Започна кампањата Shine Africa: засадување дрвја Моринга и промовирање на свеста за мировно образование

КАМПАЊА НА БЛЕСЕЊЕ НА АФРИКА

Сеење семе и садење дрвца Моринга за свесност за образование за мир во период од 18 месеци во 56 земји од Африка, вклучувајќи ги и околните острови.

На 15 октомври 2021 година, Маријана Прајс од Grow for Health, Јужна Африка го започна вториот дел од глобалната кампања за засадување дрвја Моринга и промовирање на свеста за едукација за мир. Неодамна започнатата кампања „БЛЕСНИ АФРИКА“ ќе научи и за други прашања за мирот, конфликтот и правдата со кои се соочуваат оние на континентот.

Дрвото Моринга ќе се користи како основа на едукативна кампања фокусирана на едукација за мир, здравје и лекување, борба против неухранетост, безбедност на храна, раст на растенијата, поправка на почвите, враќање на квалитетот на водата, проблеми со јаглеродот и промоција на производите на Моринга за здравје и богатство.

Маријана Прајс ја гледа Африка како центар за храна на иднината - со многу надеж и ветување. Овој континентален напор вклучува и планови за поддршка на развојот на центрите за мировно образование во секоја земја или колку што е можно повеќе.

Маријана Прајс.

Позадина: На 12 јули 2021 година, Центарот за мировно образование Манипур (CFPEM) (Индија) започна кампања за засадување на повеќе од 10,000 дрвја моринга во Југоисточна Азија. Лебан Серто, свирач, ги посвети напорите на Глобалната кампања за мировно образование (GCPE). Лебан беше учесник на конференцијата за мир во Хаг во 1999 година, каде што беше лансиран GCPE. На промоцијата, Лебан Серто забележа дека светот продолжува да се соочува со повеќе закани, вклучително и климатските промени - и дека едукацијата за мир е потребна сега повеќе од кога било, бидејќи одржливоста на животната средина и мирот се тесно поврзани. Тој, исто така, истакна дека активното ангажирање со локалните заедници и охрабрувањето на одгледувањето на дрвјата Моринга е еден едноставен начин за решавање на проблемите на конфликтот во Југоисточна Азија, како и за остатокот од светот. Лебан Серто, исто така, разви лекции за мир и ненасилство кои го вклучуваат дрвото Моринга.

Активното ангажирање со локалните заедници и охрабрувањето на одгледувањето на дрвјата Моринга е еден едноставен начин за решавање на проблемите на конфликтот во Југоисточна Азија, како и во остатокот од светот.

Д-р Серто работеше со Маријана Прајс од Јужна Африка како тимски советник во ЈИ Азија. Таа сега е заседавач на кампањата SHINE AFRICA и Глобалниот онлајн модератор за Центар за Африка Моринга. Таа е, исто така, консултант за вмрежување и презентер на платформа за виртуелно вмрежување денес за Африка.

Тимски советници од секоја од 56-те земји од Африка ќе бидат назначени за поддршка на напорите. Кампањата е поддржана и од тим експерти, вклучително и научници со посебно познавање на дрвото Моринга. Иницијативата е поддржана од Тони Џенкинс, координатор на GCPE; Д-р Лебан Серто, CFPEM Индија; Џошуа Харуна; Нети Би; Африка Моринга центар; Ромски Thresher; и виртуелна мрежа.денес.

За повеќе информации и за вклучување:
Маријана Прајс – Конвентор на кампањата. +27829600270

2 Коментари

1 Следење / враќање

  1. Скршена пумпа - Иницијатива за самохранење на лулка

Придружете се на дискусијата ...