Гладувајќи ги талибанците - или авганистанскиот народ?

(Фото: Авганистански институт за учење / Создавање надеж меѓународен)

„Таму се Авганистанците“

Пред многу години, кога младите воспитувачи земаа големи шанси да ги променат училишните структури и наставни програми за да бидат повеќе синхронизирани со реалноста на светот и животот на младите, многу едукатори ги напуштија училиштата за да бараат други начини за образование. Кога прашав еден многу посветен наставник кој беше многу незадоволен од „системот“ зошто продолжи да предава во јавното училиште, неговиот одговор беше директен и разбирлив. Тој одговори: „Затоа што таму се децата“. Откривањето на она што мислам е суштинскиот фактор на посветеност кон цел, грижа и грижа за вклучените луѓе.

Едукаторите за мир запознаени со злосторствата и условите Медеја Бенјамин и Ариел Голд во изјавата објавена подолу ќе си постават слично прашање. Пред овие околности, зошто да се справите со Талибанците? Одговорот што ни е даден во добро изразениот аргумент што следи по претходно објавениот повик до плаќаат авганистански наставници и здравствени работници е толку јасен и автентичен како она што го зборуваше тој наставник: „Затоа што таму е авганистанскиот народ“. Нивните животи сега - ние се молиме не премногу долго - се под контрола на бруталните Талибанци. Оние од нас кои се грижат за нивниот опстанок, за одржување во живот на можностите за подобра иднина за земјата, исто така, ќе бараат начини за интеракција со Талибанците што го овозможуваат опстанокот, истовремено спречувајќи понатамошна злоупотреба, а можеби и изнаоѓање начини за намалување на човековите права прекршувања за кои сме толку болно свесни.

Како и досега, ги повикуваме мировните едукатори да им се обратат на сите релевантни носители на одлуки, повикувајќи ги да сторат сé што е во нивна моќ за да спречат понатамошна хуманитарна катастрофа, да им пристапат на Талибанците на таков начин што ќе ги убедат да преземат чекори кон добросостојбата на авганистанскиот народ. (БАР, 10)

Гладувајќи ги Талибанците - или авганистанскиот народ?

By    

(Објавено од: Одговорен државен занает. 18 октомври 2021 година)

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...