Запомнете ја својата хуманост: Годишнини на манифестот Расел-Ајнштајн, случајот МСП и бомбардирањето на Виножито воин

(Објавено од: РАСТРИТЕ НУЛА. 7 јули 2020 година.)

Од Алин Вер *

Овој четврток, јули 9, е 65 годинаth годишнината од Манифест на Расел-Ајнштајн, важен настан што предизвика повод за основање на Pugwash конференции за наука и светски прашања во 1957 година (доделена Нобелова награда за мир во 1995 година) и Светска академија за уметност и наука во 1960.

Оваа недела се гледаат и други две значајни јубилеи поврзани со нуклеарно разоружување: јули 8 е датумот во 1996 година кога Меѓународниот суд на правдата го достави своето историска пресуда за незаконитоста на заканата или употребата на нуклеарно оружје. И јули 10 е годишнина од терористичко бомбардирање спонзорирано од државата на бродот Гринпис, Виножито воинот во Нов Зеланд, за да го спречи да протестира против француските нуклеарни тестови во Мороура. Следниот спор меѓу Франција и Нов Зеланд на крајот беше решен преку а со посредство на владеењето на ООН.

Овие три годишнини даваат инспирација за разгледување на улогите на науката, правото и дипломатијата за постигнување мир, безбедност и нуклеарно разоружување.  

Манифест на Расел-Ајнштајн

Во мај 1946 година, Алберт Ајнштајн испрати телеграма апел до неколку стотици истакнати Американци повикувајќи на формирање организација „да им даде на луѓето да знаат дека нов вид размислување е од суштинско значење“Во атомската ера. Ајнштајн во својата телеграма напиша: „Ослободената моќ на атомот промени сè, освен нашите начини на размислување и на тој начин се движиме кон невидена катастрофа."

Според Ајнштајн, „старо размислување “ вклучуваше верување дека војните се неизбежни; дека најдобрата одбрана е добар напад; дека секое воено насобирање од непријател мора да се совпадне или надмине; и дека војните можат - навистина, мора да- би се бореле против омразни и опасни концепти како што се тероризмот и комунизмот. Новото размислување беше дека глобалното управување, решавањето на конфликтите и заедничката безбедност мора да ги заменат подготовките за војна.

Ова размислување беше опфатено посеопфатно во Манифестот Расел-Ајнштајн, кој се отвора со прашањето:

"Тогаш, е проблемот што ви го презентираме, остар, грозен и неизбежен: Shе ставиме крај на човечкиот род; или човештвото ќе се одрече од војна?„Секако, одговорот беше дека мора да ставиме крај на војната. "Мораме да научиме да размислуваме на нов начин. Треба да научиме да се прашуваме, а не какви чекори може да се преземат за да се даде воена победа на која било група што ја претпочитаме, бидејќи веќе нема такви чекори; прашањето што треба да си го поставиме е: какви чекори може да се преземат за да се спречи воен натпревар од кој ова прашање мора да биде погубно за сите страни?"

Манифестот повикува надоговор за одрекување од нуклеарно оружје како дел од општото намалување на вооружувањето но забележува дека ова не би си дозволило крајно решение. 'Без оглед на договорите да не се користат Х-бомби беа постигнати во мир, тие повеќе нема да се сметаат за обврзувачки во време на војна, и обете страни ќе се заложат за производство на Х-бомби штом ќе избувне војната, за, ако едната страна ги произведуваше бомбите, а другата не, страната што ги произведуваше неизбежно ќе биде победничка" Како таков, Манифестот потврдува повеќе пати дека нациите мора да се откажат од опцијата за војна и да ја користат 'мирни средства за решавање на сите спорни прашања меѓу нив “.

Интересна поента е тоа тоа беа научници - не политичари - кој се собра да повика и да стави крај на нуклеарното оружје и војната. Тие апелираа особено сите нас - без разлика дали се светски лидери или редовни граѓани - да погледнеме подалеку од нашиот национален идентитет за да ја препознаеме нашата заедничка човечност. 'Ние сакаме, ако можете, да се сметате себеси за припадници на биолошки вид кој има извонредна историја и чие исчезнување никој од нас не може да го посака ... Апелираме како човечки суштества до човечки суштества: Запомнете ја својата хуманост и заборавете го останатото . Ако можете да го сторите тоа, патот лежи на новиот Рај; ако не можете, пред вас лежи ризикот од универзална смрт. '

Случај за нуклеарно оружје од ICJ 1996 година

Борците за нуклеарно разоружување (вклучувајќи ја и авторката Алин Вер) го поздравуваат државниот обвинител на Нов Зеланд кога пристигнува во Меѓународниот суд на правдата за да зборува во случајот 1996 година за правниот статус на нуклеарно оружје.

На 8 јули 1996 година, Меѓународниот суд ја донесе својата одлука по прашањето поставено од Генералното собрание на ООН за правниот статус на нуклеарното оружје.

МСП потврди (со поделено гласање) дека „заканата или употребата на нуклеарно оружје генерално би било спротивна на правилата на меѓународното право што се применуваат во вооружениот конфликт, а особено начелата и правилата на хуманитарното право; ' и (едногласно) дека 'Постои обврска да се продолжи со добра волја и да се донесе заклучок за преговори што водат до нуклеарно разоружување во сите негови аспекти под строга и ефективна меѓународна контрола."

Судот призна дека евентуално може да има легална употреба на нуклеарно оружје доколку е загрозен самиот опстанок на една држава и може да се користи нуклеарно оружје во таа околност што не крши МХП (т.е. против воена цел далеку од цивилни центри со минимални радиоактивни последици), но дури и тогаш Судот посочи дека нема докази за да докаже дека е можна употреба на пример. Наместо тоа, судот забележа дека „на деструктивни моќта на нуклеарно оружје не може да се содржи или во просторот или во времето" Во суштина, мислењето на МСП ги претстави сите употреби на нуклеарно оружје нелегално, освен ако некоја држава не може да докаже дека постои употреба што може да го потврди меѓународното право.

Значењето на одлуката на МСП е тоа што таа го афирмира меѓународното обичајно право кое се однесува на сите државиво споредба со договорите што генерално важат само за државите-членки на тие договори. Ова значи дека обврската за постигнување нуклеарно разоружување, афирмирана од МСП, се применува не само за државите членки на Договор за непролиферација, но и на оние што не се страни, односно Индија, Израел, Северна Кореја и Пакистан. Тоа исто така значи дека општата забрана за закана или употреба на нуклеарно оружје се однесува на сите држави, вклучително и на оние кои не се обврзани со Договор за забрана на нуклеарно оружје, односно сите нуклеарно вооружени и сојузнички држави.

Забраната на МСП за закана или употреба на нуклеарно оружје беше зајакната од Комитетот за човекови права на ООН во 2018 година, кога тие потврдија во Општ коментар 36 за правото на живот тоа 'Заканата или употребата на оружје за масовно уништување, особено нуклеарно оружје, кое е неселективно и е од природата да предизвика уништување на човечкиот живот од катастрофална скала, е некомпатибилно со почитувањето на правото на живот и може да претставува кривично дело според меѓународното право. ' Иако таквата одлука на Комитетот за човекови права на ООН според меѓународното право не е толку авторитативна како одлуката на Меѓународниот суд, таа додава правна и политичка тежина заради фактот што сите нуклеарно вооружени држави, со исклучок на Кина, се страни до Меѓународен пакт за социјални и политички права, што го вклучува правото на живот за кој е даден Општиот коментар 36 (Кина го потпиша, но не го ратификуваше пактот).

Бомбардирање и резолуција на Виножито воин

Бродот Гринпис „Виножито воин“ во пристаништето Окланд, Нов Зеланд, откако беше потопен од мини со лимити поставени од француската тајна служба.

Решавањето на спорот помеѓу Франција и Нов Зеланд што произлегува од бомбардирањето на Виножито воинот ја покажува вредноста и корисноста на ООН и неговите механизми според член 36 за решавање на меѓународните конфликти, вклучително и оние што се однесуваат на нуклеарно оружје и акти на агресија.

На 10 јули 1985 година, Виножито воинот, мировен брод управуван од Гринпис, бил уништен од мини со камики тајно закачени на трупот на бродот под вода од страна на француските нуркачи од Насока женерала де ла секурерија екстериера (ДГСЕ - француска тајна служба) додека бродот беше закотвен во пристаништето Окланд (Нов Зеланд). Француската влада го уништи бродот за да спречи да плови до Мороура (Полинезија) каде што планираше мирен протест против француските нуклеарни тестови.

Во експлозијата загина едно лице. Нов Зеланд фати двајца агенти на ДГСЕ вклучени во убиството, кои потоа беа судени и осудени за убиство без убиство. За да додаде навреда на повредите, Франција одговори на осудата на нивните агенти со иницирање економски бојкот на Нов Зеланд.

Онаму каде што Соединетите држави реагираа во исто време да го спонзорираат тероризмот на Либија од страна на државата бомбардирајќи го Триполи, Нов Зеланд избра дипломатски пат, предлагајќи медијација од генералниот секретар на ООН за решавање на меѓународниот спор. Овој пристап беше договорен од Франција. На 6 јули 1986 година, генералниот секретар на ООН презентираше неговата пресуда за случајот што беше спроведено од обете страни во спорот.

По резолуцијата, Нов Зеланд како знак на добра волја, воспостави а Фонд за пријателство од Нов Зеланд и Франција да помогне во враќањето на добрите односи меѓу граѓаните на двете земји, кои беа засилени особено од француските активности. Фондот поддржува размена на уметности и култура меѓу Франција и Нов Зеланд.

Ова не беше првпат Нов Зеланд да користи механизми на Обединетите нации за безбедност и решавање на конфликти. Во 1973 година, Нов Зеланд, Австралија и Фиџи покренаа случаи во Меѓународниот суд на правдата против Франција во врска со програмата за нуклеарно тестирање, што ослободуваше опасни радионуклиди во Пацификот. Случаите беа од голема важност за придвижување на Франција да го заврши своето атмосферско тестирање во 1975 година. Сличен случај на МСП, поднесен во МСП од Нов Зеан во 1995 година, помогна да се стави крај на подземните тестирања на Франција и да се придвижи Франција да ги затвори своите нуклеарни полигони во Пацификот.

Успехот во користењето на механизмите на ООН од Нов Зеланд за клучни спорови и прашања во врска со неговата безбедност, беше еден од факторите што го натераа Нов Зеланд да ја отфрли илузорната безбедност на нуклеарно спречување, на која беше претплатена под проширена врска со нуклеарно спречување со САД и наместо тоа посвојувај најсеопфатното законодавство за нуклеарно укинување во светот во 1987.

Заклучок

Идеите во Манифестот Расел-Ајнштајн и примерите на случајот за нуклеарно оружје на МСП и спорот за Виножито воин, ги рефлектираат клучните аспекти на Повелбата на ООН, вклучително Член 2 за забрана на закана или употреба на сила во меѓународните односи и Член 33 за процесите и механизмите за мирно решавање на конфликтите.

Овие покажуваат дека безбедноста може да се постигне и да се решат меѓународните конфликти, без прибегнување кон нуклеарно спречување или закана или употреба на сила.

Како што ООН ги одбележува своите 75 годиниth годишнина од оваа година, граѓанските организации ширум светот повикуваат на реафирмација и подобро спроведување на овие написи - а особено сите членки на ООН да се претплаќаат на задолжителната надлежност на Меѓународниот суд на правдата за решавање на меѓународните спорови, особено кога дипломатијата не успеала . До сега  74 земји се претплатиле на таква надлежност на МСП.


Алин Вер е меѓународен претставник за Аотеароа Адвокатите за мир и консултант на Меѓународната асоцијација на адвокати против нуклеарно оружје. Тој служеше како извршен директор на Адвокатскиот комитет за нуклеарна политика од 1992-1999 година, координирајќи ја кампањата на Светскиот судски проект за советодавно мислење на МСП за правниот статус на нуклеарно оружје и беше доброволец за Гринпис Нов Зеланд во 1985 година, вклучително и водечка јавност обиколки на Виножито воинот кога беше закотвено во пристаништето во Окланд.


 

1 коментар

Придружете се на дискусијата ...