Симулација за учење на јаз на расно богатство

Леб за светот обезбедува симулација како интерактивна алатка која им помага на луѓето да ги разберат врските меѓу расна капитал, глад, сиромаштија и богатство.

(Објавено од: Леб за светот.)

Која е симулацијата за учење на расните богатства?

Симулацијата е интерактивна алатка која им помага на луѓето да ги разберат врските меѓу расна капитал, глад, сиромаштија и богатство. Тоа е добар прв чекор за луѓето кои не се свесни за структурната нееднаквост, алатка за поддршка за оние кои сакаат подлабоко разбирање на структурната нееднаквост и извор на информации за експертите кои сакаат да го знаат квантитабилното економско влијание на секоја политика што ги прошири денешните расни поделени се гладот, приходот и богатството.

Симулацијата им помага на луѓето да ги разберат врските помеѓу расна капитал, глад, сиромаштија и богатство.

Во симулацијата, учесниците учат како федералните политики создадоа структурни нееднаквости - сопственоста на имотот и образованието се само две од погодените области - и како овие политики ги зголемуваат гладот ​​и сиромаштијата во обоените заедници.

Симулацијата ги води учесниците кон разбирање зошто расната правичност е толку важна за да се стави крај на гладот ​​и сиромаштијата во САД. Нашата надеж е дека учесниците, станувајќи повеќе свесни за структурната нееднаквост, можат да поддржат политики што ги поништуваат и / или ги намалуваат разликите.

Бидејќи симулацијата ја нагласува важноста на расниот капитал, таа може да биде корисна придружна алатка за цркви, организации, агенции, училишта и заедници кои започнаа да работат на раса и сакаат да дознаат повеќе за улогата што јавната политика ја имала со текот на времето , при создавање структурни поделби засновани врз раса.

Кое е влијанието на симулацијата?

Донесете ја симулацијата во вашата заедница.

Како симулацијата ги руши бариерите?

Постојат многу начини на зборување или размислување за расата. Да се ​​чувствувате непријатно со темата може да биде пречка за вклучување во разговор.

Сепак, овие разговори се од суштинско значење, особено ако сакаме да ставиме крај на гладот ​​и сиромаштијата на САД. Ова е една од причините што симулацијата ги повикува учесниците да изберат случајно картички што им доделуваат расен идентитет што може да се разликува од нивниот. Ова помага да се срушат некои од бариерите.

На „Леб за збор“, видовме како симулацијата ги менува срцата и умовите на луѓето и ги инспирира да се посветат на примена на расната капитална леќа за нивната работа.

Подготвени да започнете? Гледај Доведување на симулацијата до вашата заедница и научи како.

Како настана симулацијата и каде може да се користи?

Симулацијата за учење на расните богатства беше заеднички напор на Леб за светот и МРЕА. Концептот и дизајнот на симулацијата беа ко-креирани од Марлиса Д. Гамблин, експерт за политика за расната глад, поделбата на приходот и богатството. Марлиса тесно соработуваше со Ема Таке и Кетрин Гериер со NETWORK за пилотирање на симулацијата на Деновите на вселенското застапување (EAD) во април 2017 година.

По првичниот пилот, Леб посвети цела година на пилотирање на симулацијата на терен и правење прилагодувања за да се осигура дека алатката е корисна за широк спектар на заедници во различни средини.

Оваа алатка може да се користи дома, библиска студија, цркви, поголеми собири и училишта и меѓу вработените во непрофитни организации, организации за застапување, даватели на услуги, владини агенции и приватни субјекти.

Постигнувањето на расна рамноправност значи дека сите луѓе, без оглед на расата, имаат фер можности да уживаат во еднакви резултати.

Ако сте заинтересирани да ја користите симулацијата, гледајте Донесете го ова до вашата заедница. Видеото дава дополнителни детали за симулацијата. Препорачуваме да користите Водич за олеснувач. Водичот нуди совети за подготвување и олеснување на симулацијата во различни поставки. Ние исто така имаме Водич за виртуелен олеснувач, ако не сте во можност да се сретнете лично. Ако сакате да ја донесете оваа алатка во вашата црква или библиска студија, преземете ја и Библиски лист со активности подолу.

Дали сакате виртуелно да ја олесните симулацијата? Преземете ги овие ресурси:

Водич за виртуелен олеснувач НОВА

PowerPoint за виртуелна симулација НОВА

Тракер за акција картички НОВА

Сакате лично да ја олесните симулацијата? Преземете ги овие ресурси:

Комплет за печатење симулација

Водич за олеснувач

Пакет на политики

Библиски лист со активности

PowerPoint со точки на зборување

Дополнително читање за расата и гладот:

Расноправни одговори на глад за време на КОВИД-19 и понатаму

Примена на објектив за расна капитал за програми против глад

Добивање до нула глад: раса, глад и сиромаштија

Завршување на гладта во САД со фокусирање на најзасегнатите заедници

Масовно затворање: главна причина за глад

Што можам да направам следно за да промовирам расна рамноправност и да го расклопам расизмот?

Сега, откако ја завршивте симулацијата за учење на расни богатства, има многу работи што можете да ги направите. Прво и најважно, ние сакаме да ве охрабриме да се вклучите во работата за да разберете како да го свртите она што создаде расни нееднаквости - расна капитал. Расна капитал е а процес што се фокусира на центрирање на потребите, лидерството и моќта на црните, домородните и другите луѓе со боја, како и цел за постигнување еднакви, и на крај оптимални резултати за BIPOC во однос на нивните бели колеги. Оди до леб.org / рационалност за да дознаете повеќе за овој термин, прочитајте клучни извештаи за да разберете како може да се примени расниот капитал во политиката за ставање крај на гладот ​​и решавање на расизмот и да научите за важни алатки кои ќе ви помогнат да промовирате расна капитал во вашата работа!

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...