Ширење на Пораката за мир на Хирошима

(Објавено од: NHK Свет. 30 август 2017 година. * Погледнете го придружното видео следејќи ја врската до оригиналниот напис.)

Од Јошихито Каметани

Преживеаните атомски бомби стареат и нивниот број се намалува. Една американска невладина организација излезе со нов начин на зачувување на нивните искуства. Ги повикува глобалните воспитувачи во Хирошима и Нагасаки да разговараат за тоа како да ги споделат пораките на преживеаните со своите ученици.

На почетокот на август, група наставници од целиот свет се собраа во паркот за мир.

„Мојот прв впечаток за страницата беше ... Тешко е да се гледа премногу долго за мене“, вели Метју Винтерс, еден од учесниците. Тој е професор по средно училиште од американската држава Јута.

„Во Соединетите држави постои наратив за Нагасаки и Хирошима во кој многу добро се произнесовте, беше потребно да се фрли нуклеарната бомба. Беше потребно да се стави крај на војната “, вели тој.

Винтерс одржа часови дискутирајќи дали бомбардирањето е потребно. Но, тој рече дека не бил сигурен кој е вистинскиот одговор. Дојде во Хирошима за да дознае повеќе. „Таму има човечки фактор што оди подалеку од она што се случува на страниците на историската книга“, вели тој.

Друг учесник е Хасен Бенмечиче од Алжир. Тој е предавач по историја и смета дека образованието за мир е особено важно во неговиот регион и на Блискиот исток, каде насилството опстојува.

„Затоа, сакам нашите студенти да бидат деца кои сакаат мир. Уморни сме од насилство. Насилството не е добра работа. Го победи развојот, ги разбива земјите, ги уништува семејствата “, вели тој.

Оваа програма „Иницијатива за олеандер“ е именувана по градскиот цвет на Хирошима, првиот што цвета по бомбардирањето. Стана симбол на отпорност и мир. Организаторот, Реј Мацумија, се надева дека наставниците и нивните ученици ќе го однесат дома духот на Хирошима. За ужасот од бомбардирањето дознал од неговиот дедо, кој го доживеал.

„Со договорот за забрана за нуклеарно оружје, една од идеите е да се мобилизираат граѓанските општества ширум светот. Во однос на нашата програма, тоа помага да се шири знаењето за тоа зошто нуклеарното оружје не треба да постои “, вели тој.

На овој ден, учесниците посетија преживеан атомска бомба. 88-годишниот Теруко Уено ги пречека на ручек. Кога Фрлеше бомбата, Уено беше оддалечен 1.6 километри од нултата земја.

Таа имаше 16 години и работеше како медицинска сестра во болницата „Црвен крст“. Таа беше заштитена од силната топлина од зградата на болницата. Таа сè уште страда од ефектите на зрачењето.

По бомбардирањето, таа со денови се бореше да ги спаси своите колеги и пациенти, кои беа тешко изгорени. „Нивната кожа беше стопена од телата. Луѓето дојдоа во мојата болница велејќи „Дај ми вода“ и пропаднаа “, објаснува таа.

Таа потсетува колку деца се родиле со телесен инвалидитет. Нејзината ќерка и внука се слушаат до неа. „Луѓето велеа дека ќе родиме деца со деформитети. Бев толку загрижен “, вели Уено.

Учесниците губат зборови. „Вашата приказна… Ви благодарам, ви благодарам, ви благодарам…“, рече Винтерс на Уено.

„Мило ми е што го слушнав тоа“, одговара Уено.

„Таа ми даде огромна прегратка што ме расплака веднаш. Како да ме гушкаше баба ми. Беше толку емотивно исполнувачко. Ме смени. Денес се чувствувам како поинаква личност отколку што се чувствував вчера “, вели Винтерс.

Бенмечиче вели дека научил нешто поразлично. „Не можам да се чувствувам точно како што се чувствуваат. Но, мислам дека тие се подготвени да простат, инаку сè уште има многу длабоки рани, бидејќи тие го знаат тоа простување, а не заборав “, вели тој.

Наставниците беа длабоко импресионирани од отвореноста и издржливоста на луѓето во Хирошима.

Церемонијата летово беше особено посебна за жителите на Хирошима. Тоа го означи постигнувањето на долгогодишната цел - договорот за забрана за нуклеарно оружје усвоен во јули. Наставниците учествуваа во настаните.

Наставниците дискутираа за целта на нуклеарниот свет и за тоа како земјите можат да работат заедно за да се постигне тоа. Тие разговараа за неодамнешниот договор за забрана за нуклеарно оружје и длабокиот раздор меѓу нуклеарните сили и ненуклеарните држави.

„Беше скоро како виртуелен затемнување на медиумите. Ништо не беше кажано за тоа, иако тоа се случи во ООН во Newујорк “, вели Кетлин Саливан, предавач од САД.

„Ништо не би направило никаква промена. Јазот ќе биде тука, освен ако не направиме нешто со водачите, со политичарите “, вели Калил Смиди, наставник од Либан.

„Тоа е местото каде што улогите на воспитувачот се толку важни. Токму луѓето го донесоа договорот за забрана. Мислам на она што беше толку возбудливо за тоа, беше дека тоа всушност беше процес на образование “, одговара Саливан.

Новата решеност Винтерс ја сподели со своите врсници.

„Големо мнозинство од моите ученици имаат родители кои работат во таа воена база. Тие се луѓе од воздухопловството и тоа е голем економски центар за градот. Значи, борбата против тоа ќе биде многу тешко. Ние мора да започнеме дијалог за овие прашања “, вели тој.

Наставниците излегоа со мотото: „Образованието е најдоброто оружје“. Тие сакаат нивните студенти да размислат за тоа како можат да направат дури и мала количина промени кон подобар свет.

(Одете во оригиналната статија)

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...