Настава на мир, градење еластичност: Проценка на влијанието на мировното образование за младите Сиријци

Настава на мир, градење еластичност: Проценка на влијанието на мировното образование за младите Сиријци

Report by International Alert
автори: 
Meg Aubrey, Rosie Aubrey, Frances Brodrick, Ruth Simpson

(Оригинален напис: Меѓународна сигнализација

Резиме 

Едукацијата за мир игра значајна улога во градењето на еластичност кај децата и младите возрасни лица од ефектите на траумата и насилството и во развојот на нивната еластичност и вештини за да се спротивстави на регрутирањето во вооружени групи и да се вклучи во насилство воопшто. Во октомври 2015 година, International Alert започна проект насочен кон градење на база на докази за демонстрација на улогата што може да ја има мировното образование во решавањето на потребите на младите Сиријци и зголемување на нивната издржливост пред насилството, раселувањето и војната; особено нивната отпорност кон регрутирање од вооружени групи. Доказите собрани преку работата на Алерт со сириските граѓански организации во Сирија, Либан и Турција покажуваат дека обезбедувањето психосоцијална поддршка, безбедни простори, поддржувачки и позитивни модели за возрасни и лекции засновани на вредности за ненасилство, човекови права и грижа за себе им помага на младите да се движат и да се справат со влијанието на војната.

[type icon = ”glyphicon glyphicon-download-alt” color = ”# dd3333 ″] Преземете го извештајот

(Одете во оригиналната статија)

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...