (Победа во Јапонија) денови. Нам ни е кажано од Победа без војна дека во Соединетите држави „... скоро четири дузина членови на Конгресот [кои ќе гласаат за тој буџет] поседуваат акции во корпорации за оружје ... чија вредност се зголеми за 900% од почетокот на војната во Авганистан“. Во воениот систем живееме со континуирано профитерство од човечко страдање од онаа на која откри Наоми Клајн, која периодично се појавува како „катастрофа катастрофа“ Ние сме збунети да ја прифатиме неизбежноста од колатерална штета, бидејќи треба да се направи профит од претпријатието што го произведува војна.

За авганистанската војна, пишува Стокман, „Корупцијата не беше само дизајнерска мана во војната. Тоа беше карактеристика “. Во овие конкретни денови, ние секако треба да повикаме вакви грозоморни прекршувања на довербата на јавноста во текот на 20 -те години на „војната против теророт“ на САД и НАТО, земајќи ги во целост сите трошоци. И тоа истражување треба да се продлабочи и прошири. Ние, мировните едукатори, исто така, мора да започнеме истрага за корумпираната природа на секоја војна и повеќекратните штети надвор од полето на борба што таа ги нанесува. Бидејќи неодамна повикавме на размислување за она што го одбележуваме, поставувајќи го прашањето дали треба да се укинат некои спомен -обележја, сега повикуваме на активно и намерно размислување за нашите сериозно оспорени и навидум недостатоци институции, ништо повеќе од војна, прашувајќи која од нив треба да се смени и што треба да се укине. Како и секогаш, прашањето за целите и функциите мора да се покрене, но уште поитни се етичките проценки што треба да се направат. Кога и функциите и последиците на една институција, според сите стандарди, се во спротивност со јавното добро и вредностите што се тврдат дека се составни за општеството, тогаш таа мора да се укине. Ние мора да продолжиме со сериозна и систематска студија за алтернативи на војната. (БАР, 9)

Војната против тероризмот беше корумпирана од самиот почеток

Корупцијата не беше дизајнерска мана во војната. Тоа беше карактеристика на дизајнот.

Од Фара Стокман, Newујорк Тајмс

(Објавено од: Newујорк тајмс. 13 септември 2021 година)

Војната во Авганистан не беше неуспешна. Тоа беше огромен успех - за оние кои заработија богатство од тоа.

Размислете за случај со Хикматулах Шадман, кој беше само тинејџер кога американските специјални сили се нафрлија во Кандахар по 11 септември. Го ангажираа како преведувач, плаќајќи му до 1,500 долари месечно - 20 пати повеќе од платата на локалниот полицаец, според профилот за него во Newујоркер. До крајот на 20 -тите години, тој поседувал компанија за камиони што ги снабдувала американските воени бази, заработувајќи му повеќе од 160 милиони долари.

Ако мало пржење како Шадман би можело толку да се збогати од војната против тероризмот, замислете колку Gulул Ага Шерзаи, голем војсководец, кој стана гувернер, налета откако и помогна на ЦИА да ги истера Талибанците надвор од градот. Неговото големо пошироко семејство снабдувало с everything, од чакал до мебел до воената база во Кандахар. Неговиот брат го контролираше аеродромот. Никој не знае колку вреди, но очигледно е дека е стотици милиони - доволно за него да зборува за а Шопинг во Германија од 40,000 долари како да троши џепарлак.

Погледнете под хаубата на „добрата војна“ и ова е она што го гледате. Авганистан требаше да биде почесна војна за неутрализација на терористите и спасување девојки од Талибанците. Требаше да биде војна што би требало да ја добиеме, да не беше одвлекувањето на вниманието на Ирак и безнадежната корупција на авганистанската влада. Но, ајде да станеме реални. Корупцијата не беше дизајнерска мана во војната. Тоа беше карактеристика на дизајнот. Ние не ги соборивме Талибанците. Им плативме вреќи на воените команданти за да го направат тоа.

Како што започна проектот за градење нација, тие војници беа трансформирани во гувернери, генерали и членови на парламентот, а готовинските плаќања продолжија да течат.

„Западњаците често ги чешаа главите поради постојаниот недостаток на капацитет во авганистанските владини институции“, напиша неодамна Сара Чајес, поранешна специјална асистентка на американските воени лидери во Кандахар. Надворешни работиНа „Но, софистицираните мрежи што ги контролираат тие институции никогаш немале намера да управуваат. Нивната цел беше само-збогатување. И во таа задача, тие се покажаа спектакуларно успешни “.

Наместо нација, она што навистина го изградивме беа повеќе од 500 воени бази - и личното богатство на луѓето што ги снабдуваа. Тоа отсекогаш било договорот. Во април 2002 година, секретарот за одбрана, Доналд Рамсфелд, диктираше меморандум со исклучителна тајна, со која им наложи на соработниците да изготват „план за тоа како ќе се справиме со секој од овие воени команданти-кој од кого ќе добие пари, врз која основа, во размена за што, што е quid pro quo, итн. “, според Вашингтон Пост.

Војната се покажа енормно профитабилна и за многу Американци и Европејци. Еден студија 2008 се проценува дека околу 40 проценти од парите наменети за Авганистан се вратија во донаторските земји во корпоративна добивка и плати за консултанти. Само околу 12 проценти од помошта за реконструкција на САД даден на Авганистан помеѓу 2002 и 2021 година всушност отиде кај авганистанската влада. Голем дел од остатокот отиде во компании како Луис Бергер Груп, градежна фирма со седиште во Newу erseyерси, која доби договор од 1.4 милијарди долари за изградба на училишта, клиники и патишта. Дури и откако беше фатен поткупување службеници   систематски пренаплатувајќи даночни обврзницидоговорите постојано доаѓаа.

„Тоа е мој грешник што корупцијата во Авганистан толку често се наведува како објаснување (како и изговор) за неуспехот на Западот во Авганистан“, ми напиша onatонатан Гудхенд, професор по конфликтни и развојни студии на Универзитетот СОАС во Лондон. е -пошта Американците „покажуваат со прст кон Авганистанците, истовремено игнорирајќи ја нивната улога и во поттикнување и во корист од покровителната пумпа“.

Кој победи во војната против тероризмот? Американски изведувачи на одбраната, од кои многу беа политички поврзани компании кои донираа во претседателската кампања на Georgeорџ В. Буш, според Центарот за јавен интегритет, непрофитна организација која ги следи трошоците во серија извештаи наречени Несреќи на војната. Еден фирма ангажиран да им помогне на ирачките министерства да имаат само еден вработен: сопруг на заменик помошник секретар за одбрана.

За г -дин Буш и неговите пријатели, војните во Ирак и Авганистан постигнаа многу. Тој доби шанса да глуми тврд дечко на ТВ. Тој стана претседател на војната, што му помогна да победи на реизборот. Додека луѓето сфатија дека војната во Ирак се водеше под лажни изговори и дека војната во Авганистан нема чесен план за излез, веќе беше доцна.

Она што се издвојува во војната во Авганистан е начинот на кој таа се одвива стана авганистанската економија. Барем Ирак имаше нафта. Во Авганистан, војната ја потисна секоја друга економска активност, освен трговијата со опиум.

Во текот на две децении, американската влада потрошени 145 милијарди долари за обнова и помош и дополнителни 837 милијарди долари за воени борби, во земја каде што БДП се движеше помеѓу 4 милијарди и 20 милијарди долари годишно.

Економскиот раст се зголеми и опадна со бројот на странски војници во земјата. Тоа се искачи за време на порастот на претседателот Барак Обама во 2009 година, за да опадне со намалувањето на состојбата две години подоцна.

Замислете што би можеле да направат обичните Авганистанци доколку би можеле да ги искористат тие пари за долгорочни проекти планирани и извршени со сопствено темпо. Но, за жал, креаторите на политики во Вашингтон побрзаа да извлечат готовина од вратата, бидејќи потрошените пари беа една од ретките индикатори за успех.

Парите требаше да купат безбедност, мостови и електрани за да ги освојат срцата и умовите. Но, надреалните количини на готовина ја отруа земјата, загорчувајќи ги оние што немаа пристап до неа и започнаа ривалства меѓу оние што имаа.

„Потрошените пари беа многу повеќе отколку што можеше да апсорбира Авганистан“, заклучи специјалниот генерален инспектор за реконструкција на Авганистан финален извештајНа „Основната претпоставка беше дека корупцијата е создадена од индивидуални Авганистанци и дека интервенциите на донаторите се решението. Itе бидат потребни години за САД да сфатат дека ја поттикнува корупцијата со прекумерното трошење и недостатокот на надзор “.

Резултатот беше фантазија економија која работеше повеќе како казино или Шема на Понзи отколку земја. Зошто да изградите фабрика или да насадите култури кога можете да се збогатите прекрасно продавајќи што и да сакаат да купат Американците? Зошто да се борите против Талибанците кога можете само да им платите да не напаѓаат?

Парите ја поттикнаа вртливата врата на војната, збогатувајќи ги самите милитанти за кои требаше да се борат, чии напади потоа оправдаа нови рунди на трошење.

Според судскиот сметководител, кој работел во воена работна група, која ги анализирала договорите на Пентагон во вредност од 106 милијарди долари, процени дека 40 проценти од парите завршиле во џебовите на „бунтовници, криминални синдикати или корумпирани авганистански службеници“. Вашингтон Пост.

Социјалните научници имаат име за земјите кои толку се потпираат на неостварениот приход од надворешни лица: изнајмувачки државиНа Обично се користи за земјите што произведуваат нафта, но Авганистан сега се издвојува како екстремен пример.

Во извештајот од Кејт Кларк од Авганистанската аналитичка мрежа, нагласи како рентото економија во Авганистан ги поткопа напорите за изградба на демократија. Бидејќи парите течеа од странци наместо даноци, лидерите реагираа на донаторите, а не на нивните граѓани.

Знаев дека војната во Авганистан излезе од пругата денот кога ручав во Кабул со европски консултант, кој плати многу пари за да пишува извештаи за авганистанската корупција. Тој штотуку пристигна, но веќе имаше многу идеи за тоа што треба да се направи - вклучително и ослободување на авганистанската државна служба од плати за плаќање врз основа на стажот. Се сомневам дека тој никогаш не можел да добие таква идеја што поминала во неговата земја. Но, во Кабул, тој се обиде да ги усвои своите идеи. За него, Авганистан не беше неуспех, туку место за сјај.

Ништо од ова не значи дека авганистанскиот народ не заслужува поддршка, дури и сега. Тие прават. Но, многу повеќе може да се постигне со троши многу помалку на повеќе промислен начин.

Што вели преземањето на Талибанците за војната? Тоа докажува дека не можете да купите војска. Можете да изнајмите само еден за некое време. Штом се исклучи парот, колкумина застанаа да се борат за нашата визија за Авганистан? Не Гул Ага Шерзаи, воен командант кој стана гувернер. Тој, наводно, ветил верност кон Талибанците.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...