Секташката поделба сè уште ги кочи училиштата во Северна Ирска

Мировното образование е вградено во наставната програма на НУ. Примарните и пост-основните наставни програми имаат статутарни елементи кои им помагаат на студентите да размислуваат за конфликтните комунални идеологии на нивното општество во конструктивен, неконфронтациски контекст.

Од Џем Њутн

Повеќе од 40 мировни ѕидови сè уште ги пресекуваат областите на Белфаст, Дери и Портадаун, некои подигнати за време на неволјите за да ги одвојат завојуваните католички и протестантски заедници, други за време на раните денови од прекинот на огнот кон крајот на 1990-тите за да се обесхрабри понатамошното разгорување на секташко насилство .

Бариерите високи до 8 метри ги намалуваат таквите можности за случајна агресија, но подеднакво и можностите за дијалог, а да не зборуваме за секојдневните контакти меѓу поединци.

„[Ѕидовите на мирот] додадоа чувство дека двете заедници немаат потреба да разговараат една со друга“, рече еден општествен работник од северен Белфаст во првите денови од прекинот на огнот. „Морате да запомните дека [пробританскиот] ДУП не разговара со [републиканскиот] Шин Фејн и дека тој менталитет се филтрира на нивните сопствени луѓе.

И покрај убавите зборови во договорите од Велики петок од 1998 година кои го охрабруваат создавањето училишта што ги интегрираат двете заедници, повеќе од 20 години од договорот за прекин на огнот што донесе кревок мир во Северна Ирска (НИ), најмалку 90% од децата сè уште посетуваат училишта сегрегирани на религиозни линии, според последните официјални податоци.

Општо земено, децата на протестантските семејства посетуваат државно „контролирани“ училишта, додека децата на католичките семејства одат во „одржливи“ училишта, исто така поддржани од јавно финансирање.

Сепак, во исто време, повеќе од 70% од родителите на НИ во една неодамнешна анкета рекоа дека би сакале да ги испратат своите деца во таканаречените интегрирани училишта - кои имаат приближно еднаков прием од двете заедници.

Има дури и нацрт-закон за приватни членови - „промоција на интегрирано образование“ - кој се дебатира во Стормонт, одвоениот парламент во регионот. Нејзиниот напредок, сепак, беше запрен со амандманите поднесени од главните партии во извршната власт за поделба на власта и неговата судбина е неизвесна, особено затоа што претстојат избори во регионот оваа пролет.

„Постои ризик законот да биде толку многу изменет што не вреди да се продолжи“, коментира Пол Каски, шеф на кампањата на Фондот за интегрирано образование, кој помага во финансирањето на училишните стартапи благодарение на донациите од филантропските тела. „Политичарите велат дека немаат ништо против интегрираното образование, но не преземаат ништо.

Кога се намалуваат и контролираниот и училишниот сектор што го одржуваат католиците, интегрираното образование може да биде сфатено како закана од некои во двете верски заедници.

„Главните политички партии знаат дека школувањето оди во срцето на општеството во Северна Ирска“, вели Каски. „Реформата во образованието е уште едно прашање со кое на главните политички партии им е премногу тешко да се справат.

Извршната власт за делење на власта, предводена од Демократските унионисти (ДУП) и Шин Фејн, има лошо искуство во спроведувањето на одлуките за низа контроверзни теми, пред сè таканаречените прашања на наследството кои бараат правна правда за убиствата и другите злосторства. извршени од сите страни за време на неволјите.

Демографски, интегрираното образование не е точно соодветно за Северна Ирска. Постојат големи области на западниот и долж североисточниот брег кои се претежно населени со католици и протестанти, соодветно, и каде интеграцијата во училницата на еднаква основа не е практична. Овој и други фактори како што се недоволно претплатените училишта доведоа во изминатите 15 години до забавување на создавањето интегрирани училишта - било новоизградени или трансформација на постојните училишта од популарната побарувачка на родителите. Во текот на изминатите две години, ниту пандемијата на КОВИД не помогна.

Овој тренд и желбата за поефикасно користење на образовните ресурси - училишниот систем во регионот се смета за најрасипнички од четирите региони на ОК поради долгогодишното почитување на паралелните аранжмани за протестантските и католичките училишта - доведоа во последната деценија или така. на зголемената популарност на заедничките образовни партнерства што им овозможуваат на наставниците и учениците да споделуваат капацитети, ресурси и експертиза низ секташкиот јаз.

Една од причините зошто заедничкото образование е успешно е тоа што не го загрозува идентитетот и етосот на секторските училишта.

„Една од причините зошто заедничкото образование е успешно е тоа што не ги загрозува идентитетот и етосот на секторските училишта“, вели д-р Ребека Лоадер од Центарот за заедничко образование на Универзитетот Квинс во Белфаст. „Без него немаше да се случат многу заеднички иницијативи“.

Мировното образование е вградено во наставната програма на НУ. Примарните и пост-основните наставни програми имаат статутарни елементи кои им помагаат на студентите да размислуваат за конфликтните комунални идеологии на нивното општество во конструктивен, неконфронтациски контекст.

„Во клучната фаза 3 [11-14 години], еден од единствените законски периоди од историјата што студентите треба да ги изучуваат е: „Краткорочни и долгорочни последици од поделбата во Ирска“, вели Шон Петис од Советот на НУ за Интегрирано образование. Ова ги опфаќа повеќето прашања кои се однесуваат на годините на конфликт и настаните кои доведоа до сегашниот кревок мир.

Сепак, само мал број ученици ја продолжуваат историјата надвор од фазата 3. „Предизвикот е како да се натераат 14-годишниците да го завршат своето образование по историја да имаат навистина добро разбирање за сопственото општество“, посочува тој.

Но, таканаречените часови по граѓанство се главната област на учење што им помага на учениците да ги формираат своите погледи на светот. Децата се учат од шестгодишна возраст да развијат почит кон другите и да ги истражуваат сличностите и разликите во заедницата, во наставниот модул наречен Личен развој и меѓусебно разбирање.

На пост-основно ниво, фокусот на личните вредности е обработен во Модул за локално и глобално државјанство, каде што од учениците се бара да ги идентификуваат предизвиците и можностите што ги претставуваат различноста и инклузијата.

Но, како што може да се очекува, класите за државјанство се разликуваат по квалитет. „Во доцните 1990-ти, имаше надежи дека образованието за државјанство ќе се појави како предмет како математика или англиски јазик. Но, недостигаше инвестирање во неговиот професионален идентитет и развој“, вели Петис.

Како резултат на тоа, во некои постосновни училишта може да има до одреден број наставници кои посетуваат часови по државјанство. „Голем дел од работата за поддршка на наставата по граѓанство падна на невладините организации“, додава тој.

Но, Каски верува дека промената сега е неизбежна: „Многу луѓе повеќе не се задоволни со традиционалните етикети; заедницата се менува многу побрзо од политичарите. Верувам дека има сеизмичка промена во ставовите на луѓето кон поделбите во заедницата во изминатите 3-4 години. Сега има вистински моментум и [овогодинешните] избори ќе бидат интересни“.

Извршната власт на НИ се надева дека ќе ги отстрани сите нејзини мировни ѕидови до 2023 година. Дали тоа ќе се случи навреме може да зависи од тоа каква влада ќе се појави од изборите во мај следната година.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...