# историско образование

AHDR бара офицер за образовен проект - Историско образование (Кипар)

Здружението за историски дијалог и истражување бара службеник за образовен проект со фокус на образованието по историја за да се приклучи на нивниот тим. Краен рок за аплицирање: 10 ноември.

Историско образование и помирување во (пост) конфликтните општества

Овој есеј на Jamејми Вајз ја разгледува улогата на образованието по историја во обликувањето на колективната меморија и меѓугрупните односи во (пост) конфликтни контексти. Образованието по историја се вкрстува со мировното образование преку фокусирање на тоа како се повикуваат и конструираат наративите за насилствата од минатото во (по) конфликтни образовни услови.

Образовните синдикати од Источна Азија се обединуваат за квалитетно мировно образование

Разбирајќи дека историјата е често искривена и дека политичките сили честопати се мешаат во образовните системи и наставни програми, наставниците од Кина, Кореја и Јапонија го истражуваат своето заедничко минато за да ги учат учениците за подобра иднина.

Предмети, меморија и градење мир

Не постои единствена вистина за минатото. Сепак, како што тврди научникот на Фондацијата Реи, Доди Вибово, на моменти сме изложени и бараме да веруваме во единствена дефинитивна верзија на историјата. Користејќи ја леќата на мировно образование, тој нè замолува да ги разгледаме мотивите и стратегиите на владините музеи и предлага начин напред преку музејските практики што придонесуваат за градење на мир.

Афективни практики, тешки истории и мировно образование: Анализа на афективните дилеми на наставниците во етнички поделениот Кипар

Овој труд ги испитува афективните практики на наставниците кои се занимаваат со мировно образование во општество погодено од конфликти, фокусирајќи се на афективните дилеми на наставниците додека се соочуваат со тешките истории.

Наставна програма од 1619 година на проектот: Предизвикување на историскиот наратив за ропството на САД

Проектот од 1619 година, инаугуриран со специјалното издание на списанието „Newујорк Тајмс Магазин“, нè предизвикува да ја преформулираме историјата на САД со одбележување на годината кога првите поробени Африканци пристигнаа на територијата на Вирџинија како датум на основањето на нашата нација. Центарот за известување за кризи Пулицер разви водич за ресурси на наставни програми за да го донесе Проектот 1619 во вашата училница. 

Негување мир преку настава по историја во средните училишта во Руанда: можности и предизвици

Во Руанда, формалното образование пред 1994 година стана алатка за поттикнување на насилство. За 23 години по геноцидот, владата на Руанда пропагираше образование што го промовира националното единство и ја намалува поделбата меѓу учениците. Националната наставна програма заснована врз компетенции од 2015 година, која вклучува образование за култура на мирот, е еден релевантен пример.

Наградата за мир Seán MacBride 2018 се доделува на Здружението за историски дијалог и истражување и Дом за соработка

АХДР предвидува општество каде дијалогот за прашања од историјата, историографијата, наставата по историја и учењето на историјата е добредојден како составен дел од демократијата и се смета за средство за унапредување на историското разбирање и критичко размислување.

Здружението за историски дијалог и истражување бара практикант за мировно образование (Кипар)

Здружението за историски дијалог и истражување бара еден практикант во грчки јазик и еден турски јазик со интерес за историја и едукација за мир за периодот септември 2018-февруари 2019 година за да се приклучат на нивната канцеларија со седиште во Домот за соработка, на срцето на Никозија.

Преглед на книги - За луѓето: Документарна историја на борбата за мир и правда во САД

„За луѓето: Документарна историја на борбата за мир и правда во САД“, изменето од Чарлс Ф.Ховлет и Роби Либерман, е том во серијалот Информациска ера: Мировно образование, изменето од Лора Финли и Робин Купер Овој преглед, чиј автор е Казујо Јамане, е еден од сериите што ги објави Глобалната кампања за мировно образование и In Factis Pax: весник за мировно образование и социјална правда кон промовирање на стипендија за мировно образование.

Моќен случај против војна: Која Америка пропушти во американската историја и што можеме (сите) да направиме сега

Книгата на Кети Беквит раскажува историја на војните во Америка која вклучува „Што Америка пропушти на часот по историја на САД“. Таа детално објасни зошто продава војната, заблудите на заедничките оправдувања за војната, вистинските трошоци на војната и разумните алтернативи. „Силен случај против војната“ предлага овој културолошки поддржан, длабоко вкоренет систем на владино насилство е едноставно премногу скап, деструктивен, контрапродуктивен и нехуман за да остане без предизвик. 

Дојдете до врв