Моделот за мировно образование во развојот на мирна клима во училницата: Лекција научена од Индонезија

Моделот за мировно образование во развојот на мирна клима во училницата: Лекција научена од Индонезија

цитат: Илфиандра, Надирах Н.А., Адипутра С (2023). Моделот за мировно образование во развивање на мирна клима во училницата: Лекција научена од Индонезија. Пегем весник за образование и настава, км. 13, Бр. 4, 2023, 25-35, DOI: 10.47750/pegegog.13.04.04

ИЗВАДОК

Сегашната училишна клима повеќе не е мирна бидејќи распространетоста на конфликти и насилство има тенденција да се зголемува од време на време. Општо земено, учениците не беа способни конструктивно да ги решат конфликтите, а повеќето од студентските конфликти се помагаат да се развијат од наставниците и администраторите. Образовната визија на Индонезија е кон глобално образование и мировно образование, но мировното образование во Индонезија сè уште нема јасна платформа. Целта на оваа студија беше да се оцени ефективноста на мировното образование во развојот на мирна клима во училницата врз основа на типот и полот на училиштето. Пристапот за истражување што се користи е квантитативен со квази-експериментални методи и нееквивалентен дизајн пред-пост група. Учесниците во истражувањето беа 15 наставници и 72 ученици кои беа избрани со намерно земање примероци од средно стручно училиште и средно училиште во провинцијата Западна Јава. Инструментот што се користи е скала за класа мир заснована на теоријата на класата мир, која е слушање кога некој зборува, не исклучувајќи никого, само кажување зборови, тивко зборување, покажување почит еден кон друг. Анализата на податоците беше спроведена со тестирање на разликата во просечните резултати на двете групи користејќи ја техниката на независен примерок t тест. Резултатите се дека образованието за мир во целост не било ефективно во градењето мирна училница. Делумно, мировното образование е поефективно во развивањето почит кон ученичките во средните стручни училишта отколку учениците од машките и женските во средните училишта. Во иднина, потребни се препораки за подобрување на фокусот на интервенцијата, зајакнување на компетентноста за мировно образование за наставниците и целни интервенции кои се изведуваат етапно за да може да се формира мирна клима во училиштето.

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв