Руанда: Зошто студиите за идеологија за геноцид се клучни во градењето мир

Од Франсис Бјаруханга

(Објавено од: Новите времиња. 12 април 2017 година)

По геноцидот врз Тутси во 1994 година, се покажа дека многу млади од училишна возраст активно учествувале во овој ужасен чин. Сепак, повеќето од нив дејствуваа заради влијание од нивните претпоставени преку доживотен говор на омраза и всадување идеологија за геноцид од нивните наставници и родители.

Извештајот за едукација за сите за глобалното наб 2010удување од XNUMX година на УНЕСКО покажува дека наставната практика и наставната програма по историја ја всадувале идеологијата за геноцид меѓу учениците преку повеќе начини во образовниот систем пред геноцидот, што обезбедува плодна почва за конфликти и геноцид.

„Од оваа наставна програма, во училниците беше потенцирано етничко идентификување, пристрасен пристап до национални прегледи, насилни форми на казна, дискриминаторска политика, како и пристрасна содржина што се однесува на наставата и учењето на историјата и настаните“, забележува извештајот.

Извештајот покажува дека историјата што се изучува и на примарно и на секундарно ниво пропагира верзија на минатото, главно заснована на колонијални стереотипи и толкувања на историјата на Руанда, што ја поддржуваше политичката идеологија во тој период.

Горенаведеното јасно покажува дека она што се учи на студентите има доживотно влијание врз нив и ја одредува, во голема мера, нивната перцепција за животот и нивните идни одлуки. Ова е токму тоа што го воведе воведувањето на интегрирани студии за идеологија за геноцид, така што новата генерација на „чисти умови“ е обликувана во потрагата по Руанда без идеологија за геноцид.

Пакување на студии за идеологија за геноцид

Според Неемија Бакумувенда, специјалист за педагошки норми, оддел за наставна програма и педагошки материјали на Одборот за образование на Руанда, содржината во интегрираните студии за идеологија за геноцид беше разгледана во 2013 година и започна да се предава во училиштата во 2015 година според новата наставна програма заснована на компетенции.

Тој објаснува дека студиите за геноцидна идеологија се интегрирани во социјалните студии заедно со мировното образование.

„Во основно основно, учениците се учат да се сакаат едни со други, додека во средните ученици учат содржини поврзани со историската позадина на геноцидот“, вели тој.

Бакумувенда додава дека интегрираните студии за идеологија за геноцид се објаснуваат постепено според нивото на зрелост на студентите.

„Од една постара до петта постара, учиме демократија и добро управување, геноцид во руандаскиот концепт, како се развил геноцид, споредба на геноциди што се случиле во светот, последици од геноцид, начини на решавање на неговите последици, општествена одговорност и реконструкција усогласена со „Доблестите на Нд’мунијарванда“, вели тој.

Бакумувенда забележува дека се очекува позитивен исход од оваа наставна програма каде што децата ќе можат да избегнат какво било поттикнување кон геноцидни склоности.

Флоренс Абатони, координатор за градење мир и специјалист за управување со конфликти во Никогаш повеќе Руанда, вели дека студиите за геноцид и мировната едукација имаат за цел да го променат ставот на општеството кон оној ослободен од омраза и поделба веднаш од формирањето на детето, кога тие можат да се поправат.

„Некои луѓе не се менуваат кога се постари, но младите лесно се обликуваат или манипулираат“, вели таа.

Абатони вели дека интегрираната содржина на идеологијата за геноцид ќе им овозможи на студентите да имаат вештини за критичко размислување бидејќи не можат лесно да бидат залажани во нешто зло.

Таа вели дека некои млади студенти кои учествувале во геноцидот биле неуки, додавајќи дека студиите за геноцидна идеологија ќе им дадат капацитет да ја решат пораката што им е пренесена.

„Со овие студии, студентите се потсетуваат на казните што следуваат со такви дела, што ќе ги оддалечи од злосторства против човештвото“.

Според Витал Нтагенгва, службеник за застапување за компензација во CNLG, генерално, тенденциите за геноцид идеологија се намалени.

Тој, сепак, вели дека според судската статистика, идеологијата за геноцид е сè уште видлива, и затоа потребата да се запре преку намерни училишни програми е многу суштинска, така што како резултат се зголемуваат браковите и социјализацијата.

„Како одговорно тело, ние секогаш спроведуваме програми за учење во училиштата од пред-основно и основно до средно до универзитет, каде што ги учиме студентите да се држат настрана од идеологиите за геноцид што може да произлезат дури и од родителите“, вели тој.

Според истражувањето, случаите на идеологија за геноцид се позастапени во пограничните заедници.

„Затоа, нашиот примарен фокус се училиштата и универзитетите близу границите за да ја искорениме идеологијата на геноцид што владее во тие области“, вели Нтагенва.

Професионалците зборуваат гласно

Фаустин Мутабази, главен извршен директор на Консултантот за биро за образование со седиште во Ремера, Кигали, вели дека образованието е искуство кое има формативно влијание врз умот, карактерот или физичката способност на една личност.

Затоа, во техничка смисла, вели тој, идеологијата за геноцид интегрирани студии намерно ќе пренесува акумулирано знаење, вештини и вредности на критичко размислување и решавање проблеми од една генерација до друга.

„Образованието може да игра голема улога во даденото општество и во добро и во лошо, како средство за спречување или охрабрување на конфликтите“, вели тој.

Мутабази нагласува дека најефективниот метод во спречување на иден геноцид и во негувањето на заедничкото граѓанство е преку образование.

„Во светло на ова е што по геноцидот врз Тутси во 1994 година, Владата на Руанда започна да се занимава со формални и неформални јавни едукативни кампањи насочени кон спречување геноцид и неговата идеологија“, вели тој.

За Ричард Кавези, извршен директор, Brain Teasers 'Ruanda, образовна компанија која гради интелектуални капацитети на децата во владеењето на јазикот, кампањата за крај на геноцидната идеологија преку образование е многу добар потег за борба против геноцидот и неговата идеологија.

„Резултатот што го очекувам од овие студии е дека генерира чувство за хуманост кај студентите, така што тие се гледаат едни кон други како луѓе, но не и животни“, вели тој.

Кавези исто така вели дека ако студиите за геноцид постојано се учат и оценуваат, тоа ќе даде добри резултати што се однесува до единството и помирувањето.

Тој вели дека наставниците треба да ги учат младите за правилна употреба на социјалните медиуми, бидејќи тоа е нова платформа каде се шири идеологијата за геноцид.

„Студентите треба критички да ги користат социјалните медиуми и да изложуваат само содржина што ја анализирале. Во спротивно, тие ќе бидат виновни за нивното незнаење “, вели тој.

Jamesејмс Бигиримана, наставник во Гроуп Сколер Нјагасози во областа yanјанза, вели дека студентите по идеологија за геноцид не се забораваат лесно од студентите, бидејќи тие се изучуваат како дел од други предмети.

„Тоа е поефикасен пристап отколку да ги учиме во нивните домови или од други места. Интегрираните студии за идеологија за геноцид се помалку досадни и лесни за испорака “, вели тој.

Тој е оптимист дека овие студии ќе донесат позитивни промени бидејќи студентите доаѓаат од различни области со различни размислувања.

„Студиите ќе бидат основа за единство и промена кон поделбата и етничката омраза што ги карактеризираше младите и студентите од ерата пред геноцидот.

„Студиите ќе им го отворат умот да ја ценат историјата и да се осигурат дека нема да се повтори“, вели тој.

Аугустин Бушара, наставник во Свети Патрик Кикукиро, Кигали, објаснува дека студиите по идеологија за геноцид се изучуваат како интегрална содржина во политичкото образование, историјата, географијата и општите трудови за оние што прават научни предмети.

„Ние ги учиме овие студии генерално заедно со сите аспекти што се однесуваат на геноцидот, идеологијата и како да се бориме против него. Сепак, немаме наставни материјали кои ќе ни помогнат во процесите “, вели тој.

„Некои од нас не беа тука за време на геноцидот, и затоа, ние учиме според малку што знаеме за историјата на Руанда и овие настани. И покрај достапните учебници, ни требаат повеќе алатки за учење, како филмови и фотографии, за да можеме да докажеме студии за идеологија за геноцид со докази “, вели Бушара.

Прашањето за идеологијата за геноцид во училиштата се најде во центарот на вниманието во 2007 година, по сеопфатниот извештај на сенаторите кој ги потенцираше различните начини на манифестирање на идеологијата кај учениците, главно во средно училиште.

Идеологијата за геноцид, која во тоа време беше исто така распространета меѓу студентите во институциите за високо образование, се манифестираше на различни начини, вклучувајќи летоци кои се ширеа низ училиштата, заплашување на преживеаните вербално и физички, додека други користеа заеднички простори како тоалетни wallsидови за да напишат пораки што разделуваат

После тоа, беа направени неколку напори од неколку играчи да се осигури дека овој порок е искореннат еднаш засекогаш и различни играчи влегоа на одборот за да го обезбедат ова, било да се тоа владини институции и други чинители од граѓанското општество.

Студентите го кажуваат своето мислење

Сем Гашема, студент на Универзитетот во Руанда, колеџ за бизнис и економија:
На универзитетско ниво, студиите за идеологија за геноцид се изучуваат во клубови, форуми за глас на мирот и никогаш повеќе програми. Сигурен сум дека влијанието на овие клубови ќе биде позитивно. Comeе дојде време кога идеологијата за геноцид ќе биде со нула брзина и сите Руанди, поточно студентите се обединети во еден дух на заедништво. Ова секогаш нè учи кога сме во овие клубови.

Валенти Инјамибва, студент на колеџот во Бетел, Руханго:
Ние учиме студии за идеологија за геноцид преку историја и политичко образование, особено кога учиме африканска и европска историја. Тие нè учат повеќе за социјализацијата и управувањето што ја одбележаа политиката на Руанда од претколонијалниот период до денес. Преку ова, ние сме во состојба да ги цениме факторите што го предизвикаа геноцидот. Се надеваме дека ќе можеме да ја градиме нашата земја и покрај лошата историја.

Yeојеус Увимпухве, студент на С6, Стела Матутина СС:
Преку студии за идеологија за геноцид, се осветливме за прашања што се однесуваат на уникатната историја на нашата земја. Образованието претходно се користеше како алатка за поучување на поделбата, секташтвото и омразата. Сепак, овие денови имаме образование што учи educationубов меѓу нас, што ќе влијае позитивно на идните генерации. Единството што го поништија колонијалистите повторно ќе се врати.

Бела принцеза, С2 студентка, Академија Велспринг:
Ние учиме студии за идеологија за геноцид преку политички науки, историја, а понекогаш и по географија. Нашите наставници ни велат да бидеме фокусирани и да се откажуваме од лошите дела. Со овие студии, мислам дека моите колеги студенти ќе можат да се држат настрана од идеологијата за геноцид што може да се шири од родители, роднини или од кој било друг околу нас.

(Одете во оригиналната статија)

во близина
Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

Придружете се на дискусијата ...

Дојдете до врв