Штрајкувачките работници во образованието помагаат да се научи градот за нееднаквоста

Работниците на SEIU Local 99 ја демонстрираа моќта на штрајкот за да добијат моќ - и да ја подигнат свеста кај пошироката јавност. Со оглед на тоа што нееднаквоста продолжува да расте во Калифорнија и низ целата нација, овие работници покажаа дека не треба да предавате граѓански науки во средно училиште за да се едуцирате за корозивните ефекти од таквиот економски диспаритет. Накратко, штрајковите можат да бидат најмоќна педагогија.

Од Ендрју Мос

За три дена, 30,000 образовни работници го нападнаа обединетиот училишен округ во Лос Анџелес (LAUSD), вториот по големина во нацијата. Возачите на автобуси, специјалните асистенти, чуварите, работниците во службата за храна и градинарите останаа надвор од работа, на кои во солидарност им се придружија 35,000 членови на Обединетите наставници од Лос Анџелес (UTLA). До петок, 24 март, синдикатот на работниците, Меѓународен синдикат на вработени во услуги (SEIU) Local 99, постигна пробен Договор со областа, обезбедувајќи зголемување на платите од 30 отсто или повеќе за најниско платените работници.

Доколку биде одобрен од рангот и досието, договорот ќе значи значително подобрување на животот на многу работници, означувајќи зголемување на минималната плата за најниско платените работници од 15 на 22.52 долари на час - и дипломирани зголемувања за работниците на други нивоа на плати .

Но, штрајкот значеше многу повеќе: привлекување на вниманието на длабоките линии на сиромаштија и нееднаквост што го расипуваат градот.

Пет дена пред да излезат работниците и наставниците, уредничкиот одбор на Лос Анџелес Тајмс Разговараше против претстојниот штрајк, велејќи дека тоа ќе има „погубни последици врз студентите“ во време кога „тие сè уште се борат да ги надминат пандемиските неуспеси“. Еден месец претходно, окружниот началник, Алберто Карваљо, имаше Tweeted за очекуваниот штрајк, „Циркус = предвидлив настап со познат исход, кој не сака ништо повеќе од аплауз, паричка и ветување за следната претстава. Ајде да постапиме правилно, еднаш, без циркус, за деца, за заедница, за пристојност“.

Тогаш работите почнаа да се менуваат.

Сопствените новинари на Тајмс почнаа да поднесуваат приказни за економските тешкотии со кои се соочуваат работниците, од кои многумина и самите се родители на деца кои посетуваат училишта во ЛА унифициран. Еден репортер Интервјуирано самохрана мајка, старател во средно училиште во ЛАУСД, додека застана со својот петгодишен син во еден од многуте центри за дистрибуција на храна, формирани за време на штрајкот за да обезбеди оброци за учениците. Вообичаено, областа подготвува и служи десетици илјади појадок и ручеци секој ден за студентска популација (420,000 деца) која е претежно со ниски приходи. Мајката, Иранија Бариентос, беше на пат кон маршрутата во седиштето на ЛАУСД и му објасни на новинарот дека дури и прекувременото работење „се уште не е доволно за да се врзе крај со крај“. Добивањето храна, рече таа, „ќе помогне во текот на денот кога сме таму и неколку [други] денови исто така“.

Брзо стана очигледно дека злобните Комбинација ниските плати и преголемите трошоци за домување доведе до очај илјадници работници. Стиснати помеѓу просечната годишна плата од 25,000 долари и средната месечна кирија од 1619 долари (19,400 долари годишно) за новонаведен еднособен стан во округот ЛА, работниците се принудени во преполни единици или брутално долги патувања. Околу 10 проценти изјавиле дека се бездомници во одреден момент за време на нивната работа во областа, а околу 30 проценти изјавиле дека се изложени на „висок ризик“ да станат бездомници.

Како што излегоа на виделина овие факти, исто така, се појави ценење за клучната улога што ја играа овие работници во секојдневниот живот на студентите. Како што ми рече наставничката од второ одделение на првото утро од штрајкот, „треба да инвестираме во луѓето кои толку многу инвестираат во нашите деца“.

Со солидарност на наставниците и поддршка на Родителите   Студентите – како и на посредување на градоначалничката на Лос Анџелес, Карен Бас – работниците постигнаа значителни придобивки во договорот постигнат на 24 март. Дотогаш, надзорникот Карваљо го избриша својот твит за циркусите. И градоначалникот Бас изјави дека „мнозинството од работниците на SEIU 99 не работат само во нашите училишта. Тие се и родители на LAUSD. И денес за премногу вредни луѓе, работата со полно работно време е премногу напорна – да се стави покрив над главата и да се стави храна на масата“.

Работниците на SEIU Local 99 ја демонстрираа моќта на штрајкот за да добијат моќ - и да ја подигнат свеста кај пошироката јавност. Како Нееднаквост продолжува да расте во Калифорнија и низ целата нација, овие работници покажаа дека не треба да предавате средношколски граѓански науки за да се едуцирате за Корозивни ефекти на таков економски диспаритет. Накратко, штрајковите можат да бидат најмоќна педагогија и со голема штрајкувачка активност речиси зголемена 50 проценти во 2022 година, можете да очекувате многу повеќе од оваа педагогија во наредните месеци - и, можеби, години.

Ендрју Мос, синдицирано од PeaceVoice, пишува за трудот и имиграцијата од Лос Анџелес. Тој е почесен професор (Студии за ненасилство, англиски јазик) од Државниот универзитет во Калифорнија.

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв