Се стремиме кон човечка безбедност додека завршуваме засекогаш војни

Womanена оди пред шаторите на локацијата за внатрешно раселени лица (ВРЛ) во Кандахар, јужен Авганистан. (Фото: OCHA Авганистан / Фариба Хусаини)
Се стремиме кон човечка безбедност додека завршуваме засекогаш војни
Најавата за повлекување на американските трупи од Авганистан иницираше суштинска дискусија за условите под кои може да се изврши демилитаризација на безбедноста без да се наруши човечката безбедност на вклучените популации. Додека процесот на демилитаризација ќе биде долг и сложен, непосредните барања за нешто повеќе од невнимателно напуштање се очигледни во Авганистан. Ние ја повикуваме заедницата за мировно образование да ги испита условите за повлекување на силите од Авганистан што ќе бидат што е можно поетички и конструктивни. На ваквото истражување гледаме како на првиот чекор кон дизајнирање на сеопфатна и ефективна стратегија за транзиција од милитаризиран во систем за безбедност на човекот. Во блиска иднина тука ќе бидат споделени понатамошни делови за проблематиката на повлекување на трупите и човековата безбедност додека ги истражуваме можностите за таков дизајн.

Препорачуваме наставниците да го започнат овој процес со дискусија за „Еп Ед“ на Николас Кристоф во изданието на Mayујорк Тајмс, објавено подолу, на 17 мај 2021 година. Внимателно прегледајте ги повлекувањето на повеќекратни практични потреби што тој ги истакнува, и заедно размислете за проценката на Кристоф за значењето на образованието. Исто така, забележете дека тој ја цитира нашата колешка и долгогодишен член на GCPE и учесник на IIPE, Сакена Јакооби. И, ако сте толку возбудени, пишете им на Претседателот и на другите американски одговорни, поттикнувајќи ги да се уверат дека процесот на повлекување не предизвикува понатамошно страдање кај авганистанскиот народ.

-БАР, 5

Образованието претставува егзистенцијална закана за екстремизмот

(Објавено од: Newујорк Тајмс. 15 мај 2021 година)

Од Николас Кристоф

Лежејќи во нејзиниот болнички кревет во Кабул, Авганистан, преживеа една екстремистичка група бомбардирање што уби повеќе од 80 ученици во нејзиното училиште, 17-годишната Арифа беше решена колку што беше и исплашена.

„Willе продолжам со образованието, дури и да се плашам“, Арифа, која се надева дека ќе стане лекар, Вети дека до Ричард Енгел од NBC News.

„Continueе продолжам со образованието, дури и да се плашам“.

На авганистанските девојчиња и момчиња може да им недостасуваат книги, пенкала и лаптопи, но во нивната жед за образование, тие имаат многу да го поучуваат светот. Навистина, една од ретките работи за која се чини дека екстремистите и учениците се согласуваат е трансформациската моќ на образованието, особено образованието на девојчињата.

На некој грозен начин, можеби беше рационално фундаменталистите да го кренат во воздух училиштето, затоа што образованието на девојчињата претставува егзистенцијална закана за екстремизмот. Затоа пакистанските талибанци ја застрелаа Малала Јусафзаи во главата. Затоа авганистанските талибанци фрлаа киселина во лицата на девојчињата.

На долг рок, девојче со книга е поголема закана за екстремизмот отколку беспилотно летало над главата.

„Патот до долгорочна промена е образованието“, рече тој Сакена Јакооби, моја херојка која својот живот го посвети на едукација на своите колеги Авганистанци. „Нацијата не е изградена врз основа на привремени работни места и рударски права, изведувачи и политички услуги. Нацијата е изградена врз културата и заедничката историја, заедничката реалност и благосостојбата на заедницата. Ние ги предаваме овие со образование “.

„Патот до долгорочна промена е образованието“. - Сакена Јакооби

Од 9., Ние Американците се обидовме да ги победиме тероризмот и екстремизмот со воената кутија со алатки. Додека ги повлекуваме нашите сили од Кабул и Кандахар, ова е момент да размислиме за границите на воената моќ и причините да инвестираме во поекономични алатки за промена на светот, како школувањето.

По скоро 20 години и 2 трилиони долари, најсилната армија во историјата на светот не можеше да го преработи Авганистан. Некои Американци го критикуваат претседателот Бајден за повлекувањето од Авганистан, но мислам дека тој донесе вистинска одлука. Долго време тврдев дека губиме земја и дека војната е неодржлива.

До тој заклучок дојдов по авганистанските изведувачи во Кабул кои ги снабдуваа американските сили Кажи ми дека за секои 1,000 американски долари кои им ги исплатила Америка, тие им дале 600 долари на талибанците со мито за да поминат низ контролните пунктови. За да го поддржат единствениот американски војник во провинцијата Хелманд, изведувачите им платиле на Талибанците доволно мито за да најмат 10 мажи да се борат против тој Американец.

Сепак, додека најдолгата војна во Америка е неодржлива, ние мора да запомниме нашите обврски. Ние треба во голема мера да ги забрзаме визите за приближно 17,000 Авганистански преведувачи, соработници и други кои работеле со Соединетите држави и ќе бидат во опасност кога ќе ги снема нашите сили. Во спротивно, нивната крв ќе биде на наши раце.

Значи, со зголемено разбирање на границите на воената моќ, да се обидеме да го исфрлиме екстремизмот со алатки како што е образованието. Исто така е многу поевтино. За трошоците за распоредување на еден војник во Авганистан за една година, можеме да воспоставиме и платиме трошоци за 20 основни училишта.

Постои погрешно мислење дека Талибанците нема да дозволат девојчињата да се школуваат. Не е лесно, но може да се направи. Талибанците толерираат многу училишта за жени, особено основни училишта и оние со наставнички, но групите за помош мора да преговараат со заедниците и да добијат поддршка. Не работи да имаш знак дека е дониран од Америка.

„Повеќето хуманитарни групи успеаја успешно да дејствуваат од двете страни на фронтовите на Талибанците“, забележа Пол Баркер, кој помина многу години во регионот како хуманитарен работник.

Образованието на девојчињата не е волшебно стапче. Училишта се градени во сите агли на Авганистан во последните 20 години, сепак ова не беше доволно да ги спречи талибанците.

„Не е дека одите на училиште и одеднаш сте овластени“, ми рече една млада Авганистанка. Да бидеме искрени: Ништо не работи како што би сакале да го надминеме екстремизмот.

Сепак, оваа млада жена е пример за тоа што е во прашање. Студирала самостојно во талибанското срце, а потоа можела да дојде во САД - каде што сега истражува за квантни алгоритми.

Образованието е несовршено оружје против екстремизмот, но помага.

Образованието е несовршено оружје против екстремизмот, но помага. Работи преку некаква комбинација на отворање умови, градење средна класа, давање поголем глас на жените во општеството и намалување на растот на населението и на тој начин дестабилизирачки „булбус на младите“ во популацијата.

Значи, се надевам дека додека ние, казнети, ги повлекуваме воените сили од Авганистан, ќе научиме нешто и од екстремистите и од нивните жртви: Промовирањето на образованието на девојчињата не е за кашест идеализам, туку за вработување на ефтина алатка која е фрустрирачки бавна - но понекогаш најдобрата алатка што ја добивме.

„Нема друг начин да се изгради нација“, ми рече Јакооби. „Можеби некогаш ќе стопиме дел од овие пиштоли и ќе ги замениме за лекови и нови хомерски епи. Ако сакаме да стигнеме таму, секогаш мора да започнеме со образование “.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...