Училишните лидери ветуваат дека ќе го прошират учењето на расите и правдата во наставните програми

(Фото: преку Реј Јуинг)

(Објавено од: Весник на лозјето. 23 јануари 2021 година)

Од Маја Колман

Училишниот комитет на сите острови дискутираше за начините за проширување на учењето за расна и социјална правда во јавниот училишен систем на Марта Винјард, додавајќи обука за разновидност, анти-расистички наставни програми и програми за расна писменост на агендата за новата година.

Плановите за проширување на програмите за разновидност во училиштата беа тема на дискусија на неколку состаноци на училишни комитети во изминатата година, но разговорот направи официјален чекор напред во четвртокот, кога Коалицијата за разновидност на Виновата лоза на Марта - организација со седиште во заедницата фокусирана на искоренување расизам на Островот - излезе пред училишниот комитет да ја сподели својата работа.

Помошникот надзорник на училиштата на Островот Ричард Смит, кој е член на коалицијата, рече дека презентацијата ги означува првите чекори во заедничкиот напор меѓу училиштата и коалицијата за да се направат промени во училишниот систем.

„Сакав да се поканам на Коалицијата за разновидност на лозови на Марта за да можат да го продолжат разговорот. Тоа е она што го бараме - да го продолжиме разговорот и да размислиме како можеме да напредуваме за нашите деца во нашиот училишен систем “, рече г-дин Смит.

Ocоселин Колман Волтон и Лиза Пиментел, копретседатели на комитетот за едукативен комитет, ги споделија иницијативите за образование на Островот што групата ги започна. Досега, проектите вклучуваат хостирање едукативни работилници за млади ученици и работа со библиотеки во јавните училишта за да се вклучат повеќе книги за различноста.

Г-дин Смит рече на препорака на групата, тој исто така ја проверуваше програмата за расна писменост - наречена Полјана - која се надева дека ќе ја вклучи во наставните програми по училиштата.

„Мислам дека голем дел од она што сакаме да го сториме со коалицијата за различност и нивната поддршка е да разгледаме наставни програми што помагаат во расниот рамноправност“, рече тој.

Членовите на училишниот комитет ја изразија својата поддршка за иницијативите, при што многумина предлагаат самиот комитет да преземе поактивна улога во обуката за разновидност и анти-расистичката работа, исто така.

„Сметам дека треба да бидеме експлицитни во однос на креирање политика што всушност може да влијае на промените во училишниот систем“, рече членот на комитетот Алекс Салоп. „Затоа, би ме охрабрил на идните состаноци навистина да излеземе со предлози и работи што можеме да ги направиме како комитет што ќе има влијание врз заедницата на Островот“.

Претседателот на комитетот Роберт Лионет се согласи, сугерирајќи го комитетот да се вклучи во формална разновидност, правичност и обука за вклучување, олеснета од коалицијата. Други, пак, предложија проширување на обуката и за родители и за воспитувачи.

Членот на комитетот, Ејми Хаутон го турна разговорот чекор понапред, сугерирајќи дека комитетот донесе поголема разновидност во своите редови.

„Треба да најдеме механизам преку кој имаме советодавен комитет или поткомитет што навистина може да ни помогне да бидеме подобро информирани, бидејќи не мислам дека групата од 13 од нас носи доволно разновидност на масата“, г-ѓа Хаутон кажа. „Мислам дека треба да имаме луѓе на масата кои можат да ги донесат тие одлуки и навистина да влијаат на тоа како и кој е најдобриот пристап“.

Администраторите и членовите на комитетот ветија дека ќе го продолжат разговорот.

Во другиот деловен четврток, надзорникот на училиштата Метју Д'Андреа даде ажурирање за програмата за тестирање на асимптоматско општо во училиште, што започна пред три недели. Програмата започна силно, рече г-дин Д'Андреа, истакнувајќи дека операциите се одвиваат главно непречено и само еден студент досега добил позитивен резултат од тестот.

Усогласеноста со програмата за тестирање на училишните мандати е во голема мерка успешна, рече тој, иако околу 10 студенти и членови на персоналот кои работат и учат лично, одбија тестирање.

„Во овој момент не ограничив никого да влегува во зградата“, рече г-дин Д’Андреа, кој комуницира еден на еден со учениците и наставниците. „По совет на нашиот адвокат, работам со семејствата за да откријам што е проблемот и се надевам дека ќе можеме да го решиме“.

Дискусиите за непочитување, исто така, доведоа до разговор за политиките за имунизација во училиштата, при што некои членови на комитетот изразија загриженост за непочитување на вакцините Covid во иднина.

„Ја предвидувате иднината со политиката за имунизација“, рече членот на комитетот Мајк Вотс. „Ние сме највисокиот округ за невакцинирање во државата со далечина. . . Ова е претходник. Ако не се тестирате, доаѓа парчето невакцинирање “.

Членот на комитетот, Кејт ДеВејн, исто така, изрази загриженост за успешно вакцинирање на ученици со голема потреба и деца со попреченост, доколку снабдат вакцините за кратко време.

Г-дин Д'Андреа рече дека разговорите за тестирање на усогласеноста и вакцинациите се започнати во здравствениот и велнес комитет, но многу детали остануваат неодредени. Според сегашните упатства, училиштата не можат да бараат од учениците под 16 години да се вакцинираат, а мандатните вакцини за факултет ќе бараат преговарање со синдикатот на наставниците, рече тој.

Политиките за вакцинација ќе зависат од упатствата утврдени од државата подоцна оваа година, рече тој.

„Вакцинацијата за нашите помлади студенти нема да биде достапна подолго време, па би рекол дека тоа е нешто што ќе треба да го видиме како ќе се одвива“, рече г-дин Д’Андреа.

Исто така во четвртокот, комитетот гласаше за ангажирање на привремен администратор за деловни активности Марк Фридман како администратор со полно работно време и го одобри пензионирањето на ко-директорот на услугите за поддршка на студенти, Ненси Виглсворт Дуган.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...