Новости и најважни моменти

Задолжителна литература за глобалните граѓани: доделена на сите мировници на 10 декември 1948 година

Денот на човековите права се одбележува секоја година на 10 декември - денот кога Генералното собрание на Обединетите нации ја усвои, во 1948 година, Универзалната декларација за човекови права. Овогодинешната тема се однесува на „Еднаквост“ и член 1 од УДЧП – „Сите човечки суштества се раѓаат слободни и еднакви по достоинство и права“. [продолжи да читаш…]

Вебинар на HREA „Слобода на изразување: права на протести“

Денот на човековите права доаѓа наскоро! Добредојдовте на вебинарот на HREA за да разговарате, застапувате и промовирате „Слобода на изразување: Права на протестирање“ во петок, 10 декември, од 10:00 до 11:00 часот по EST. [продолжи да читаш…]

Вебинар: Како би можеле универзитетите да предаваат за, преку и за човековите права?

Овој специјален вебинар/панел за книги (23 септември) ќе истражува теоретски и практични прашања за тоа како универзитетите можат да ги промовираат човековите права. [продолжи да читаш…]

Мир и човекови права: зајакнување на ранливите популации за социјална правда

За да го прослави Меѓународниот ден на мирот, HREA ќе биде домаќин на вебинар - Мир и човекови права: зајакнување на ранливите популации за социјална правда - во вторник, 21 септември. [продолжи да читаш…]

Младите гласови се важни - образованието за човекови права ве слуша (ти)!

12 август е Меѓународен ден на младите! Придружете се на Здружението за едукација за човекови права (HREA) за својот вебинар: Младински гласови се важни - Образованието за човекови права ве слуша (ти)! [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Да живее учењето за човекови права: во спомен на Шуламит Коениг

Шуламит Коениг, основач на Народното движење за учење на човековите права, беше пионерски застапник за едукација за човековите права како етика во грижата, а не само етика на законските права.
[продолжи да читаш…]

CV

Нова публикација: Едукација за мир и човекови права

Новата книга „Едукација за мир и човекови права“ ги запознава студентите и наставниците со предизвиците и можностите за спроведување на образованието за мир и човекови права на различни глобални страници. [продолжи да читаш…]

Прегледи за книги

Преглед на книги - Едукација за мир и човекови права: Вовед

Во „Едукација за мир и човекови права: Вовед“, Марија Ханцопулос и Мониша Бајај напишаа одличен воведен текст што ги проширува нашите сфаќања и служи како платформа за продолжување на придвижувањето на научниците и практичарите во нивното проучување и спроведување на мирот и човекот. образование за права. [продолжи да читаш…]