# Хирошима

Среќата не е стратегија…

Кејт Хадсон, генерален секретар на Кампањата за нуклеарно разоружување тврди дека не можеме да се потпреме на среќата за да не заштити од ризикот од нуклеарна војна. Додека ја одбележуваме 77-годишнината од бомбардирањето на Хирошима и Нагасаки, мора да се потсетиме што значи нуклеарна употреба и да се обидеме да разбереме како би изгледала нуклеарната војна денес.

Музеите во Хирошима и Нагасаки ги засилуваат напорите за пренесување на реалноста на А-бомбите

Додека Хирошима се подготвува да ја одбележи 77-годишнината од А-бомбата фрлена врз неа од страна на Соединетите Држави на 6 август 1945 година, некои од нејзините жители се обидуваат да испраќаат пораки против нуклеарно оружје со помош на програма што ја води Споменикот на мирот во Хирошима. Музеј.

Спомен-обележје на Хирошима: Шефот на ОН жали за забавениот напредок кон целта без нуклеарна енергија

Подвлекувајќи ја посветеноста на ОН за постигнување свет без нуклеарно оружје, генералниот секретар Антонио Гутереш ги повика владите да ги зајакнат напорите за да се оствари оваа цел.

Дигитална изложба во Хирошима „Популарен протест во повоена Јапонија: антивоената уметност на Шикоку Горо“

Оваа виртуелна изложба ја лоцира уметноста на родниот Хирошима, Шикоку Горо, во контекст на антивоени, антинуклеарни и социјални правда од 1945 до 2020 година.

Студентите на универзитетот Хирошима ја преземаат мисијата на мирот започната од преживеаните атомски бомби

Студентите на универзитетот Хирошима ветуваат дека ќе ја преземат одговорноста за ширење на приказните и чест на силата на преживеаните атомски бомбардирања.

Помеѓу пожарите

Овој пост во чест на 75-годишнината од атомските бомбардирања на Хирошима и Нагасаки ја поттикнува надежта да се најде во „целосниот [гледање] едни со други и сеќавајќи се на нашето човештво“.

„Почетокот на нашиот крај“: На 75-годишнина, преживеаниот Хирошима предупредува против нуклеарното оружје

На 75-годишнината од атомското бомбардирање на Хирошима, Демократија сега! разговарал со Хидеко Тамура Снајдер, која имала 10 години кога го преживеала нападот. Хидеко е основач на „Иницијативи за еден сончев ден“, организација за мировно образование, која едуцира за последиците од употребата на нуклеарно оружје.

За разлика од пандемијата, нуклеарната војна може да се запре пред да започне

Седумдесет и пет години по Хирошима и Нагасаки, антинуклеарното движење прави големи чекори кон аболицијата. За да постигнеме свет без нуклеарно оружје, треба да ги разгледаме основните причини зошто нашето општество продолжува да ги прифаќа овие форми на насилство.

Направете кран за мир за Денот на Хирошима

CND Мировното образование ги охрабрува луѓето да преклопуваат мировни кранови пред Денот на Хирошима (6 август) и Денот на Нагасаки (9 август). На ова видео, гледачите можат да научат како да создадат кран оригами, а исто така и инспиративната приказна за Садако Сасаки кој ја преживеа бомбата што падна врз Хирошима и како таа го направи кровниот мир глобален симбол на мирот.

Тоа е прашање на обем и имагинација: COVID, нуклеарно уништување и климатска катастрофа

Писмото од Хелен Јанг е одговор на „Орани и пандемии“, претходна статија во нашата серија Корона врски, во која беше истакнат филмот на Хелен, „Калуѓерките свештеници и бомбите“. Хелен ја осветлува големата разлика во обемот на последичната штета и долгорочните ефекти својствени на егзистенцијалните закани на нуклеарното оружје во споредба со КОВИД-19.

„Нема повеќе Хирошима: Нема повеќе Нагасаки: Изложба за мир“ што се одржа во Индија

„Нема повеќе Хирошима: Нема повеќе Нагасаки: Музеј на мирот“ и Раманскиот научен центар организираа „Нема повеќе Хирошима: Нема повеќе Нагасаки: Изложба за мир“ од 6 до 9 август 2018 година во Научниот центар Раман и Планетоариус, оддел за Министерство за култура, Влада на Индија.

Образованието е од витално значење за одржување на поттик за елиминирање на нуклеарното оружје (Јапонија)

Двата јапонски атомски бомбардирани града се ентузијасти за мировно образование. Градот Хирошима има 12-годишна програма за мировно образование што опфаќа ученици од основно до средно училиште. Градот Нагасаки оваа година започна часови што се фокусираат на дијалог помеѓу хибакуша и студенти, а не само на слушање на приказните за преживеаните.

Дојдете до врв