Одговарајќи на COVID осветлувањето на оние што се наоѓаат на дното на економската скала

Вовед на уредниците

Со ова Корона врска, ние нудиме уште едно корисно читање од Извештај за глобалните сестри (проект на Националниот католички репортер). ГСР нуди уникатни извештаи од прва рака за низа прашања и проблеми што ги решава мировното образование, заедно со инспиративни описи на издржливоста и посветеноста на многу католички монахињи во нивната работа за надминување на основните неправди што ги создаваат проблемите. ГСР е ризница на студии на случаи за мировно образование.

Подолу ќе најдете објавување на написот на ГСР на 13 јули 2020 година „Индиските калуѓерки им помагаат на работниците мигранти заглавени на пат кон дома за време на заклучувањето”, Претходеше вовед за помош на мировните наставници во градењето релевантни истражувања.

 

Одговарајќи на COVID осветлувањето на оние што се наоѓаат на дното на економската скала

"Индиските калуѓерки им помагаат на работниците мигранти… “ е еден од многуте живописни извештаи, објавени од Извештај за глобалните сестри. ГСР е извор на строго живописни описи на реалноста на човечкото страдање наметнато од неправедните глобални економски структури што ги открива КОВИД-19, бидејќи ги влошува (види исто така: Економската скала е кодирана во боја.)

Оваа приказна раскажува неколку креативни начини на кои жените од граѓанското општество, во овој случај сестри католички, реагираат на маките на сиромашните, во овој случај индиски печалбари, кои го носат товарот на пандемијата. Тоа е уште еден пример за директна акција на жените на терен во кризни ситуации, за унапредување на човековата безбедност. Такво дејствие како што е прикажано во минатонеделната серија GCPE, Новости за мирот и безбедноста на жените.

Гледаме како овие католички монахињи им помагаат на невработените и бездомните мигранти. Бездомништво ги доведува во ризик да бидат уапсени поради кршење на строгата блокада на Индија, тие немаа прибежиште освен да се вратат, многу пеш, во своите родни села. Повторно, ја гледаме ефективноста на непосредната и локалната акција кога владите не дејствуваат, а големите национални организации се премногу незгодни за итни задачи. Таквите околности како овие ги инспирираа предлозите за Планови на акција на народите и идеите изнесени во објавата за GCPE: Манифестот на алпите - Јадранот: Нова политика за пост СВЕТСКИ Светот. Неволно и несоодветен одговор на државите на толку многу планетарни закани, како што сме доживеале во пандемијата, глобалната сиромаштија, нуклеарното оружје и еколошката криза, ја прави локалната акција поитна и ги истакнува одговорностите и потенцијалот на граѓанското општество да го предводи патот на а нова нормала.

- БАР, 7

Индиските калуѓерки им помагаат на работниците мигранти заглавени на пат кон дома за време на заклучувањето

Лорето Срс., Одлево, Нирмала Топо, Саванти Лакра, wanиванти Тет, Раџини Лугун и Глорија Лакра чекаат врела топлина со пакети со храна за мигрантите кои се движеле на една станица на националниот автопат. (Фото: доставено до ГСР)

By Essеси Josephозеф

(Објавено од: Извештај за глобалните сестри. 13 јули 2020 година.)

ЊУ ДЕЛХИ - Сениорката Сујата Јена не можеше да спие откако во пораката на WhatsApp виде слика на млада девојка со тежок товар на главата. „Нејзиното обоено лице, влажно со солзи, ме прогонуваше“, членот на Светото срце на Исус и Марија изјави за извештајот за сестри на Глобал.

Фотографијата се циркулираше за да се илустрира тешката состојба на стотици илјади луѓе кои ги погодија автопатите во Индија по националното заклучување за да ја содржат пандемијата на коронавирусите.

Како што Јена виде на платформите на социјалните мрежи слики и видеа од цела Индија, 38-годишниот адвокат и калуѓерка тргнаа да им помогнат на мигрантите да стигнат дома. Еден видео клип прикажал 10 работници набиени во просторијата во Керала, југозападна индиска држава. Мажите рекоа дека нивниот работодавач ги заклучил и дека очајно им треба помош за да стигнат до нивните села во Одиша, на повеќе од 1,000 милји северо-источно.

Додека заклучувањето ја ограничуваше на нејзиниот манастир во главниот град на Одиша, Бубанесур, Јена на 17 мај се приклучи на мрежата на социјалните мрежи што им помага на блокираните мигранти.

До 24 јуни, повеќе од 300 мигранти, вклучувајќи ги и 10-те, заглавени во јужните индиски држави, стигнаа до своите родни села во држави како Бихар, Чатисгар, Одиша и Западен Бенгал во источна Индија, благодарение на Напорите на Јена.

Јена е меѓу стотиците католички калуѓерки кои се на првите борбени редови, додека црквата им се обраќа на мигрантите-работници погодени од првичната 21-дневна блокада на премиерот Нарендра Моди на 1.3 милијарди луѓе во Индија од полноќ на 25 март со само четири часа известување .

Заклучувањето, се смета за најголем и најтежок обид на светот да содржи пандемија, е продолжена пет пати со различен степен на релаксација до 31 јули.

Заклучувањето ненадејно остави без работа милиони мигранти во градовите.

„Бидејќи ја изгубија работата, немаа каде да останат, немаа приход и сигурност“, вели Салесијан о. Eо Манат, национален секретар на Конференција на религиозна Индија, здружението на машки и женски религиозни главни претпоставени во земјата.

Бидејќи заклучувањето го стопираше системот за јавен транспорт во Индија, работниците мигранти во градовите се преполни по автопати и патишта за неколку дена. Повеќето одеа, а некои возеа велосипед до родните села, оддалечени стотици милји.

Манат вели дека стравот од глад и заразување со коронавирусот довел до „хаотичен егзодусот”На работници од градовите.

Црковните групи се меѓу оние кои се обидуваат да им помогнат на овие работници.

На 6 јуни, Каритас Индија, агенцијата за помош на индиските бискупи, го извести А. webinar дека црквата достигнала повеќе од 11 милиони луѓе за време на периодот на заклучување, вклучувајќи и многу печалбари.

Манат, кој ги координира повеќе од 130,000 верски верници во Индија, вклучително и скоро 100,000 жени, тврди дека најголемиот дел од таа служба ја вршеле религиозните.

Верски жени и мажи се сретнаа со блокирани работници на патишта, во домови засолништа и гроздови во сиромашните квартови во различни делови на земјата. Со донации од епархиски, собраниски и агенции за помош, тие им обезбедија на работниците засолниште, храна и пари за да стигнат до своите домови.

Манат тврди дека католичките религиозни направиле „фантастична работа за најсиромашните низ заклучувањето“. Свештеникот од Салезија исто така вели дека она што го сториле религиозните е „многу повеќе“ отколку што се појавува во кој било извештај.

„Кога побарав од главните претпоставени брз извештај за тоа што се прави, добивме повеќе од 750 извештаи. Тоа покажува широка услуга што ја вршат религиозните “, рече тој за ГСР кон крајот на јуни.

Манат објаснува дека католичката религија во Индија одлучила да нема централно координиран план за помош на работниците, туку да финансира поединци и собранија што им служат.

Една таква религиозна е Лорето Сениорката Пунита Висувасам во Доранда кај Ранчи, главниот град на источната индиска држава harарканд и дом на илјадници мигранти.

Бидејќи работниците започнаа да пристигнуваат со камиони и автобуси, монахињите во Лорето на 23 мај отидоа на автопатите во harаркханд со пакети со храна. Калуѓерките нашле многумина како одат по долгиот пат до дома. „Ние им помогнавме да се качат во автобуси кон нивните села“, рече Висувасам за ГСР по телефон. *

Таа рече дека ги нашле работниците гладни, жедни и уморни и збиени заедно како животни во камионите. Со недели нејзините сестри хранеа 400 до 500 луѓе на транзит дневно.

Соработувале и со други собранија, како што е Мисионери на милосрдието, и католичката младина да дистрибуираат храна под раководство на Архиепископијата Ранчи.

Друго собрание во Ранчи, Урсулински сестри од Тилдонк, им пристапи на мигрантите од 3 април. Калуѓерките засолнија некои од нив во нивното училиште во Мури, околу 40 милји источно од Ранчи.

„Ние им ги обезбедивме сите основни потреби, како што се храна, облека и безбедносни комплети“, рече за ГСР, сениор Сухита Шалини Халксо, провинцискиот град Ранчи на собранието.

Ксалксо рече дека мигрантите биле во „патетични услови“ кога пристигнале во нивниот центар. „Многумина одеа два-три дена без храна. Некои беа претепани од полицијата додека преминуваа од една во друга држава “, вели Халксо.

Да се ​​организира превоз за мигранти беше главната грижа за луѓето како што е сениор Теси Пол Калапарамбат. Нејзината Мисионерски сестри на безгрешните** во Хајдерабад, главниот град на државата Телангана во југоисточна Индија, им обезбеди храна и лекови на мигрантите кои се движеа.

Нивната нова куќа, сместена во близина на автопат, дистрибуираше зготвена храна и вода за пиење на околу 2,000 мигранти. Нејзиниот тим дистрибуираше и пакети со храна на железничките станици.

„Беше срцепарателно да се видат илјадници гладни и жедни во текот на ова лето“, изјави Калапарамбат, секретар на Комисијата за труд на Католичкиот бискупски совет на Телугу, за ГСР.

Во Хајдерабад, сениорката Лиси Josephозеф од Сестри на Марија Бомбина одеше на автобуски и железнички станици на почетокот на април, бидејќи медиумите ја раскажуваа состојбата на мигрантите. Таа се сретна со работници од Асам, harарканд, Одиша, Утар Прадеш и Западен Бенгал - збиени во групи без храна, пари и засолниште.

„Тоа беше вознемирувачка сцена“, рече Josephозеф за ГСР.

Група му соопшти на Josephозеф дека нивниот работодавец исчезнал откако ги возел со камион до Каримнагар во соседна Телангана. Тие успеаја да пронајдат друг камион за да одат во Хајдерабад, на повеќе од 100 милји јужно. Josephозеф ги сретнал откако полицијата ги замолила да се вратат од каде и да дошле. „Првото нешто што направивме беше да им организираме храна“, рече Josephозеф.

Калуѓерката потоа отишла во полиција, која одбила да им помогне на работниците, велејќи дека тие не припаѓаат на нивната јурисдикција.

Како и Јена, Josephозеф ја користеше мрежата на социјалните активисти за да побара помош за мигрантите. Josephозеф ја обиколи фотографијата на работниците на социјалните мрежи, а една жена-адвокат покрена постапка против полицијата и ја проследи сликата до окружниот собирач.

„Споделувањето на маките на овие сиромашни мигранти во социјалните мрежи помага многу. Работите се преселија и државната канцеларија за труд ме контактираше “, објасни Josephозеф. Помлад офицер ги однел работниците во привремено засолниште и договорил два автобуса за да ги однесе до Одиша.

Некои монахињи во Керала беа подготвени да се справат со проблемите на печалбарите. Конгрегацијата на мајката на Кармел започна во 2008 г. ЦУК Движење работници мигранти да им помогне на оние кои бегаат од антихристијанско насилство во Одиша таа година. Подоцна беше продолжен за да им се помогне на работниците од другите држави.

Сениор Мерин Чиракал Ајроокаран, кој го координира движењето, рече дека организирале медицински кампови, телеконсултации и поминувања за да останат дома работниците.

Во Делхи, Светото срце Сениор Селин Georgeорџ Канатту е меѓу оние кои им помагаат на блокираните мигранти. Почна да им помага на работниците откако некои домашни работници дојдоа кај неа за храна. Со поддршка од добродетели и нејзиното собрание, нејзиниот тим обезбеди храна, облека, маски и средства за дезинфекција на околу 600 мигранти.

Еден од корисниците на Канатту е ameамил Ахмед, муслиман, кој вози такси со три тркала. Татко на четири деца вели дека неговото семејство ќе умрело од глад ако католичките монахињи не им обезбедиле комплети за храна.

Им беше кажано на слични чувства Сестра Ана Исус Марија, директор на центар за развој во Јашпур, град на државата Чатисгар во централна Индија.

Таа рече на моменти мигрантите да и ’грабнат пакети со храна од рацете и веднаш да ги јадат. „Тие тогаш ќе речеа:„ Госпоѓо, сега можеме да продолжиме понатаму. Се надеваме дека ќе најдеме повеќе луѓе како тебе на нашето патување напред “, рече калуѓерката Франсискански мисионери на Марија за ГСР.

Многу работници ги задржаа врските со калуѓерките откако стигнаа дома.

Јена создаде групација WhatsApp со оние на кои им помогна. „Тие го користат мојот број како линија за помош. Добивам многу повици. На моменти, можам да си легнам само по 2:30 часот наутро, осигурувам безбедно враќање на секој што сака да оди дома “.

Таа, исто така, ја објави фотографијата на девојчето што плаче како нејзина слика на WhatsApp. „Keepе го чувам додека последниот работник мигрант не стигне дома“, тврди таа.

[Essеси Josephозеф е хонорарен писател во Newу Делхи. Оваа приказна е дел од соработката помеѓу ГСР и Битно е Индија, портал за вести со седиште во Delу Делхи, кој се фокусира на социјални и верски вести.]

 

во близина
Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

Придружете се на дискусијата ...

Дојдете до врв