Наградата за мир Seán MacBride 2018 се доделува на Здружението за историски дијалог и истражување и Дом за соработка

Seán MacBride. (Фото: Викикомонс)

Меѓународното биро за мир, еден од првите добитници на Нобеловата награда за мир, секоја година ја доделува наградата за мир на Seán MacBride на некоја личност или организација или движење како признание за нејзината извонредна работа за мир, разоружување и човекови права. ИПБ, основана во 1891 година, е една од најстарите меѓународни федерации за мир во светот и е посветена на визијата за свет без војна. Со текот на годините работеше на широк спектар на теми за промоција на мирот, вклучувајќи нуклеарно оружје, трговија со оружје и други аспекти на разоружување; мировно образование и култура на мир; жени и мировни активности; историја на мирот; како и сродни теми како што се меѓународното право и човековите права. Оваа година ИПБ одборот го избра АХДР (Здружение за историски дијалог и истражување) и Дом за соработка како еден од тројцата добитници на наградата.

АХДР предвидува општество каде дијалогот за прашања од историјата, историографијата, наставата по историја и учењето на историјата е добредојден како составен дел од демократијата и се смета за средство за унапредување на историското разбирање и критичко размислување. Одборот на АХДР, составен од едукатори и историчари на кипарските Турци и Кипарските Грци, е брилијантен пример за тоа како може да процветаат продуктивната соработка, креативните идеи и почитта, без оглед на поделбата. Во контекст на напорите на АХДР за промовирање на културата на мирот преку образование, на локално, национално и меѓународно ниво, организацијата исто така се вклучи во низа проекти и активности за мировно образование. Овие го покажаа влијанието на деконструирањето на стереотипите и зголемениот контакт во создавањето на промена на парадигмата во образованието како предуслов за поставување на темелите за одржлив мир.

Дом за соработка е основан од АХДР во 2011 година како истражувачки и едукативен центар, претежно зближувајќи ги академците и историчарите. Денес Домот стана знаменитост зграда во рамките на преминот Ледра Палас, тампон-зона на ООН. Домот е домаќин на широк спектар на културни, уметнички и едукативни програми со цел да се поттикне креативноста и меѓукултурната доверба во Кипар и на меѓународно ниво. Следи „градење на мир засновано на уметност“ за трансформација на меѓучовечките и меѓукомуналните конфликти на Кипар; со проекти и програми кои имаат за цел да ги редефинираат односите и да градат капацитет каде што уметничкиот медиум се користи за лекување на лична / колективна траума и за унапредување на меѓусебната поврзаност преку уметноста и културата.

ИПБ високо ги цени напорите и унапредувањето на Културата на мирот и активностите за градење мир.

Церемонијата на доделување на наградите ќе се одржи во ноември. Точниот датум ќе биде објавен во догледно време.

За понатамошни прашања, контактирајте не на [заштитена по е-пошта] or

[заштитена по е-пошта] или јавете ни се на +90 533 853 7470 / + 357 22 445 740.

во близина

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...